5 tuti tipp - ide kirándulj ősszel!

2019. október 02.
Az ősz varázslatos színei miatt kimozdulnál, de már tartasz a hidegtől, az esőtől, ezért kicsit nehezebben indulsz útnak? Öt nagyszerű kirándulóhelyünk közül biztosan találsz egy közeli célpontot, ahol már egy rövidebb autóút után is feltöltődhetsz a hétvégén!

5 tuti tipp - ide kirándulj ősszel!

Boszorkánykő – őszi kirándulás a hegyekben

Magyarország északkeleti részén, Salgótarjántól északra, Salgóbánya felett található, egy sziklacsúcs tetején Salgó középkori várának romja, ahonnan 625 méter magasból szemet gyönyörködtető kilátás nyílik a tájra: még a Mátra és a Bükk hegyei is látszanak. Megcsodálhatjuk a Cserhát és a Börzsöny vonulatai, illetve kicsit tisztább, napsütéses idő esetén a Magas-Tátra gerince is látható.

Innen mindenképpen érdemes ellátogatni a Salgó várától pár percre lévő Boszorkánykőhöz, a Kis-Salgó sziklához. A Boszorkánykő körül kialakított geológiai tanösvény ráadásul egy kisebb hasadékvulkán változatos kőzeteit mutatja be, mindezt egy csodálatos természetvédelmi területen.

A várrom érdekessége – egyben kulturális értéke –, hogy a már akkor is népszerű kirándulóhelyet, 1845 júniusában Petőfi Sándor is felkereste. Látogatásának, és annak, hogy a vár falain ülve itt született a költő Salgó című verse, ma az egykori várkapun márványtábla állít emléket.

A környékre leginkább autóval érdemes érkezni, ahonnan a várhoz gyalog juthatunk el, kezdetben földes, a felsőbb szakaszokon pedig sziklás erdei úton, ami már egyben a kellemes őszi kirándulás “átmozgató” része lehet.

Prága – őszi kirándulás a szomszédban

Prága különösen ősszel gyönyörű: az idő még kellemes, és ilyenkor már kevesebb a turista is. Mivel a cseh főváros igencsak sokszínű, városszerte sok látnivalóval, ideális kikapcsolódás lehet egy hosszú hétvégén kettesben párunkkal, a családdal vagy akár a barátokkal útra kelve. Azon túl, hogy az igazi cseh söröket bűn volna kihagyni, városszerte rengeteg a látnivaló az óvárostól és a vártól kezdve a Károly hídon át a Vencel térig.

A nagy városnézés közepette megéri megállni egy frissítő kávéra vagy egy hamisítatlan cseh ebédre Prága romantikus, szűk utcáiban. Akár egy komplett sörtúrára is befizethetünk, de ugyanúgy kipróbálhatjuk a helyi éttermek saját főzésű kiváló nedűit is.

A cseh fővárosba vezető, Pozsony-Brno-Prága útvonal azoknak ideális, akik Budapestről, vagy Budapesten keresztül utaznak Prágába. Itt végig autópályán vezet az út, és már 5-6 óra alatt kényelmesen eljutunk Prágába. A Dunántúlról vagy az osztrák határ környékéről autóba ülőknek viszont inkább a Bécs-Znojmo-Jihlava-Prága útvonalat ajánljuk.

Zirci arborétum

Ha kisebb, inkább hazai kiránduláshoz lenne kedvünk és vágyunk az őszi természet szépségeire, a csodás Zirci arborétumot nekünk találták ki! A Bakonyhoz közeli városkában varázslatos bemutatót kaphatunk a Bakony gazdag növény- és állatvilágából. A ciszterci szerzetesek alapította arborétumot ráadásul halastava és a rajta keresztülfolyó Cuha-patak varázsolja még káprázatosabbá.

A 18. században létrejött, 18 hektáros angolkert stílusú park nem véletlenül védett természeti terület: megcsodálhatjuk Magyarország legmagasabb fekvésű fás gyűjteményét őszi pompájában, 400 méter tengerszint feletti magasságban. Az arborétumban közel hatszáz fa- és cserjefajt gyűjtöttek össze, amik között megtaláljuk Magyarország legidősebb simafenyőit, de a parkban laknak mókusok, rengeteg madárfaj, és a szerencsések időnként még őzeket is láthatnak.

Ha már ott vagyunk, és leparkoltunk Zircben, tehetünk egy kellemes kiránduló kört is a Bakonyban, ami biztosan bele fog férni még a napba.

Krakkó

Krakkó, Prágához hasonlóan még mindig a kényelmesen levezethető távolság kategóriába tartozik. Lengyelország második legnépesebb városa azért is lehet jó választás az őszi hónapokban, mert itt ilyenkor is ugyanúgy, éjjel-nappal zajlik az élet. A lengyel város ősszel különösen elbűvölő, nincs zsúfoltság és olcsóbbak a szállások is. Ha autóval megyünk, jobb tesszük, ha leparkolunk a külvárosban vagy a szállásunk közelében, mert a belvárosba való bejutáshoz nem egyszer erős idegek kellenek.

Semmiképp ne hagyjuk ki az egykori lengyel főváros történelmi központját, amit az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított. Többek között azért, mert a környéken megcsodálhatjuk Európa legnagyobb középkori piacterét, ahol ma is rengeteg utcai árusnál vásárolhatunk. De ugyanúgy garantáltan el fog csábítani bennünket a helyi kávézók, cukrászdák, éttermek, műemlékházak, paloták, zsinagógák és templomok sajátos egyvelegének hangulata. Szintén Krakkó egyik legkiemelkedőbb látványossága a kilencvenes években felújított zsidónegyed is.

Szarvasi arborétum – őszi kirándulás gyerekekkel

A Szarvasi Arborétum a Körösök völgyében, a Hármas-Körös egyik holtága mentén alakult ki, és Szarvas felé haladva tudjuk a legegyszerűbben megközelíteni. A Szarvasi Arborétum szintén egy igazi őszi csoda, emellett Magyarország egyik legnagyobb, egyben legértékesebb élő fagyűjteményeként tartják számon, ahol száz évet megélt mocsárciprusokat, és mamutfenyőket is láthatunk, 82 hektáron.

Az arborétum őszi kiránduláshoz nem csak a természet csodái miatt ideális: esős, hideg időben is kínál programot kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Fakultatív program lehet Pepi gróf Varázstanyájának meglátogatása, az Üvegház megismerése vagy a szabadulós játék kipróbálása a Titkok kertjében.

Ahogyan megfelelő felszerelés és víz nélkül nincs kirándulás, úgy biztosítás nélkül autós utazás sincs. Tudj meg többet az online, egyszerűen és számos kedvezményesen megköthető K&H kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról és a 24 órás assistance kiegészítő szolgáltatással  is igényelhető K&H casco biztosításról!

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás