váratlan gondok a hiteltörlesztéssel: így kerülheted el a bajt!

2021. július 13.
Bár nem szeretünk belegondolni, de bármelyikünk életében bekövetkezhet egy nehezebb időszak: legyen szó hirtelen betegségről, munkanélküliségről vagy egy balesetről, amikor a hitelek törlesztése sem egyszerű feladat. Ilyen esetekben nyújthatnak segítséget a törlesztési és hitelfedezeti biztosítások. Ha már van hiteled vagy most tervezel kölcsönfelvételt, érdemes elgondolkoznod a különböző biztosítási ajánlatokon is. Segítünk az eligazodásban!

váratlan gondok a hiteltörlesztéssel: így kerülheted el a bajt!

A legismertebb autó-, lakás-, és utasbiztosítások mellett napjainkban egyre többféle biztosítási ajánlattal találkozhatunk, így akár okoseszközeinktől kezdve kerékpárjainkon át a kisállatainkra is hozzájuthatunk biztosítási védelemhez. Emellett a hazai pénzintézetek többségénél elérhetőek a kisebb-nagyobb összegű kölcsönök mellé köthető törlesztési és hitelfedezeti biztosítások is, amelyek például munkánk elvesztésekor vagy baleset okán, akár több hónapnyi törlesztőrészlet átvállalásával könnyíthetnek a nehéz helyzeten.

mi az a törlesztési biztosítás?

A törlesztési és hitelfedezeti biztosítás, amely a legtöbb banki kölcsön, hitel mellé köthető, általánosságban véve olyan helyzetekben nyújt védelmet, amikor a biztosított életében valamilyen előre nem látható esemény (munka elvesztése, baleset, halál stb.) következik be, aminek következtében nehézséget okozhat a kölcsön fizetése. Ilyenkor a kölcsön törlesztőrészleteit a biztosító fizeti meg a biztosított helyett, vagy akár a teljes fennálló tartozást is kiegyenlítheti. Ki köthet ilyet? Az a kölcsönfelvevő, aki elmúlt 18 éves a hitel vagy kölcsönszerződés megkötésekor.

A K&H Banknál elérhető törlesztési biztosítás kényelmesen, akár online személyi kölcsön mellé is megköthető, de kizárólag a személyi kölcsön igénylésekor, később, a futamidő alatt már nincs rá lehetőség. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 %-a, a biztosító pedig legfeljebb 10 hónapon át átvállalja a személyi kölcsön aktuális havi törlesztőrészletének fizetését 60 napot meghaladó munkanélküliség, illetve keresőképtelenség esetén. Ha a biztosított (adós) balesetből vagy betegségből eredően meghal vagy 50%-ot meghaladó maradandó baleseti egészségkárosodást szenved, a biztosítás a fennálló tartozás teljes összegét fedezi.

egyéb alternatívák

A törlesztési biztosítás mellett számos egyéb lehetőség van olyan biztosítások megkötésére, amelyek megfelelő védelmet biztosíthatnak, a megváltozott élethelyzet esetén. Az elmúlt időszakban megnőtt az olyan biztosítók száma, akiknél már munkanélküliséghez, keresőképtelenséghez kapcsolódó biztosításokat is meg lehet kötni, azaz a munka hirtelen elvesztése, keresőképtelenség esetén bizonyos összeget kap a biztosított életszínvonala fenntartására vagy hitelei törlesztőrészleteinek kifizetésére. A kifejezetten hitelre és kölcsönre kialakított életbiztosítási csomagok általános előnye, hogy a futamidő alatt, bármikor megköthetőek.

Ilyen életbiztosítási csomagot alakíthatsz ki a K&H családi életbiztosításon belül, amelynek biztosítási összegét az élethelyzetedhez mérten te választhatod ki és akár 5 fős családodat is biztosíthatod, esetleg kiegészítő védelemmel együtt. Ez azt jelenti, ha például gyermekeidet vonod be a biztosításba - amelyhez kiegészítő védelmet is kértél - és történik velük valamilyen baleset (például iskolában csonttörés), az általad kiválasztott biztosítási összeget kifizeti a biztosító. A K&H családi életbiztosítás a biztosított elhalálozása esetén 200 ezer és 50 millió forint közötti összeget fizethet, az alapján, hogy mekkora biztosítási összeget választottál a szerződés megkötésekor. A biztosítási összeg nem része a hagyatéknak, amennyiben hitelfedezeti záradékkal lett megkötve a biztosítás, így akár a Biztosított tartozásainak kifizetésére is szolgálhat. Célszerű a hitel mellé kötött K&H családi életbiztosítás esetén akkora biztosítási összeget választani, amekkora a hitel vagy a kölcsöntartozás összege.

Tudj meg többet a K&H jelzáloghitelének törlesztési és hitelfedezeti biztosításról!

K&H személyi kölcsön törlesztési biztosítás

Gondolkodj előre te is a családod biztonságáról, olvass bővebben a K&H családi életbiztosításról!

K&H családi életbiztosítás