ekkora bajt okoznak az ittas sofőrök

2016. október 03.
Az ittas sofőrök okozzák a személyi sérüléssel járó balesetek közel 10 százalékát - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. Fontos tudni, hogy az ittas sofőrök által okozott balesetből fakadó károkat nem téríti a biztosító, sőt, akár több százezer vagy több millió forintot is követelhet a károkozón. Júliustól ráadásul szigorodtak a szabályok, így még nagyobb kockázattal jár ittasan a volán mögé ülni.

ekkora bajt okoznak az ittas sofőrök

Magyarországon zéró tolerancia van érvényben az ittas vezetés esetében, azaz a nullánál magasabb véralkoholszinttel tilos autót vezetni. Ennek ellenére a hivatalos baleseti statisztikák nem festenek túl jó képet: a részletes adatok szerint 2015-ben 16 331 közúti személyi sérüléssel járó baleset történt, ezeknek 9,7 százalékát - 1577 balesetet - okozták ittasan. Szintén meglepő adat, hogy a balesetet okozó ittas sofőrök 90 százaléka 0,5 ezreléket meghaladó véralkoholszinttel rendelkezett, ami már büntetőjogi kategória.

Ittasan a volán mögött nemcsak mások és saját testi épségét veszélyeztetjük, de előfordulhat, hogy akkor is egy tetemes összeget kell fizetnünk, ha a súlyosabb balestet megúsztuk. Az ittas vezetés amellett, hogy jogszabályilag is tilos, a biztosítási védelem elvesztéséhez is vezethet. Ugyanis, a balesetben vétkes, ittas sofőröknek hiába van cascójuk, ebben az esetben, a biztosító nem köteles kártérítést fizetni. Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetén pedig akár a kártérítés visszafizetését követelheti az ittas sofőrtől.

A K&H biztosítójának volt olyan esete, amelyben 1,5 millió forintot követelt vissza egy balesetet okozó ittas sofőrtől.

változtak a szabályok

Fontos azt is tudni, hogy 2016. július elsejétől az ittasság mértékétől függetlenül jogosult a biztosító visszakövetelni a károsult részére kifizetett kártérítést, míg korábban erre csak 0,8 ezreléket meghaladó véralkohol-szint esetén volt lehetőség.

A K&H Biztosító saját, idei statisztikái szerint az év első öt hónapjában - az előző év azonos időszakához képest nőtt a személyautós balesetek száma. Az idén a K&H a kötelező felelősség-biztosítások körében átlagosan 250 ezer forintot fizetett ki egy-egy káreseményre, a cascónál pedig 256 ezer forintos volt az átlagos kárösszeg.

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás