5 tényező, ami eltereli a figyelmet vezetés közben

2018. március 26.
Emberek vagyunk, úgy drótoztak össze minket, hogy időről időre elkalandozik a figyelmünk. Sok olyan élethelyzet van, amikor nincs is ezzel probléma, a vezetés ellenben olyan, aminél nagyon rossz következményei lehetnek a koncentráció hiányának

5 tényező, ami eltereli a figyelmet vezetés közben
(kép forrása: pixabay)

az 5 fő zavaró tényező

Néhány évvel ezelőtt készített egy hiánypótló kutatást a HLG, egy Európai Bizottsággal szorosan együttműködő közlekedésbiztonsági munkacsoport, melyben azonosították az 5 legjellegzetesebb zavaró jelenséget vezetés közben:

  • szöveges üzenet írás (SMS, Messenger, stb.)
  • mobiltelefonálás
  • utastárssal történő beszélgetés
  • evés-ivás
  • szokatlan tárgyak és jelenségek az út mentén

Ha belegondolunk, az összes logikusnak tűnik. Érdemes viszont azt is megnézni, hogy melyik miben befolyásol minket.

a gyilkos mobil

Noha elsőre azt tippelhetnénk, hogy telefonálás közben jobban tudunk figyelni az útra, mint például evés közben, a számok teljesen mást mutattak. A hibázási gyakoriság jelentősen megnövekedett több területen is, az indexelést például csaknem 40%-kal többször mulasztották el a telefonálók. De ki gondolná, hogy a vezetés közbeni telefonálás még a sebességre is hatással van? Sok vezető ugyanis lassabbnak érezte a mobilozás közbeni tempót, pedig a gyorshajtások száma 90%-kal emelkedett meg ilyenkor az alapértékhez képest.

Bár az öt veszély mindegyike komolyan rontani tudta a kormány mögötti teljesítményt, egyikük sem produkált olyan kiugró adatokat, mint a vezetés közbeni telefonálás.

lassuló reakcióidők

A leggyakoribb veszélyforrások mindegyike nagyban rontja a reakcióidőket, de mind közül kiemelkedik az üzenetek írása. Bár a klasszikus vezetési hibák számát annyira nem emelte meg, a reakcióidők romlásának tekintetében magasabb értékekkel jelentek meg az útmenti tárgyak és jelenségek is. Ilyen lehet például, ha szarvast látunk az autópálya melletti mezőn, vagy egy figyelmünket túlságosan is felkeltő óriásplakát.

nehéz, de megéri

Legyünk őszinték: nem könnyű úgy levezetni egy utat, hogy senkivel sem beszélünk, semmit sem csinálunk, sehova sem nézünk, csak a kormányt fogjuk, és az útra meredünk végig. Egy hosszabb autózás során ez irreális elvárás is lenne.

Rá kell tudnunk venni magunkat ugyanakkor arra, hogy a telefonokat a megállások, pihenések közben rendezzük el, és ne vezetés közben babráljunk a készülékkel. Ugyanígy fontos, hogy az evés ne azt jelentse, hogy mozgó autóban, két ujjal a kormányt fogva bedobunk egy szendvicset.

Ezek kis változtatások, de ahhoz elég nagyok, hogy akár az életünket is megmentsék! Átvitt értelemben életmentő tud lenni a K&H casco biztosítása is, hiszen ha egy véletlen baleset során megtörjük autónkat (pl. nekitolatunk egy oszlopnak), ne nehezedhessen meg az életünk anyagilag sem. Ismerd meg a részleteit most!

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás