hibrid vagy elektromos autó?

2018. április 05.
Több klasszikus fogyasztású autót is elfogyasztottál már életed során, most pedig elérkezettnek érzed az időt arra, hogy a környezetvédelemre is gondolj a következő vásárlásnál? Segítünk kiigazodni a „zöldülő” autópiacon!

hibrid vagy elektromos autó?

(kép forrása: pixabay)

A technológiai fejlesztések egyre rövidebb idő alatt válnak elérhetővé széles körben a lakosság számára. Jó példa erre, hogy míg a televízió 1923-as feltalálását követően évtizedek kellettek ahhoz, hogy a világ nagy része tévézzen esténként, addig az interaktív közösségi oldalak létrejötte után két évvel már a fél bolygó rajtuk lógott. Nincsen ez másképp folyamat szinten az elektromos és hibrid hajtású autók piacán sem, zöld rendszámos kocsival járni ma már nem számít különlegesnek

mi a különbség?

Az is igaz ugyanakkor, hogy az elterjedés ezen korai szakaszában még sokan nem ismerik pontosan az elektromos és a hibrid típusok közti különbségeket; csupán tippelni tudnak a kategórianevek alapján. A hibrid alapötlete már évtizedekkel korábban megszületett, amikor is először kísérleteztek azzal, hogy a benzinmotorban egy külön akkumulátor elraktározza a fékezéskor keletkező energiát, majd fel is használja azt egy elektromotor segítségével. Ez azóta is a hibrid modellek aranysztenderdje, melyek mára minden nevesebb gyártó kínálatában megtalálhatóak. Ennek a technológiának egy következő fontos lépése volt az úgynevezett plug-in hibridek megalkotása, amiben az akkumulátorok külső forrásból, így elektromos hálózatokról is feltölthetők.

Míg a hibridek esetében kisebb-nagyobb levegő terhelésről mindig beszélnünk kell, az igazi emisszió-mentes autózást az elektromos járművek kínálják. A klasszikus értelemben vett üzemanyag fogyasztást nélkülöző, villamosenergia töltésekkel közlekedő autók sokáig amiatt nem tudtak versenyre kelni a hibridekkel, mert rövid távokra lehetett csak feltölteni őket, a 2010-es évek közepére viszont eljutott oda a technológia, hogy 150-200 kilométeres szakaszokra elég egy feltöltés a kisautóknál. Ezt távolság szempontból össze lehet már hasonlítani egy fél tank benzinnel, a költség oldal viszont nagyon más: a jelenlegi magyarországi szabályozás szerint a töltőpontok üzemeltetői nem kérhetnek közvetlenül pénzt a töltésekért.

távfüggő

Nagyon vonzó gondolat, és hamar az elektromos autók irányába billentheti el a mérleg nyelvét, hogy a kifizetett vételárat követően üzemanyag szempontból ingyen kocsikázhatsz a hétköznapokban. Érdemes ugyanakkor átgondolnod, hogy jellemzően mekkora távokon közlekedsz, mivel a hosszabb ingázás hamar és sokszor lemerítheti az autót, az amortizáció pedig ezeknél a modelleknél is létezik, azt nem lehet megúszni a benzin vagy a dízel kiváltásával. Mindeközben pedig a töltőpontok száma is jóval kevesebb, mint a benzinkutaké, ami alacsony töltöttség esetén problémás lehet. 

parkolási kedvezmények

További érv az elektromos autók mellett, hogy a hozzájuk igényelhető zöld rendszámmal sok egyéb előnyre is szert tehetsz. Ingyenesen tudsz parkolni az egyébként fizetős utcákon és mentesülhetsz különböző útdíjak és adók alól pl.: regisztrációs adó.
Melyik legyen akkor? Ha zölden dobog a szíved és a pénztárcád is engedi, akkor ruházz be egy elektromos autóra, mivel a töltőpontok számának várható növekedése egyre kényelmesebbé teszi majd az elektromos autózást!

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás

Ha pedig kell egy kis segítség a vásárláshoz, nézz körül a K&H személyi kölcsön ajánlatai között.

K&H személyi kölcsön