százkilós állatok az utakon

2014. augusztus 15.
Júliusban és augusztusban az őzek nászidőszaka, más szóval az őzüzekedés. A párzási időszakban az utakra ugró állatok komoly kockázatot jelenthetnek a sofőröknek, ezért fokozott óvatossággal kell közlekedni az erdő mellett vezető közutakon. Az őszi hónapok során is elkel az óvatosság, hiszen ilyenkor egyre mozgékonyabbá válnak a vadak. Az elmúlt öt évben a casco biztosítások keretében a K&H-nál átlagosan évente 3 millió forint bánja, ha az autós figyelmetlen.

százkilós állatok az utakon

biztosítás ugráló állatokra

A vadak okozta balesetek esetében a casco biztosítás nyújt fedezetet a sofőrnek. A statisztikáink szerint bár viszonylag ritkák a vadbalesetek, a kárösszeg azért jelentős lehet, hiszen egy több, mint 100 kilós állat komoly kárt képes okozni az autókban. Az elmúlt öt év során az egy vadbalesetre kifizetett összeg pedig átlagosan közel 460 ezer forint volt.

Ugyanakkor jó, ha tudjuk: a vadbalesetek speciálisak a felelősség megállapítása miatt, sokszor meglehetősen nehéz megállapítani ki is a felelős, azonban a cascóval a kár mindenképpen rendezve lesz. A különböző balesetek közül kártéríthetőség szempontjából egy vaddisznó okozta kár volt különösen érdekes. A forgalmas útra berohanó vaddisznót elütötte egy arra haladó autó, majd a szerencsétlen vad az egymás mögött és egymással szemben haladó autóknak csapódott, összetörve azokat. Ebben az esetben kérdés volt, hogy a vaddisznót elgázoló autós kötelezője fedezi-e a többi autós kárát. Végül a hatósági eljárás az illetékes vadásztársaság felelősségét állapította meg.

A vadásztársaságok felelősségének megállapítása számos körülmény vizsgálata alapján történik meg, ami hosszabb időt vesz igénybe. Ezért fontos a casco biztosítás, hiszen így a vadásztársaságok felelősségétől függetlenül rövid időn belül rendezhetőek a vadkárok.

ha tábla, akkor extra figyelmet kérünk

A K&H biztosítója felhívja az autósok figyelmét arra, ha az adott útszakaszon van olyan veszélyt jelző tábla, amely állatok - akár házi- akár vadállatok - megjelenésére utal, akkor olyan sebességgel kell haladniuk, hogy idejében meg tudjanak állni. Ha mégis megtörténik a baj, akkor mindent meg kell tenni azért, hogy ne okozzanak újabb baleset. Félre kell állni az útról, be kell kapcsolni az elakadásjelzőt, és a többi autós számára idejében észlelhető távolságra kell letenni a fényvisszaverő háromszöget. Fontos rendőrt is hívni, aki értesíti a vadásztársaság illetékesét, a helyszínelők pedig megvizsgálják, hogy a sofőr a KRESZ-szabályoknak megfelelően vezetett-e, valamint azt, hogy jelzi-e tábla a vadveszélyt. A tapasztalatok szerint a helyszínelő rendőrök is gyakran szívükön viselik az állat sorsát: a vadgázolás részletes helyszíni jegyzőkönyvének végére az is bekerült már, hogy „az őz a helyszínről sértetlenül távozott”.

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás