így jelenthetsz be balesetet a „kék-sárga” applikáción keresztül

biztosítsd be autódat online, percek alatt, kedvezményeinkkel!
2019. február 12.
A legrosszabb rémálmaink egyike lehet, hogy baleset ér minket az utakon, megsérül az autónk, rosszabb esetben mi magunk is. Egy ilyen szerencsétlen incidens következtében sajnos a legtöbb járműtulajdonos nincs a helyzet magaslatán, bizonytalan abban, hogy pontosan mi is a teendő. Cikkünkben bemutatjuk az idei év elejétől elérhető E-kárbejelentő mobilapplikációt, ami gyorsabbá és egyszerűbbé teheti az ügyintézést.

így jelenthetsz be balesetet a „kék-sárga” applikáción keresztül

(kép forrása: pixabay)

miért van szükség egy ilyen platformra? 

A Magyar Biztosítók Szövetsége, vagyis a MABISZ, úgy találta az elmúlt évek, évtizedek tapasztalatai alapján, hogy baleset esetén a papír alapú, „kék-sárga” formanyomtatványt kitöltők nagy része hiányosan és/vagy olvashatatlanul adta meg a kért adatokat, késleltetve ezzel a kárügyintézést. Az új mobilapplikációval ezt a problémát igyekeznek hatékonyan orvosolni, a digitális úton, mondhatni hibamentesen kitölthető baleseti bejelentőkkel. Több nyugat-európai ország után már Magyarországon is ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerrel működő készülékekre az E-kárbejelentő applikáció, amire bár feltehetően ritkán lesz szükség, vészhelyzetben mégis nagy segítség lehet az autósok számára.

mit tud az applikáció? 

Az E-kárbejelentő applikáció forradalmi újdonságnak számít a magyar piacon, hiszen egy olyan élethelyzetben lehet a felhasználók segítségére, amire általánosságban nincsenek felkészülve. Az egyszerű és letisztult kivitelezésnek köszönhetően egyértelműen vezeti végig a felhasználót a rendszer, és nem engedi elküldeni a nyomtatványt egészen addig, amíg minden pontot ki nem töltött.

hogyan működik az E-kárbejelentő app? 

Az applikációt előre le lehet tölteni okostelefonra, de a balesetet követően is pillanatok alatt telepíthető. Baleset esetén érthető módon sokan nehezen olvashatóan töltik ki a papíralapú bejelentőt. A digitális megoldásnál azonban az előre megadott felsorolásokból csak ki kell választani a baleseti szituáció jellemzőit. 

Ügyfélbarát grafikus megoldások segítik a baleseti helyzet lerajzolását, ahol a jelzőtáblák és a balesetben szereplő járművek képe kiválasztható, és nem kell megrajzolni, mint a papíros verzión. A zöld kártyán található QR kód beolvasásával a személyes adatok kitöltésénél is minimalizálva van a hibázási lehetőség, ráadásul a baleset pontos helyét a telefon GPS-kapcsolaton keresztül pontosan rögzíti. Miután mindkét félre vonatkozóan kitöltöttük az adatokat, a telefonok párosításával, a káresetben érintett másik féllel együtt, vagy akár egy mobilról is beküldhető a kárbejelentő. Ezt követően a járművezetők kapnak egy-egy pdf formátumú másolatot emailben, a rendszer pedig azonnal tovább is küldi az ügyet a biztosítónak. 

„Ez azért lényeges, mert a jövőben további szolgáltatások kapcsolhatók majd az applikációhoz, szükség esetén például azonnal tud autómentőt küldeni a biztosítótársaság, vagy szervizt ajánlani” - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese. 

A papír alapú bejelentő továbbra is megmarad, de az app fejlesztői bíznak benne, hogy az egyszerű, gyors, precíz kitöltést támogató megoldások miatt egyre többen választják majd a digitális megoldást.

A digitális újdonságok nyomon követése mellett mindig vezess óvatosan, körültekintően, hiszen a legjobb megoldás a megelőzés! Éppen ezért ne felejts el biztosítást kötni – tudj meg többet a K&H kötelező gépjármű és casco biztosításairól

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás