sokba kerülhet a közlekedési kihágás külföldön

2015. december 09.
Ha autóval utazunk külföldre, mindig érdemes tájékozódni az eltérő közlekedési szabályokról. Más lehet például a megengedett alkoholszint, a sebességkorlátozás – ráadásul a büntetési tételek is jelentősen eltérhetnek. Ha nem figyelünk oda, hajmeresztő összegeket kell leperkálnunk a helyi hatóságoknak.

sokba kerülhet a közlekedési kihágás külföldön

országonként eltérő

Ráadásul a szabályok még időről időre változni is szoktak. Például az utóbbi időben több európai országban emelkedett a bírságok mértéke, Hollandiában például 40 százalékkal. Olaszországban este tíz és reggel hét között akár harmadával nagyobb összegre is büntethetnek minket, mint nappal. A leghúzósabb csekkeket Skandináviában állítják ki, és egyedi esetben akár börtönbüntetést is kiszabhatnak. Szerte a kontinensen az ittas sofőrök számíthatnak a legnagyobb bírságokra - sőt, tőlük akár a jogosítványt is bevonhatják.

külföldön többet hibázunk

Európai szintű statisztikák szerint a vezetők külföldön háromszor annyi szabályértést követnek el, mint odahaza. Bár egy ország útjain a külföldi sofőrök csupán a vezetők 5%-át teszik ki, ő a felelősek a szabálysértések 50%-áért. Ez persze adódhat tájékozatlanságból, az ismeretlen terepből, de abból is, hogy az autósok azt hiszik: megúszhatják a büntetést.

nem ússzuk meg a büntetést

Éppen ezért törvény született a vétkes sofőrök adatainak átadásáról, így már bliccelni sem lehet. 2010 óta minden EU tagállamban behajtják a közlekedési bírságokat, amennyiben az eljárási költségekkel együtt eléri a 70 eurót. Úgyhogy nem érdemes sokat várni a büntetés befizetésével, mert a legtöbb országban a késedelmi díj jelentősen megnöveli a költségeinket. Görögországban például már tíz nap után igencsak megugrik a fizetendő összeg.

számok feketén-fehéren

Az ADAC német autóklub összegyűjtötte a leggyakoribb közlekedési kihágásokat és az európai országokban a hozzájuk kapcsolódó bírságok összegét. Érdemes áttanulmányozni az alábbi táblázatot.

sokba kerülhet a közlekedési kihágás külföldön

 kattints a képre a nagyobb méret érdekében

A bírságok személyautóra, euróban és kerekítve értendők. HNJ: havi nettó jövedelem. Forrás: ADAC német autóklub.

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás