2017. augusztus 03.
Gyerekekkel utazni sok szülőnek igazi kihívás, hiszen a gyereknek olyan biztonságos környezetet kell teremtenünk, ahol egy-egy hosszabb utazás alkalmával akár órákat is eltölt. Nézzük, mit tegyünk, ha gyerek is utazik velünk a kocsiban!

utazás gyerekkel

(forrás: pixabay.com)

Az autó biztonsági övének használata életet menthet, de ezeket az öveket a felnőtt emberek átlagos méreteire igazítva tervezték, egy kisgyerek meg is fulladhat tőlük. A kicsik biztonságos szállításának első lépése tehát a gyermekülés beszerzése. Ez Magyarországon kötelező a 150 centiméternél alacsonyabb, és 12 évnél fiatalabb gyerekeknél.

milyen legyen az ülés?

A speciális ülést érdemes szakboltban vásárolni, mert így biztosan olyan terméket veszünk meg, amely számos teszten és értékelésen helyt állt. Ha használt gyerekülés mellett döntünk, nézzünk utána az interneten a gyártónak, és csak akkor vásároljunk, ha biztosan nem volt balesete korábban az adott ülésnek.

  • 150 cm-nél alacsonyabb gyermek a szabályok szerint csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható
  • a Kresz szintén kimondja, hogy a 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható
  • az első ülésen, az autó menetirányának háttal gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az adott üléshez nem tartozik légszák, vagy azt kikapcsoltuk
  • a gyerekülés kötelező 3 éves kor felett is, ha a gyermek testmagassága még nem több, mint 135 cm
  • 135 cm felett elhagyható a gyerekülés, de csak akkor, ha a gyerek már biztonságosan rögzíthető a biztonsági övvel (megfelelően igazodik a testméretéhez az öv)
  • ülésmagasítót csak 135 cm-nél magasabb gyermek esetében használhatunk

körültekintően válasszunk gyermekülést

Jó tudni, hogy az üléseket súlycsoport szerint különböző kategóriákba sorolják:

  • 0-0+. csoport: legkisebbeknek az úgynevezett bébikagylók, a 0 és 0+ jelzéssel ellátott ülések valóak: ezekbe a kicsiket saját övvel köthetjük be
  • I. csoport: ide a 9-18 kilógrammos, 8 hónapostól-4 éves korú gyermekek tartoznak: a nekik szánt ülések már csak menetiránnyal megegyező irányban, az autó biztonsági öve segítségével rögzíthetőek. A kicsiknek az ülésben saját biztonsági övük is van.
  • II. csoport: A II. csoportba tartozó 3-7 éves, 15-25 kilogramm súlyú gyerekekre hasonló szabályok vonatkoznak.
  • III. csoport: Változás a 22-36 kilogramm súlyú 6-12 éves gyerekek utazásánál van: ők már szabadon ülhetnek az autóban, náluk már csak felsőtestet megemelő ülőpárnára vagy háttámlás ülésmagasítóra van szükség.

így vásároljunk:

Amikor elmegyünk megvásárolni a gyermekülést vigyük magunkkal a gyereket is, aki majd használni fogja, hiszen így van esélyünk a lehető legjobban illeszkedő, a gyermek számára leginkább kényelmes biztonsági rendszert megvásárolni. Minden esetben olyan ülést vegyünk, ami megfelel a biztonsági előírásoknak.

Fontos megemlíteni még az úgynevezett ISOFIX rendszert, amely közvetlenül az autó karosszériájához erősíti a gyerekülést. A legfontosabb, hogy mindig megfontoltan, körültekintően vezessünk, figyeljünk oda a különböző előírásokra, hogy gyermekünk is a lehető legnagyobb biztonságban utazhasson velünk.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás