autómosás házilag, akár fillérekből

biztosítsd be autódat online, percek alatt, kedvezményeinkkel!
2018. november 13.
Maszatos szélvédő, sárfoltok eső után, csokifoltok az üléshuzaton – ne aggódj, nem kell vagyonokat hagynod az autómosóban/kozmetikában, hogy járgányod újra régi fényében tündököljön! Mutatjuk, hogyan tudod egyszerűen házilag, akár fillérekből csillogóvá varázsolni autód kívül-belül!

autómosás házilag, akár fillérekből

(a kép forrása: pixabay)

néhány tipp kezdőknek

A külső tisztítás egyszerűbb eset, csak pár dolgot kell beszerezni hozzá, amiket aztán évekig használhatunk. Jó, ha van a háznál,

  • autósampon vagy hab
  • pár mikroszálas törlőkendő a foltmentes száradásért,
  • vagy akár egy elhasznált, de tiszta póló is megteszi.

Pár jó tanácsot itt is érdemes megfogadni. Bő vízzel dolgozzuk, mindig felülről lefelé haladjunk az autón, és a legvégére hagyjuk a dísztárcsát, a sárvédőt. Ha van otthon magasnyomású mosónk, egyértelműen azt érdemes erre a célra használni (túl közel ne tartsunk a fényezéshez) – bár a kétkezi munkát nem ússzuk meg így sem, mert a sampont alaposan el kell dolgozni az autón – mégis jelentősen felgyorsítja a procedúrát, és még a vízzel is spórolhatunk. Szakértők szerint a fémszivattyús, legalább 110 bar nyomású mosó az ideális, aminek elég hosszú a kábele – ha rendszeresen otthon mossuk autónkat, akkor pár év alatt még az ára is megtérül!

egy filléres csodaszer, az ecet

Bevethető az univerzális házi csodaszer is: az ecet vízzel hígítva! Azon kívül, hogy csíkmentesen szárad az ablakokon, a szélvédők gumijának tisztítására is kiválóan alkalmas. A mosás és a szárítás során is fontos, hogy ne körbe-körbe, hanem egyenes mozdulatokkal dolgozzunk, így kisebb az esélye, hogy nyomot hagyunk. Figyeljünk oda, hogy ne legyen rajtunk ékszer, óra, vagy gyűrű, amik megkarcolhatják az autót. A végső áttörléshez pedig érdemes egy hosszabb szálú, nagyobb méretű mikroszálas kendőt használni.

a belső terek

A kocsi belső tisztítása már egy fokkal bonyolultabb, hiszen többfajta felületet kell megszabadítani a portól, foltoktól. Itt a kocsi kiürítése után egy alapos porszívózás a kezdő lépés, amihez hosszabbítóról is gondoskodni kell, és nem árt, ha néhány kisebb-nagyobb szívófej is kéznél van a porszívóhoz. Ügyeljünk a kisebb zugokra is, ahol megbújhatnak a morzsák – ezeket szükség esetén ragasztószalaggal távolítsuk el. Ezt követően a műszerfal tisztítása következik, amire lehet külön ápolószert is kapni, de langyos vizes-ecetes megoldással is látványos eredményeket érhetünk el. 

üléshuzat

Az egyik legkényesebb feladat az üléshuzat megtisztítása. Sajnos ez az egyik legnagyobb felület is, ami szinte vonzza a koszt és a foltokat: kicsöppenő kávé, elkenődött fagyi, különféle ételmaradványok, vagy éppen sár és kutyaszőr – a lista szinte végtelen. Mivel előfordulhat, hogy házilag nem tisztítható a huzatunk, a kellemetlen meglepetések elkerülése végett mindenképpen nézzük meg a gyártó ajánlását az autó kézikönyvében vagy akár az interneten. Előfordulhat ugyanis, hogy csak professzionális módon tisztítható, így nem eshetünk neki a házi csodaszerekkel. 

Bőrülések esetén speciális bőrtisztító folyadékkal vagy erre a célra gyártott törlőkendőkkel kell eltávolítani a szennyeződést, míg a kárpittisztítást, ha mást nem ír a kézikönyv, a fent már említett jól bevált házi mindenessel, az ecettel is meg tudjuk oldani. Ebből a tíz százalékos hígítású változatot egyenlő arányban kell folyékony szappannal és szódával összekeverni egy szórófejes palackban, majd a kárpitra fújni és szivaccsal kicsit bedörzsölni, hogy feloldódjon a szennyeződés. Negyedóra hatóidő letelte után egy sima vizes ronggyal távolítsuk el a tisztítószert, majd fontos, hogy hagyjuk alaposan megszáradni a kárpitot, nehogy bepenészedjen. Friss, tiszta, élénkebb színű üléseink lesznek.

gondoltál már a gőztisztítóra?

Ha van otthon gőztisztítód, ne félj használni az autódra sem! Természetesen ezt sem használhatjuk minden kárpitra, ennek is nézzünk utána az autó kézikönyvében. Ha használhatjuk, abban az esetben szinte borítékolható a gyors és egyszerű győzelem, a gőz ugyanis hatékonyan fellazítja az anyagba szorult szennyeződéseket, amiket aztán porszívóval eltávolíthatunk – és velük együtt mennek a kellemetlen szagok is. 

Járművünket nem csak ápolással óvhatjuk, hanem egy megfelelően megválasztott casco biztosítással is. Tartasz tőle, hogy meghúzzák autódat egy parkolóban? Ezt már nem lehetne házi praktikákkal orvosolni, de egy casco biztosítás térítést nyújthat ilyen esetekben, ráadásul most 10 százalékkal olcsóbban köthetsz casco-t a K&H-nál.

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás