3+1 dolog, amit tudnod kell kötelező biztosítás váltás előtt

biztosítsd be autódat online, percek alatt, kedvezményeinkkel!
2022. január 25.
Elégedetlen vagy a jelenlegi szolgáltatóddal? Olcsóbb megoldást keresel? Olyan biztosítót választanál, ahol digitálisan is tudod intézni a kötelező gépjármű – felelősségbiztosításoddal (KGFB) kapcsolatos teendőket? Ha szeretnéd kedvezőbb feltételek mellett fenntartani az autódat, akkor kövesd tippjeinket! Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amikkel nem árt tisztában lenned, ha biztosítót váltanál.

3+1 dolog, amit tudnod kell kötelező biztosítás váltás előtt

1. az első lépés, a jelenlegi szerződés felmondása

Jól jegyezd meg, mikor esedékes a jelenlegi szerződésed évfordulója! Legkésőbb ugyanis a meglévő biztosításod biztosítási évfordulóját megelőző 30 nappal mondhatod fel a biztosítási szerződésedet. Ez az év bármely napjára eshet, kivéve a 2010 előtt vásárolt gépjárműveknél, esetükben ugyanis egységesen december 31-e a biztosítási évforduló napja. Ha nem emlékszel a pontos dátumra, nézd meg a szerződést vagy a biztosítási kötvényt, ha pedig egyiket sem találod, érdeklődj a szolgáltatónál.

Nagyon fontos, hogy ha ezt valamilyen okból nem teszed meg időben, egy év múlva válthatsz legközelebb biztosítót!

2. Bonus-Malus rendszer

Új szerződés kötésekor meg kell adnod az úgynevezett Bonus-Malus besorolásodat, amely alapján többek között megállapítják kötelező biztosításod díját. A Bonus-Malus besorolásodat a korábban felmondott szerződésben vagy biztosítási kötvényben keresd, de kérhetsz tájékoztatást a jelenlegi biztosítódtól is.

A skálán egy alap (A00), 10 bónusz (B1-B10) és 4 malus (M1-M4) fokozat van. Amennyiben balesetmentesen vezetsz, évente egy besorolással feljebb kerülsz, ha viszont személygépkocsival vagy motorkerékpárral kárkifizetéssel járó balesetet okozol, két hellyel romlik besorolásod. Kivétel ez alól az autóbusszal, tehergépkocsival, vontatóval vagy mezőgazdasági vontatóval okozott, kárkifizetéssel járó baleset, ugyanis ebben az esetben a besorolás csak egy fokozattal esik vissza. Hogy miért fontos ez? Mert minél magasabb bónusz kategóriában vagy, annál alacsonyabb biztosítási díjat kell fizetned.

Fontos tudni, hogy a besorolás nem vezetői engedélyhez, hanem szerződéshez kötött, azaz ha más vezeti az autódat és balesetet okoz, a te biztosításod lesz drágább.

3. meddig köss új kötelező biztosítás szerződést?

Biztosítási évfordulód napjáig mindenképpen rendelkezned kell új szerződéssel, különben büntetésre számíthatsz. Nagyon figyelj arra, hogy ne maradjanak olyan napok, amikor a régi szerződés már nem, az új szerződés pedig még nem érvényes. Ha hibázol, úgynevezett fedezetlenségi díjat kell fizetned a biztosítás alól kimaradt időszakra. Ez a büntetés visszamenőlegesen is kiróható, azaz akkor is fizetned kell, ha jóval a biztosítatlan időszak után derül fény a mulasztásra. Mértéke az adott időszakra vonatkozó KGFB díj többszöröse.

+1, ha használt gépjárművet veszel, azonnal válts biztosítót!

A KGFB szerződés kötésére az üzembentartó kötelezett, így ha használt, azaz érvényes biztosítással rendelkező gépjármű tulajdonosa leszel, csak abban az esetben köthetsz új kötelező biztosítás szerződést, ha egyben te vagy az üzembentartó is. Ha a tulajdonos vagy üzembentartó személye változik, akkor az érdekmúlással meg fog szűnni, így új szerződést kell kötni az új üzembentartó részére. Ez kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy olyan szolgáltatót válassz, aki számodra a legkedvezőbb feltételeket nyújtja.

Úgy érzed, itt az ideje váltani? Válaszd az online, akár 40% kedvezménnyel megköthető K&H kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, és intézd biztosítással kapcsolatos ügyeidet egyszerűen, a mobilodról!

A kedvezmény 2022. február 9-i vagy későbbi kockázatviselési dátummal kötött biztosítási szerződésekre érvényes.

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás