autóvásárlás családosként – mire érdemes figyelni?

2018. október 11.
2018. október 11. Amikor az ember autóvásárlás előtt áll, sok mindent mérlegelnie kell: milyen márkát válasszon, mikor és milyen típusú utazások alkalmával fogja használni vagy éppen mekkora csomagtérrel rendelkezzen a kocsi. Még bonyolultabb a helyzet, ha családosként vágunk bele az autóvásárlásba, hiszen itt már nem csak a saját, hanem párunk, gyerekeink igényeit is szem előtt kell tartani. Cikkünkből kiderül, mit érdemes megfontolnod, ha családosként autóvásárlást tervezel.

autóvásárlás családosként - mire érdemes figyelni?

(a kép forrása: pixabay)

praktikussági szempontok előtérbe helyezése 

Ints búcsút a háromajtós megoldásoknak és az alacsony sportautónak! Több mint 2 ember esetén már kényelmetlenek ezek a modellek, nem is beszélve arról, hogy családi autó esetén a törésteszt-eredmények már jóval többet nyomnak a latba, mint az, hogy mennyi idő alatt gyorsul a jármű nulláról 100 km/h-ra.

mire használod az autót?

Faluban, kis- vagy nagyvárosban élsz? Hosszabb utazásra, rendszeres időközönként kirándulásra, napi ingázásra, vagy éppen csak városon belüli rövid távokra használod (vagy tervezed használni) az autót? Ezek mind fontos szempontok a vásárlásnál, hiszen például a parkolási lehetőségek és a fogyasztási költségek miatt ezeket szem előtt kell tartani. 

fektess kiemelt hangsúlyt a biztonságra! 

Ha teheted, gondolkozz olyan autóban, amelynek minden üléséhez tartozik légzsák, így a család legkisebb tagjai is biztonságban utazhatnak. Életmentő lehet az automatikus vészfékező, a holttér figyelő rendszer, valamint a sávok elhagyására figyelmeztető rendszer is. Szintén praktikus a tolatókamera vagy -radar, amely a megfelelő és biztonságos parkolásban tud segítséget nyújtani.  

kis család vagy nagy család?

Ha hosszabb távra szeretnél autót vásárolni, ezt a szempontot is ajánlatos szem előtt tartanod. Egy gyerekkel még egy viszonylag kisebb autó is megfelelhet, két gyerekkel már nem árt egy nagyobb légterű kombit venni, három, vagy több gyerek esetén viszont már a családi vagy hétszemélyes autók javasoltak. 

a csomagtartó méretére is figyelj! 

Belefér a babakocsi, kiskád, utazóágy, ha a nagymamához, vagy nyaralni indultok? Mi a helyzet egy átlagos nagybevásárlás alkalmával? Ha viszonylag gyakran utaztok autóval a családi nyaralásra, akkor még fontosabb a megfelelő méretű csomagtér.

mennyit tudsz rászánni?

A kiadások sajnos nem állnak meg a vételárnál. Az üzemanyagköltség, az átírás díja, az adó, a biztosítás, a parkolás, a szerviz, a vizsgadíj, a téli-nyári gumi szett mind-mind olyan kiadás, amivel bizony számolni kell. Új autó esetén a magasabb vételár sajnos nagyobb mértékű értékcsökkenéssel társul rögtön a megvásárlást követően, viszont a garancia miatt bizonyos javításokért jó ideig még nem kell fizetni. Használt autó esetén az alacsonyabb vételárhoz relatíve kisebb értékcsökkenés társul, de számíthatunk arra, hogy garancia hiányában minden javítást nekünk kell állnunk. Az autó fenntartási költségeiről korábban itt írtunk részletesen.

ne vásárolj kutakodás nélkül!

Szerencsére egyre több ember osztja meg a tapasztalatait a neten, megkönnyítve ezzel mások döntéshozatalát. Érdemes ezért a különféle fórumok mellett független teszteket is elolvasni, hiszen rengeteg hasznos információt megtudhatunk a közösségi információmegosztás segítségével. 

használd ki a tesztvezetés előnyeit!

A legtöbb autókereskedésben igénybe veheted a tesztvezetést. Élj vele, próbálj ki minél több márkát és típust annak érdekében, hogy kiderüljön, melyiket a legkényelmesebb számodra vezetni, és „élőben” is megtapasztald a járművek dimenzióit: a hosszát, a szélességét, a magasságát, a csomagtartó, vagy épp az ülések méretét. 

alaposan ellenőrizd a méreteket! 

Nagyobb, családi autónál fontos, hogy befér-e a garázsodba, vagy a megszokott parkolóhelyedre. Nem szégyen elővenni a mérőszalagot, vagy a tesztvezetésen kipróbálni „élesben” is a parkolást. 

Minden fenti tényezőt számba vettél és megtaláltad az ideális családi autót? Ne feledkezz meg a kötelező biztosításról és a casco biztosításról sem, melyhez most éves díjfizetés választása esetén 10% kedvezményt is biztosítunk!

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás