dugókkal a világ körül

2019. május 02.
A legtöbben ma már egy lépést sem tesznek a telefonjuk nélkül, így az a külföldi utazáskor is állandó kellék. A telefon azonban lemerülhet, és hiába van nálunk a töltőnk, ezzel sok országban semmire sem megyünk.

dugókkal a világ körül

Ez például egy G típus, amit főleg az Egyesült Királyságban alkalmaznak.
(a kép forrása: pixabay)

Nagyon sok országban az itthoni két kerek rudacskából álló villától eltérő konnektorok fogadják a készüléket tölteni vágyókat, igaz, az európai országok többségében az itthoni „sima” villásdugóval ellátott készülékekkel minden további nélkül mehetünk.

Az Energiapedia.hu szaklap szerint a világon összesen több mint egy tucat, betűvel jelölt szabvány létezik arra, hogy az aljzatok és a dugaszok milyenek lehetnek. Magyarországon valamennyi konnektor F szabványú, oldalt földelt. Angliában, Japánban, Amerikában azonban más-más konnektor van, így ahhoz, hogy tölteni tudjuk a készülékeinket, köztük a mobiltelefont, a megfelelő átalakítóval kell rendelkeznünk.

Fontos, hogy mielőtt elutazunk külföldre, tájékozódjunk arról, hogy a célországban milyen konnektorok fogadnak minket. Egy-egy adapter már néhány ezer forintért megvásárolható itthon, a szakboltokban, ezzel biztosíthatjuk a töltést külföldön is. Az igazi világutazók pedig vásárolhatnak univerzális adaptert, amelyek mechanikusan állíthatóak az adott országokban megfelelő konnektorokhoz.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a konnektorok mellett a hálózatok is eltérőek lehetnek az itthonitól.  Európában és Angliában 220 voltos és 50 herzes a hálózat, az Egyesült Államokban azonban 110 voltos és 60 herzes. Arra is figyelni kell, hogy az Egyesült Államokban alkalmazott hálózatra tervezett eszközöket ne dugjuk be átalakító nélkül az itthoni hálózatban, mert leéghetnek.

Külföldi utazás előtt tehát szakboltban érdemes a megfelelő adaptert megvenni, amely alkalmas a célország konnektoraihoz, és a hálózatból adódó eltérésekkel is elbánik.

Ha utazni készülsz, ne felejts el saját és szeretteid biztonságáról is gondoskodni, és köss utasbiztosítást online, mindössze néhány perc alatt weboldalunkon.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás