4+1 tipp a biztonságos téli autózásért

2021. november 19.
Beköszöntöttek a csípős, hideg napok... Érzed a tél közeledtét? Itt az idő, hogy felkészítsd autódat a havas hónapokra! Tudod, hogy milyen apró karbantartási munkák elvégzésével könnyítheted meg a téli reggeleket? Ha még nem, cikkünk neked szól! Most 4+1 tippel segítünk, mire figyelj, hogy biztonságosan autózhass.

4+1 tipp a biztonságos téli autózásért

1. mindenekelőtt: első a téli gumi!

Amint közeledik az ősz vége, gépkocsid gumiabroncsait télire kell cseréltetned. Ezt az időjárástól függően érdemes november vége előtt megtenni, de általánosságban akkor érkezik el az optimális ideje, amikor a napi átlaghőmérséklet 7°C alá csökken. Ettől függetlenül azonban érdemes más szempontokat is mérlegelned. Milyen gyakran, mikor és milyen távon használod az autódat? Ha például hajnalban vagy esténként jársz vele többet, akkor érdemes mielőbb megejtened az abroncs cseréjét, hiszen ezekben a napszakokban már jóval hűvösebb van.

Egyes hazai biztosítóknál „évszaknak megfelelő gumiabroncs” kedvezményt kaphatsz, ha szerződésben vállalsz bizonyos feltételeket. Amennyiben ilyen kötelező gépjármű-felelősségbiztosításod van, ne feledd ellenőrizni a kikötéseket és a kötelességeidet.

2. kitűnő akkumulátor, gondtalan reggel

Legyél friss tulajdonos vagy régi motoros, biztosan tudod, hogy az autó „lelke” az akkumulátor. Egész évben fontos, hogy megfelelő állapotú legyen, hiszen ez indítja az autót és biztosítja az elektromos eszközök működését. Télen, hűvösebb időben azonban megeshet, hogy nem indítja be a motort — cserbenhagyva használóját. A közelmúltban cserélt akkumulátorral zökkenőmentesen telik a hideg évszak, többéves áramforrás esetében azonban érdemes szakértő szemeknek is megmutatni, bevizsgáltatni.

Rendszeres téli autóhasználat esetében javasoljuk, hogy szerezz be otthonra egy autóakkumulátor-töltőt, ami bármikor jól jöhet. Manapság már hordozható, úgynevezett „zseb-bikát” is vehetsz, amit télen a kesztyűtartóból bármikor előkaphatsz és beindíthatod vele makacsabb járművedet.

3. csomag a csomagtartóban

Előfordulhat, hogy hirtelen havazás miatt kialakult hótorlaszban elakadsz... Ilyen esetekre felkészülve készíts be egy túlélőcsomagot, pokróccal, vízzel, tartós étellel és jól jöhet egy kisebb kannányi üzemanyag is. Legjobb, ha beszerzel egy-két zselés kézmelegítőt is a kocsiba. Pro tippünk: az innivalót termoszban vidd magaddal!

4. minden megvan, mehetünk!

Jogosítvánnyal rendelkezve biztos tudod, hogy a KRESZ szerint a napi első elindulás előtt szükséges ellenőrizni a gépjárműved állapotát: a fényjelzéseket, a gumiabroncsokat, valamint a hatósági jelzéseket (rendszámtáblákat). Saját felelősséged, hogy ezt valóban minden alkalommal megteszed-e, de ha nem, a tél folyamán akkor is rendszeres időközönként nézd körbe az autót!

A benzinkutak többségénél bemérik a hűtőfolyadékod fagyáspontját, sőt, azt pótolhatod is. Az ablakmosó-folyadék tartályát feltétlenül téli ablakmosóval töltsd fel, így nem érhet meglepetés. Ellenőrizd a lámpákat, az izzók fényerejét: ha kell, políroztasd a búrákat. Javasoljuk még, hogy a tél beállta előtt lehetőség szerint a fékeket is ellenőriztesd egy szakemberrel.

+1 biztonságos biztosítás

Majdnem minden cikkünkben szót ejtünk róla, de nem győzzük hangsúlyozni: fontos, hogy ismerd, milyen fedezetet nyújt kötelező gépjármű-felelősségbiztosításod. Nézz utána a téli évszak kezdetével is, milyen esetekben fordulhatsz biztosítódhoz!

A legtöbb autós kötelező biztosításának (KGFB) fordulója téli hónapokra (sokszor január 1-re) esik. Már decemberben érdemes ellenőrizni a biztosításod éves díját, meggyőződni arról, hogy a számodra legmegfelelőbb árat kalkulálja biztosítód. Ha jobb ajánlatot kapnál, ne felejtsd el felmondani a régit, és megkötni új kötelező biztosításod. Sokat autózol télen is? Válassz a köteleződ mellé casco biztosítást, hogy még nagyobb biztonságban tudhasd az autód!

Nézd meg a K&H kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás feltételeit, amit akár 35% kedvezménnyel, online, percek alatt is megköthetsz!

Személyes tanácsadásra van szükséged vagy további kérdéseid vannak? Keresd bátran a K&H Biztosító helyi képviselőit, akik a K&H casco biztosítás részleteiben is tudnak segíteni!

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás