Magyarország 5 legszebb autós túraútvonala

biztosítsd be autódat online, percek alatt, kedvezményeinkkel!
2019. szeptember 18.
Ha itt az ősz, nem maradhat el a kirándulás sem! Mutatunk néhány autóval könnyen megközelíthető, gyönyörű panorámát és tartalmas programokat kínáló hazai helyszínt, ami egy vagy több napra is tökéletes kikapcsolódást nyújthat, akár egyedül, párban, barátokkal vagy a családdal közösen utazunk.

Magyarország 5 legszebb autós túraútvonala

Visegrád, őszi hosszú hétvégékre

A Dunakanyar és a környező települések látványa egyszerűen megunhatatlan. Aki szeret autózni és gyönyörködne a hazai tájban, nem fog csalódni, ha Visegrád felé veszi az irányt. A Visegrádi Fellegvárat autóval is könnyedén megközelíthetjük, a parkolótól már nem kell sokat felfelé sétálni. Ez különösen praktikus lehet, ha kisebb gyerekekkel közlekedünk, akik még kevésbé bírják a megerőltető hegymenetet.

Azon túl, hogy romantikus, kanyargós útvonalak vezetnek a Dunakanyar közelében - nem mindennapi panorámát nyújtva a dombokra és a folyóra -, a környékbeli wellness hotelekben megszállva egy komplett őszi hosszú hétvégét, több napos nyaralást is kanyaríthatunk az autós túra köré. Az egyik legszebb útvonal a térségben, ha a Panoráma úton gurulunk le a Fellegvártól, ahonnan Visegrád Dunabogdányhoz közelebb eső végéhez érkezünk, majd onnan átmegyünk Tahitótfalura és elvezetünk a szintén festői, igazi kultúrvárosként működő Duna-parti Szentendrére.

Balaton ősszel is!

Első úti célként megtekinthetjük a balatonvilágosi Panoráma kilátót, ahol szemet gyönyörködtető látványban lehet részünk. Innen autóval mindössze fél óra alatt Veszprémben vagyunk, ahol szintén megejthetünk egy újabb várlátogatást, vagy benézhetünk az állatkertbe is, ami elsősorban gyerekekkel lehet izgalmas program.

Veszprémből érdemes a Káli-medence felé venni az irányt, ahol a Művészetek Völgye fesztivál ismert, mesebeli helyszínein (Nagyvázsonyon, Pulán, Vigántpetenden, Kapolcson és Monostorapátin) keresztül visz az út. Gyulakeszinél lekanyarodhatunk a szintén látványos salföldi tavak felé, ahol az egyik helyi nevezetesség a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó, egész évben látogatható Természetvédelmi Major található: szürkemarhákkal, bivalyokkal és rackajuhokkal.

Ha kicsit hosszabb őszi kirándulást tervezünk, mehetünk tovább autóval Tapolca felé, ahol nem szabad kihagyni a Malom-tavat és a tavasbarlangot sem. Észak felé indulva a sümegi várat találjuk, ami egy újabb remek, autóval könnyen megközelíthető kirándulóhely.

 tipp!

A túra során útba ejthetjük a Balaton környéki remek éttermek egyikét is, melyeknek kínálata ma már jóval túlmutat a halászlén és a sült kolbászon.


Gödöllő, a barokk gyöngyszem

Amikor őszi, autós kiruccanásra gondolunk, legelőször valószínűleg nem Gödöllő jut az eszünkbe, pedig érdemes lehet az őszi szezonban legalább egy hétvégi napot rászánni. A fővárosban és a környéken élők számára akár egy fárasztó munkanap után is kellemes úti cél lehet, ha egy rövid időre szeretnénk elszakadni a nagyvárosi pörgésből.

Szintén Gödöllő mellett szól a kihagyhatatlan klasszikus helyi történelmi örökség, a Grassalkovich-kastély. Magyarország legnagyobb barokk kastélyához már csak azért is megéri elautózni, mert a kastély kertje - különösen ősszel - varázslatosan hangulatos. A városban szintén érdemes egy rövid sétát tenni, beülni egy helyi kávézóba, étterembe vagy cukrászdába.

Mátra és a csúcsok

Amennyiben tartalmas, hosszabb túrára vágyunk, a Gyöngyöst Egerrel a Mátra és a Bükk-hegyvidékén keresztül összekötő 24-es úton szintén élmény lehet végig gurulni.

Mátrafüred például azért ér meg egy megállót, mert itt az ország legmagasabban fekvő taván, egészen konkrétan 507 méterrel a tengerszint felett a közeli Sástón még ősszel is csónakázhatunk.

Nem mellesleg népszerű horgászhelyről van szó, a nemrég felújított híres sástói kilátóból pedig az egész régió megcsodálható.

Ha már a környéken vagyunk, Mátraháza és Galyatető után a Kékestetővel együtt Magyarország legmagasabb pontjánál, annál a bizonyos 1014-es táblánál is érdemes lőni minimum egy szelfit. Ezen túl igazi lélegzetelállító panorámában lehet részünk a Mátra-hegység Parád felőli északi oldalán is.

Ugyanitt a palócközpontot, Parádot se hagyjuk ki! Élményszámba menő tájházaival, zöld mezőivel, kanyargó kis patakjaival, és persze a Parádfürdővel és gyógyvízével tökéletes választás lehet. Ha időnk engedi, álljunk meg, és egyszer-egyszer szálljunk ki az autóból, míg megcsodáljuk az apró, hangulatos, érintetlen kis mátrai falvakat, többek között Mátraszentistvánt, Mátraszentimrét és Mátraszentlászlót.

 tipp!

Ha már Parád, akkor ne hagyjuk ki Parádsasvárat sem, ahol igazi kézi csiszolású ólomkristályokat vehetünk (poharak, brossok, szobrok, stb.).


Kaposvár és környéke, az offroad paradicsom

Kaposvár és környékét igazi offroad paradicsomként tartják számon az autózás szerelmesei. Aki szeretne, bőven találhat kietlen, felfedezésre váró utakat a környéken. Emellett ha még elcsípünk egy kicsit kellemesebb őszi időt, amikor nem fagyunk rá a nyeregre, bedobhatjuk a biciklit is a csomagtartóba, vagy fel a tetőre, hogy körbetekerjük a Kaposvártól északra fekvő Desedát, Magyarország leghosszabb mesterséges tavát. Maga Kaposvár pedig nem pusztán egyetemi város, hanem püspöki székhely is, ahol találunk éttermeket, parkokat, miközben valószínűleg azt sem bánjuk meg, ha egy időre leparkolunk a helyi Aquaparkál is.

Bármelyik meseszép kirándulóhelyet is választjuk, ne felejtsük el hű útitársunkat, az autónkat sem biztonságban tudni! Ebben lehet segítségünkre az online megköthető K&H casco biztosítás számos kedvezménnyel! Sőt, ha aktuális a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötése is, kösse meg online gyorsan és egyszerűen!

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás