téli gumi körkép: százforintos teszt

2013. december 12.
Téli gumi körkép: százforintos teszt, facebookozók véleménye. Ezt a képet tettük közzé a Facebookon december folyamán, és közel 200 kommenten keresztül követtük nyomon, hogy hogyan alakul az autós társadalom párbeszéde.

Téli autókárjelentés

A tél beköszöntével az egyik legfontosabb téma önkéntelenül is ez volt: téli gumi.

Néhány vélemény (eredeti formájukban közzéadva):

„Aki teligumi nelkul telen igy kozlekedik nem csak a sajat, de mas felelosegteljes emberek anyagi javait es eletet is veszélyezteti... „

„Nyári gumival télen??? Meg akarsz valakit ölni??? Felelőtlen vagy,ha ezt komolyan írtad...nincs pénz telire....és,ha az egész családod viszed valahová és tragédia történik....és Te életben maradnál... Szerintem pont ideje lenne büntetni,aki nem téli gumit használ télen...”

„Ne a belső sávban bizonytalankodjon, és ha nincs pénze téli gumira, akkor oldja meg h minél előbb legyen mert ha nem tudná Ő A HAVAS JEGES ÚTON A LEGNAGYOBB VESZÉLY FORRÁS mert nem tudja az autóját biztossan vezetni!”

Nézzük viszont a tényeket, mikor bízhatunk meg egy téli gumiban?

  • Ne legyen idősebb 5-6 évesnél
  • Barázdamélysége legyen több, mint 4 mm. Az, hogy a gumi megfelel-e a törvényi előírásoknak, egy százforintos segítségével könnyedén eldönthető.

Megbízható téli autógumi

Ha a gumibarázdába helyezett érme ezüst pereme kilátszik, akkor a barázda kevesebb, mint 4 mm mély - azaz a gumink elmarad az előírt értéktől, és nem számít többé téli guminak.

Ebben az esetben pedig mind a hatóságok, mind pedig a sofőrök többsége azon a véleményen van, hogy ilyen állapotú autóval téli körülmények között ne utazzunk.

Ideális esetben MS jelölést is látunk a téli gumin (mud and snow, azaz sár és hó. Figyelem! Önmagában a felirat, az előzőek hiányában kevés!)

Gondoskodjunk ezekről jó előre! Bármikor is köszöntsön be váratlanul a téli havazás, mi elmondhatjuk magunkról, hogy felkészülten várjuk.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás