5 téli sport, amiről még tuti nem hallottál!

2020. február 03.
Ha már mesteri szinten űzzük a síelést, és snowboarddal sem tudnak lenyomni minket a lejtőkön, akkor itt az ideje, hogy kipróbáljunk valami újat, amitől tényleg megugrik az adrenalinszintünk! Mi összegyűjtöttük a legkülönlegesebb és legextrémebb téli sportokat, már csak a vállalkozószellem hiányzik az induláshoz!

5 téli sport, amiről még tuti nem hallottál!

dual snowboard – ha nem éred be eggyel

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy ehhez a sporthoz dupla hódeszka szükséges. Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy két normál méretű deszkát csatolunk a lábunkra, a dual inkább két mini snowboardra hasonlít, amelyeknek mindkét vége felfelé kerekített. Ennek a változatnak a nagy előnye, hogy kompatibilis minden normál kötéssel, ráadásul a lábaink külön mozoghatnak, így a közlekedés is sokkal egyszerűbb vele, hiszen nem kell lecsatolni a vagy pingvinszerű mozgással felküzdeni magunkat a felvonónál. Azon pedig pláne nem kell aggódnunk, hogy esetleg unatkoznánk a dual boardon: az új stílus új trükköket és kihívásokat tartogat. Ausztria lejtői kiválóak arra, hogy kipróbáljuk a dupla deszkás lesiklást, bátran vágjunk neki!

ugorjunk fejest a kalandokba!

Ha esetleg elfelejtettük meginni a reggeli kávénkat, de kellene valami, ami egész napra felpörget, a Bun-J-Ride a tökéletes választás. Ez a legextrémebb téli sport, amivel találkozhatunk, csak a feketeöves adrenalinfüggőknek ajánljuk! A bevállalós jelentkezőknek egy síugró sáncról kell levetniük magukat egy mély szakadékba – ahonnan a rájuk erősített gumikötél rántja őket vissza. A néhány másodperces szabadesés után a sánc két oldalán futó drótkötelek segítségével a végállomásig siklanak el az ugrók. Ha megjött a kedvünk a Bun-J-Ride-hoz, akkor Franciaország a mi terepünk, Tignes és St Jean de Sixt pályáin is lehetőségünk van rá, hogy kipróbáljuk ezt a legkevésbé sem szokványos sportot.

autóval a tó jegén

A gokart versenyek izgalmait nehéz felülmúlni, hiszen óriási élmény, amikor ezekkel a villámgyors gépekkel száguldhatunk, igyekezve, hogy elsőként haladjunk át a célvonalon. Talán csak egy módon lehet emelni a tétet: ha mindezt egy befagyott tó tükörsima jegén tesszük! Finnországban, Kuusamo városában már hagyománya van ennek a téli szórakozási formának. Az icekart névre keresztelt sport kezd egyre népszerűbbé válni, rengetegen látogatnak el Kuusamoba, hogy megmérettessék magukat egy-egy futamban. Az autósportok szerelmeseinek kötelező téli program!

a síelés elfeledett atyja

A modern síelés elődje, a telemark ma már kuriózumnak számít, annak ellenére, hogy ezt a technikát alkalmazzák régebb óta. A telemark az azonos nevű Norvég tartományról kapta a nevét, ahol Sondre Norheim megunta a derékig érő hóban való araszolást, és megpróbálta siklással leküzdeni a nagyobb távolságokat. A lécek úgy lettek kialakítva, hogy minél több teret adjanak a mozgásnak: a bakancs csak az első kötésnél van rögzítve a léchez, így a sarkunkkal könnyedén tudunk manőverezni. A léc talpára hagyományosan fókaszőrt rögzítettek, így biztosították a nagyobb tapadást, és akár hegynek felfelé is gond nélkül tudtak vele haladni. Ma már ritkán látunk telemarkkal embereket például boltba menni, a közlekedésből északon is kikopott, a sípályákon viszont ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Szinte minden nagyobb síparadicsomban kipróbálhatjuk, de ha igazán autentikus élményben szeretnénk részesülni, irány a norvégiai Telemark!

az igazi hideg zuhany

A dél-koreai Busanban minden januárban megrendezik a Polar Bear Swim nevű versenyt, amely során az indulók fürdőruhában ugranak bele a dermesztően hideg tengerbe. A startvonaltól 10 métert kell futniuk a vakmerő jelentkezőknek, majd 80 métert kell úszniuk a célig a jeges vízben. A verseny valójában nem az elért helyezésekről szól, hanem a jó hangulatról és a közösen eltöltött időről. Az ötlet a kanadaiaknak is megtetszett, évek óta megrendezik a saját Polar Bear Swim eseményüket Vancouverben, ami a súlyos mínuszok ellenére hasonlóan vidám hangulatban telik. Idén egy csapat vállalkozó szellemű úszó a jéghideg Balatont is tesztelte! Ha mindez hihetetlennek hangzik, akkor nincs mit tenni, meg kell néznünk a saját szemünkkel! A bátrabbak még csobbanhatnak is egyet!

Bevállalnád az egyik téli extrém sportot? Biztosítás nélkül semmiképp se indulj útnak! Tudj meg többet az online is megköthető K&H utasbiztosításokról, amelyek között síbiztosítás csomagot is találsz!Az utasbiztosítások a teljesség igénye nélkül, baleset, betegség és az olyan komolyabb költségek esetén is fedezetet nyújtanak, mint a kutatás és a mentés – akár helikopterrel is!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás


Források:
https://player.hu/eletmod/sport/extrem-teli-sportok/
http://www.bbc.com/travel/story/20101221-top-10-unusual-winter-sports