jön a kötelező elektromos roller biztosítás!

biztosítsd be járművedet online, percek alatt, kedvezményeinkkel!
2024. június 17.

Az utóbbi években az elektromos rollerek jelenléte az utakon elképesztő mértékben megnőtt. Ezek az eszközök környezettudatos alternatívát jelentenek az autók helyett, gyorsabbak bizonyos tömegközlekedési módoknál és bárki számára, jogosítvány nélkül is hozzáférhetőek. A gyors elterjedést azonban a jogi szabályozás nem tudta lekövetni: az elektromos roller nehezen sorolható be a járművek közé. Bár a KRESZ módosítása még várat magára, egy új jogszabálynak már eleget kell tenniük a tulajdonosoknak: 2024. július közepétől a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kiterjed egyes mikromobilitási eszközökre, így az elektromos rollerekre is. A mikromobilitási eszközök közé tartozhatnak többek között az elektromos kerékpárok, az elektromos rollerek és az elektromos gördeszkák is.

Cikkünkben a leggyakrabban használt mikromobilitási eszközről, az e-rollerről írunk.

elektromos roller biztosítás

minek köszönhető a rollerek egyre növekvő népszerűsége?

hordozhatóság

Az elektromos rollerek viszonylag könnyűek, egyes fajtái összecsukhatók, ez pedig megkönnyíti hordozásukat, tárolásukat. Akár tömegközlekedési eszközön is szállíthatjuk és a parkolás is egyszerűen megoldható.

gyors közlekedés, egyszerű használat

Az eszközzel gyorsan eljuthatunk a célunkhoz és jogosítvány sem szükséges a használatához.

környezettudatosság

Az elektromos roller csupán kis mennyiségű villamos energiát használ, károsanyag-kibocsátása pedig nincs, így a levegőminőség javításához nagy mértékben hozzájárul. A városi közlekedés alapvetően jelentős zajjal jár – a vonatok, motorok, autók rendkívül hangosak. Ezzel szemben az elektromos rollerünkkel szinte hang nélkül közlekedhetünk.

gazdasági szempontok

Bár az elektromos roller megvásárlása elég jelentős költséget jelent, ezt követően azonban a fenntartási költségek elhanyagolhatóak. Ráadásul egyes városokban számos helyen bérelhetünk egyet, így csak akkor fizetünk, ha valóban használjuk.

dizájn, stílus, divat

Elektromos rollerünket egyszerűen testre szabhatjuk, ugyanis ezek a járművek számtalan színben, mintával és stílusban kaphatók.

melyek a leggyakoribb ellenvetések a rollerekkel szemben?

Az elektromos rollerek népszerűsége megkérdőjelezhetetlen, azonban számos probléma is felmerülhet velük kapcsolatban.

biztonság hiánya

Az elektromos rollerek bárki számára hozzáférhetőek, használatuk egyszerű, így jó eséllyel azok is kipróbálják, akik egyáltalán nincsenek tisztában a közlekedési szabályokkal - vagy egyszerűen nem tartják be azokat.

parkolás

A bérelhető elektromos rollereket használóik sokszor a járdán vagy az úttesten hagyják, ezzel akadályozva a közlekedést, ráadásul ez a városképre is kedvezőtlenül hat.

fenntarthatóság

A rollerek természetesen kevésbé károsak a környezetre nézve, mint az autók, hiszen akkumulátorral működnek, azonban ennek előállítása és megsemmisítése felvethet környezetvédelmi kérdéseket.

jogi szabályozás

Az elektromos rollerrel részt veszünk a közúti közlekedésben, így a KRESZ szabályai vonatkoznak ránk is. Azonban jelenleg semmi nem szabályozza az elektromos rollerre vonatkozó sebességhatárt, a szükséges biztonsági felszerelést, vagy éppen azt, hogy közúton, járdán, vagy bicikliúton használhatjuk-e.

jöhet a kötelező elektromos roller biztosítás

Ha az elektromos roller szabályozásáról nincs is egyelőre döntés, egy másik jogszabály bevezetése már érinti a tulajdonosokat. 2024. július 16-tól ugyanis bővül azon járművek köre, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni, és ez immáron az egyes mikromobilitási eszközökre, azaz az elektromos rollerekre is kiterjed.

A gépjármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e kgfb-t kötni az adott, nem emberi hajtású járműre. A jogszabály ide sorolja például azokat az e-rollereket, amelyeknek a saját tömege meghaladja a 25 kg-ot, a tervezési sebessége pedig eléri a 14 km/h-t, illetve azokat, amelynek a saját tömege nem éri el ugyan a 25 kg-ot, ám a tervezési sebessége meghaladja a 25 km/h-t. Fontos szem előtt tartani, hogy elektromos roller tulajdonosként a saját felelősségünk, hogy ellenőrizzük a gépjárművünk nettó tömegét, illetve tervezési sebességét.

Továbbra sem kell kgfb-t kötni a kizárólag emberi erővel hajtott járművekre, így a kerékpárokra, a hagyományos vagy a jogszabály hatálya alá nem tartozó e-rollerekre, a gördeszkákra, az elektromos rásegítésű kerékpárokra (pedelec), illetve a kizárólag mozgássérültek által használt járművekre.

miért jelent előnyt a K&H kgfb, ha elektromos rollerre kötnénk biztosítást?

Ha e-rollerünk abba a kategóriába esik, amire biztosítást szükséges kötni, akkor a K&H kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása több előnyt is nyújthat számunkra. Az első és legfontosabb, hogy online, vagy a K&H mobilbankban is gyorsan, egyszerűen megköthető. Ráadásul számos kedvezmény is választható mellé: többek között díjfizetési, hajtóanyag-, illetve hengerűrtartalom kedvezményt kaphatunk.

Tudj meg többet a K&H kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról & legyél biztonságban akkor is, ha elektromos rolleren jársz munkába, vagy ugrasz át a barátaidhoz hétvégén!

K&H kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás