kevésbé lesz kockázatos az élet a jövőben?

2017. április 03.
A magyarok más orvostechnikai újítások mellett kedvezően ítélik meg a rák és az AIDS gyógyításának valószínűségét is. Nem csak az egészségügyben várható fejlődés, a jövőben a telematikai megoldásoknak köszönhetően a közúti balesetek száma is csökkenhet.

kevésbé lesz kockázatos az élet a jövőben?

(kép forrása: pixabay)

A felgyorsult technológiai fejlődés eredményeképpen sokan számítanak például a várható élettartam kitolódására vagy a jelenleg gyógyíthatatlannak tűnő betegségek gyógymódjának megtalálására – derül ki a K&H biztos jövő indexéből. A biztosító szakma a jövőt az olyan okos megoldások elterjedésében látja, amelyekkel nem csak a biztosítási díj, de a balesetek száma is csökkenthető.

kevesebb lesz a közlekedési baleset

A KSH adatai szerint tavaly a személyi sérüléses közúti balesetek száma 1,8 százalékkal 16 628-ra nőtt, kedvező azonban, hogy a halálos áldozatok száma 5,7 százalékkal 607-re csökkent.

A közúti balesetek túlnyomó része – 93 százaléka – a sofőrök hibájából következett be. A sebesség nem megfelelő alkalmazása (lényegében a gyorshajtás) a balesetek 33 százalékában játszott szerepet. Ezzel egybevágnak a K&H tavaly szeptemberben elindított telematikai projektjének részeredményei is. A programban résztvevő 212 autóval ez idő alatt több mint 1 millió kilométert tettek meg a sofőrök, miközben 161 ezret is meghaladó vezetéstechnikai hibát vétettek.

A telematikai megoldások kulcsszerepet játszanak a közlekedésben, például a balesetek megelőzésében. Mivel a telematikai rendszerek valós időben gyűjtik az adatokat, a sofőrök magatartását is kedvező irányba befolyásolhatják. Ezt bizonyítják a friss eredmények is, hiszen a magas fordulatszámból adódó hibák száma például jelentősen csökkent. A telematikai rendszerekkel felszerelt autók figyelmeztetnek a gyorshajtásra is, ezen a területen azonban még bőven van tér a fejlődésre.

eddig lehetetlennek tűnő orvosi megoldások

A felmérésből az is látszik, hogy a magyarok meglehetősen optimistán látják az orvostudomány fejlődését.

A K&H felmérésében megkérdezett emberek több mint 60 százaléka jó esélyt lát arra, hogy a közeljövőben gyógyíthatóvá válik a rák vagy az AIDS. Ehhez képest jóval kevesebben – a megkérdezettek alig több mint negyede – számít arra, hogy Magyarországon belátható időn belül elterjedhet a magas színvonalú, fizetős egészségügyi ellátás. Ebben a kérdésben az 50-es korosztály kifejezetten pesszimista.

Összességében a felmérésben résztvevők fele – de nagyrészt a magasabb végzettségű fiatalok – gondolják, hogy hamarosan a távdiagnosztika is el fog terjedni.

Az eddigieknél kevesebben, a megkérdezettek negyede-ötöde hisz abban, hogy valósággá válhatnak a mesterségesen növesztett testrészek, az élő emberek hibernálása vagy a 100 év feletti átlagos várható élettartam is.

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás