zöldkártya feketén fehéren: változások a kötelező biztosítás kapcsán

biztosítsd be autódat online, percek alatt, kedvezményeinkkel!
2020. szeptember 30.
Aki eddig külföldre utazott, az úgynevezett “zöldkártyával” tudta igazolni, hogy van kötelező biztosítás az autóján. A legújabb változások után viszont a zöld színnek búcsút inthetünk, mivel a zöldkártya 2020. október 1-jétől fekete-fehér színre vált. A járványhelyzet és a nyári szabadságolások miatt ugyanakkor átmeneti időszakot is kijelöltek a biztosítók számára az átálláshoz. 2020. szeptember 30-ig a zöld alapszínű zöldkártyák kibocsátására is marad lehetőség mind papír alapon, mind elektronikus úton. Október 1-jétől viszont már csak fekete-fehér zöldkártyák adhatók ki.

zöldkártya feketén fehéren: változások a kötelező biztosítás kapcsán

Lényeges azonban, hogy a Magyarországon kötelező felelősségbiztosítás művelésére jogosult biztosítóval megkötött gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés kiterjed az Európai Gazdasági Térség tagállamainak területére, valamint Svájcra, továbbá a nemzetközi Zöldkártya Rendszer azon országai területére, amelyek irodájával a magyar Nemzeti Iroda kétoldalú megállapodást kötött. Ennek keretében egyes országok (köztük az összes uniós tagállam) - külön megállapodás alapján - fedezetigazolásul elfogadják a gépjármű forgalmi rendszámtábláját a megkülönböztető országjelzéssel együtt.

Azokba az országokba viszont, amelyek csak a Zöldkártya Rendszerben vesznek részt, a rendszámegyezményben viszont nem, a biztosító által kibocsátott, és a fedezet meglétét igazoló zöldkártya szükséges a határátlépéshez. A magyar autósoknak ma a szomszédos országok közül csak Ukrajnába való belépéshez kell ezzel rendelkezniük. Vannak azonban olyan országok, ahová a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) annak ellenére javasolja, hogy vigyünk zöldkártyát, hogy azok a rendszámegyezmény részesei.

Az új, fekete-fehér formátum könnyen nyomtatható lesz és az elektronikus igénylésnek köszönhetően akár hétvégén vagy az utazás megkezdése után is beszerezhetővé válik.

3 fontos tudnivaló

 1. Hogyan igényelhetek zöldkártyát?
  A legtöbb biztosítónál online is lehet igényelni a gépjármű zöldkártyáját. Ez azt jelenti, hogy csak be kell írni az adatokat, és a biztosító megküldi a dokumentumot.
   
 2. Ha már igényeltem, meddig érvényes?
  Jellemzően a zöldkártya érvényessége a felelősségbiztosítási fedezet fennállásának utolsó napjáig, de legalább 15 napig érvényes
   
 3. Melyik országba kell és melyikbe nem kell a zöldkártya?
  Azokban az országokban, amelyek tagjai a rendszámegyezménynek nincs szükség az igazolás beszerzésére, hanem elég a „H” betűs matricát (ovális mezőben külön elhelyezett országjelzést) felragasztani a gépjárműre, de ennek ellenére hasznos, ha mégis kiváltjuk az igazolást (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedón Köztársaság), már csak azért is, mert rengeteg fontos adat szerepel rajta.
  Vannak országok, ahová kötelező kikérni a biztosítási zöldkártyát. Ezek a következők: Azerbajdzsán, Belarusz, Irán, Izrael, Marokkó, Moldova, Montenegró, Oroszország, Törökország, Tunézia, Ukrajna.
  Ezen felül még vannak olyan országok, akik a rendszámegyzményben részesek, de EGT tagsággal nem rendelkeznek, itt nem kötelező a zöldkártya. Ezek az országok: Andorra, Svájc és Szerbia.

Nem csak a zöldkártyádat, hanem a kötelező biztosításodat is intézheted online! Tudj meg többet a K&H kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról, melyet most akár 32% kedvezménnyel igényelhetsz, percek alatt online! Sőt! Már a K&H mobilbankban is köthetsz kötelező biztosítást!

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás