mire figyeljünk autósként télen?

2017. december 15.
A hideg évszak az autók számára is plusz felkészüléssel jár. Egy korábbi cikkünkben már érintettük a témát, de nem lehet elégszer hangsúlyozni ennek fontosságát – főleg most, a tél elején. A gépkocsikat akkor is célszerű felkészíteni az téli időjárással kapcsolatos változásokra, ha az előrejelzések szerint enyhébb időre számíthatunk.

mire figyeljünk autósként télen?

(kép forrása: pixabay)

A havas, jeges úton, illetve a hidegben csak téli gumikkal biztonságos a közlekedés. Amennyiben még nem tetted meg, most már tényleg elérkezett az idő, hogy felrakasd a hideg évszakra tervezett abroncsokat. A nyári gumik felülete ugyanis megkeményedik 7 Celsius-fok alatt, ezért veszítenek tapadásukból. A közhiedelemmel ellentétben azonban az abroncsok nyomását nem kell csökkenteni télen.

Az első hóeséskor, valamint a hosszabb utazások esetén mindenképpen rakj a csomagtartóba hóláncot, amit a meghajtott kerekekre szerelj fel, ha szükség van rá. Induláskor töltsd tele a tankot, gondoskodj megfelelő mennyiségű téli ablakmosóról, és ellenőrizd az akkumulátor töltöttségét és kapacitását. Nem árt, ha némi ételt és italt, meleg ruhát és meleg takarót, zárjégoldót, fej- vagy elemlámpát is viszel magaddal.

A csapadék, a köd és a korai sötétedés mind rontanak a látási viszonyokon, ezért az ablaktörlőlapátokat és a fényszórók izzóit is érdemes ellenőrizni télen, hogy elkerüld azokat a helyzeteket, amikor valamelyik miatt nem látsz tisztán. Ha a csapadék ráfagy a szélvédőre, akkor a jégoldó és a jégkaparó mellett az ablakfűtés is sokat segít, hogy megszabadulj a kilátást akadályozó jégtől. Az ablaktörlő használata „szárazon” nem ajánlott megoldás, de segíthet az is, ha a téli ablakmosót alkalmazod kaparás előtt. Éjszakára célszerű lehet felhajtani a lapátokat, hogy nagy hidegben ne fagyjanak oda az ablaktörlők gumijai a szélvédőkhöz. Indulásnál problémát okozhat a behúzva hagyott kézifék, ami még a modern autóknál is be tud fagyni. Érdemes inkább a kocsit sebességben (automatáknál P-állásban) hagyva leparkolni fagypont alatti hőmérséklet esetén.

Természetesen az ablakmosó ellenőrzése sem maradhat el, hiszen télen olyan folyadékra van szükség, ami ellenáll a fagynak. Nemcsak a megfelelő folyadék fontos, hanem a tartályban lévő mennyiség is, hiszen a sáros, latyakos utakon közlekedve sűrűbben kell menet közben tisztítani a szélvédőt.

Kicsit paradox módon hathat, de télen igenis fontos odafigyelni a hűtővízre, ami nemcsak a motor hűtéséről gondoskodik, hanem kenőanyagokat is tartalmaz a kopó alkatrészek számára! Itthon a -30 Celsius-fokot elviselő fagyálló már általában megfelelő, de ha hidegebb helyre kirándulsz, akkor nézz rá az időjárásjelentésre, nehogy emiatt hagyjon az út szélén az autó!

A tél szinte minden alkatrészt próbára tesz, nem kivételek ez alól az ékszíjak sem, amelyeknek a hideg hatására szintén változhat az állaguk. Ezeket szervizben vizsgáltasd át, mert az áramellátás és a meghajtás során is fontosak. Szintén bízd szakemberre a fékek ellenőrzését: a féktárcsa, a fékbetétek, a fékdob és a fékolaj állapota és minősége mind-mind olyan tényező, amely télen sokkal biztonságosabbá teheti a közlekedést.A tél azonban sajnos arról is „híres”, hogy gyakoribbak a balesetek, ezért ajánlatos minél előbb gondoskodni a megfelelő biztosításról is.

Te felkészítetted már az autódat?

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás