háború indul az autóbalesetek ellen

2016. szeptember 05.
Rövid távon az autók üzemanyag-fogyasztása például 5-13 százalékkal csökkenthető, hosszabb távon pedig a közlekedési morál javulásához és a személyre szabott autóbiztosítási díjakhoz vezethet a K&H Biztosító által elindított telematika projekt, amely kulcsszerepet kap a balesetek megelőzésében is.

ha ismered a lakásfelújítási kölcsön igénylésének feltételeit, a felújítás is egyszerűbb

 kattints a képre a nagyobb méret érdekében


Többek között a balesetek számának csökkentése, az üzemanyag-fogyasztás mérséklése és a közlekedési morál javítása a célja a K&H Biztosító új telematika néven futó projektjének. A projekt keretén belül okos eszközök segítségével gyűjtenek adatokat az autósok vezetési stílusáról, az esetleges balesetveszélyes vezetési szokásaikról, az autó műszaki állapotáról és az átlagos fogyasztásról. Az adatokból nyert információk alapján a biztosítások személyre szabottabbak, és olcsóbbak lehetnek.

A technológia segítségével jelentősen javíthatóak a baleseti statisztikák. Erre szükség is van: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte 50 millióan sérülnek meg és 1,3 millióan halnak meg közlekedési balesetben, a balesetek 93 százaléka pedig emberi hibára vezethető vissza. A magyarországi baleseti statisztikák szerint pedig a balesetek 63 százalékát személygépkocsik okozzák. A balesetek 30 százalékáért a gyorshajtás a felelős, 5 százalékban pedig az előzések. A telematikai eszköz képest többek között arra, hogy a gyorshajtás esetén figyelmeztesse a sofőrt, ezáltal mérsékli a baleseti kockázatot.

A projekt keretében a dolgok internete (Internet of Things, IoT), vagyis az egymással összekapcsolt és egymással kommunikáló gépek hálózata áll a közlekedésbiztonság és a biztosítási szektor szolgálatában. Világszerte az IoT-megoldások közül a gépjárműszektorban következett be komolyabb fejlődés az utóbbi időszakban.

jöhet a ritkább tankolások kora

Jelenleg 1,5 milliárd jármű van világszerte, öt éven belül pedig több mint 2 milliárdra nőhet a számuk, ami egyben azt is jelenti, hogy óránként több mint 5 milliárd literre tehető az üzemanyag-fogyasztás. Ebből a szempontból is hasznos a telematika, ugyanis a segítségével az üzemanyag-fogyasztás például 5-13 százalékkal lejjebb szorítható, ami pénzben is jól kifejezhető összeget jelenthet.

Az autóba telepíthető telematikai eszköz SIM-kártyán keresztül adatokat továbbít egy felhőalapú adatbázisba, hogy a biztosító elemezni tudja azokat. Azonban az autósok is követni tudják a saját adataikat egy mobilalkalmazáson vagy webes felületen keresztül.

A K&H Biztosító a telematika projektet teszt időszakként indítja, amibe először 200, utána pedig 800 autóst von be.

amikor az autó szól a mentőnek

Hosszabb távon a cél az, hogy a technológiai lehetőségeket kihasználják és az adatgyűjtéssel személyre szabott casco díjak jelenhessenek meg a piacon. Egy esetleges balesetben is kulcsszerepe van a rendszernek, leegyszerűsítve maga az autó hívja a mentőt szükség esetén. Az eszköz ugyanis automatikusan riaszt baleset esetén, aminek alapján a biztosító partnere baleseti hívásszolgáltatást nyújt és szükség esetén a sürgősségi mentésirányításban is közreműködik.

A K&H biztosítója szerint a motorizáció fejlődésével párhuzamosan a technológiai eszközök egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak többek között a biztosítási szektorban is. A telematika segítségével a balesetek számának csökkentése a casco biztosítások díjának mérséklődését hozhatja magával. Sokkal szorosabb kapcsolat lesz az autós és biztosítója között: a sofőr visszajelzést kap a vezetői magatartásról, például az esetleges gyorshajtásról, az üzemanyag-fogyasztásról, emellett valós idejű gépjármű-diagnosztika is biztosított a 24 órás gépjármű-felügyelet mellett. 

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás