autós navigálás ingyen és offline

2014. október 27.
Alig néhány évvel ezelőtt a GPS az autóban még igazi státusszimbólum volt. Ma már alig van olyan okostelefon, amelybe nem lenne beépítve a GPS vevőegység. Már csak egy jó szoftverre van szükség, és indulhatunk.

autós navigálás ingyen és offline

(a kép forrása: MapFactor)

Ha az Android rendszerű készülékek számára fenntartott Google Play áruházban beírjuk a keresőbe, hogy GPS vagy navigátor, több száz találatot kapunk, fizetőset és ingyeneset egyaránt. Ilyenkor nehéz dönteni, hiszen több szempontot is figyelembe kell venni: mennyit kell fizetni a programért, mekkora a térképek lefedettsége, kell-e internet kapcsolat az applikáció használatához, praktikus-e használni az alkalmazást és jól támogat-e minket a vezetésben.

Ajánlatunk egy olyan ingyenes szoftver, amelyet egy héten keresztül teszteltünk és bevált. A statisztikák szerint népszerű a felhasználók között: több mint tíz millióan töltötték le és a több mint négyszázezer értékelő kilencven százaléka adott rá négy vagy öt csillagot.

A MapFactor: GPS Navigation nevű program egy klasszikus turn-by-turn GPS navigációs alkalmazás. Egyaránt használható telefonon és tableten. Mindazokkal a funkciókkal rendelkezik, amelyekre egy önálló GPS készülék képes.

Egyik nagy előnye, hogy a szoftver letöltés után automatikusan magyar nyelvre vált.

Az alkalmazáshoz kétféle térképcsomag közül választhatunk. Alapértelmezésben az OpenStreetMaps projekt közösségi térképeit használja, amelynek szerkesztését a Wikipédiához hasonlóan az internetes közösség végzi. Ezért előfordulhatnak kisebb hibák (mi egy hét alatt két aprósággal találkoztunk), de összességében kitűnően használható térképekről van szó. Aki mégis inkább profi megoldásra vágyik, az letöltheti a Tom-Tom navigátor cég térképeit, de ezekért természetesen már fizetni kell.

Mindkét térképcsalád esetében igaz, hogy nem kell a teljes világtérképet letölteni, hanem kontinensenként csoportosítva kiválaszthatjuk a nekünk szükséges országokat. Ezek több 10 megabájtos állományok, amely akár átléphetik a 100 megabájtos méretet is, ezért érdemes még otthon wi-fin keresztül beszerezni őket. Jó hír, hogy a szoftver nem terheli a telefon memóriáját, alapból az SD kártyára menti a térképeket. Működése a továbbiakban nem igényel internet kapcsolatot sem adatforgalmat.

Az applikáció kezelése egyszerű: meg kell adnunk a kiválasztott országot, várost, utcát. Ezek után háztól házig megtervezi az útvonalat, nem jelent neki gondot a határ átlépése sem. Az utasításokat kellemes női hang közli. Használhatjuk térkép módban, ekkor mindig felül van észak, és egy kis csillag a pozíciónkat jelöli. De választhatjuk a háromdimenziós nézetet is, ekkor a térkép mindig menetirányba áll.

Az alkalmazás előre figyelmeztet az összes irányváltásra, összesen négyszer (1km, 500m, 200m, most), továbbá a sebességhatárokra is. Akár a fizetős utakat is elkerülhetjük vele. Az útvonalat rögzíthetjük, és akár vissza is játszhatjuk. Természetesen választhatunk nappali és éjszakai üzemmód között is.

Kezelése egyszerű és logikus: semmi felesleges sallang, egyszerű, és biztonságos működés. Az egyhetes tesztelés során két országban is zökkenőmentesen használtuk - nyaraláshoz bátran használható.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás