így juss el a zero waste életmódhoz 6 lépésben

befektetéseiddel tennél egy élhetőbb jövőért? válaszd a felelős rendszeres befektetéseket mobilon!
2020. március 02.
Zero waste mozgalom, hulladékmentes háztartás, szemétmentes élet – Te is találkoztál már a fogalmakkal? Olvass tovább és kövesd gyakorlatias tippjeinket, melyek segítségével minimalizálhatod, de akár nullára is csökkentheted az általad megtermelt szemét mennyiségét!

így juss el a zero waste életmódhoz 6 lépésben

A zero waste vagy magyarul hulladékmentes/ szemétmentes élet nemcsak a pazarlás megszüntetéséről és a szeméttermelés csökkentéséről szól, hanem egy olyan minimalista életmód kialakításáról, amelyben nem a fogyasztásé a főszerep, és nem a birtokolt tárgyak határolják be az ember életét. Fontos tudatosítani, hogy minden vásárlásunkkal leadjuk a voksunkat egy gyártói, termelői eljárásra, ezért oda kell figyelnünk, hogy az olyan legyen, ami nem jelent újabb súlyos terhet a bolygónk számára! Tippjeink segítségével jelentősen csökkenthető a háztartásban keletkező hulladék mennyisége, mely egy hatalmas lépés az újrahasznosításhoz képest, hiszen ez már a körforgás utolsó lépése!

0. lépés – kövessük a fokozatosság elvét!

A hulladékmentességet elérni nem egyszerű feladat, és nem is érdemes egyből radikális változásokat bevetnünk, mert így hamar el fog menni tőle a kedvünk. A legtöbb ember csak akkor veszi észre, mennyi szemetet termel, amikor elkezdi tudatosan keresni a környezetkímélő megoldásokat. Fontos tisztában lennünk vele, hogy a teljes hulladékmentesség komoly elkötelezettséget igényel, számos lemondással jár, illetve nagy odafigyelésre lesz szükségünk a betartásához. Ne legyenek egyből irreális elvárásaink magunkkal szemben: tervezzük meg alaposan a szükséges életmódbeli változásokat és haladjunk lépésről lépésre, kezdve a számunkra legkritikusabbnak tűnő területtel.

1. lépés – zöldítsük a konyhánkat!

Nézzük meg, milyen termelői piacok vannak a közelünkben és szerezzük be az élelmiszert ott! Így mindig friss, zamatos, szezonális zöldségekhez és gyümölcsökhöz juthatunk hozzá, amelyek érlelése, kezelése és szállítása nem helyez annyira súlyos terhet a környezetünkre, ráadásul a vásárlásunkkal hazai termelőket támogatunk.

Szuper opció az is, ha csomagolásmentes boltokban szerezzük be a konyhánkban használt alapanyagok egy részét. Vigyük magunkkal a saját vászonzsákjainkat, üvegedényeinket, amelyeket megpakolhatunk rizzsel, tésztával és mindenféle kimérős finomsággal.

Általában a kommunális, konyhai hulladék képezi a szemetünk nagy részét. Azonban a fel nem használt élelmiszert nem kell a kukába dobnunk: a még ehető ételt adományozzuk el, a szerves hulladékot pedig komposztáljuk, majd forgassuk vissza ezt a tápanyagdús masszát a földbe!

És ugye a műanyagpalackos üdítőket/ vizet mondanunk sem kell, hogy érdemesebb üveg palackba töltött csapvízre cserélni! A bevásárlásnál pedig a műanyagszatyrok helyett szép vászonszatyrokat használni.

2. lépés – környezetbarát megoldások a fürdőszobában is

A tisztálkodás során is rengeteg szemét halmozódik fel, gondoljunk csak a sok műanyag tubusra! Ezeket azonban könnyedén kiválthatjuk egy kis utánajárással és találékonysággal. 
Cseréljük le a flakonos tusfürdőt és sampont egyszerű szappanra és samponkorongra! Már szinte bármelyik drogériában megkapjuk ezeket, de ha tehetjük, válasszunk inkább magyar, kézműves termékeket, így a szállításból adódó szennyezést is elkerüljük. 
A szájápoláshoz is kifejlesztettek már mindenféle szuper terméket: használjunk bambusz fogkefét, a tubusos fogkrém helyett pedig vásároljunk újrahasznosítható, fém tégelyben található, gyógynövényes fogport.
De külön öröm, hogy egyre több drogériában/ szépségápolási üzletben van lehetőség a kimosott flakonok újratöltésére, így legalább nem dobjuk ki egy használat után a műanyag tégelyeket!

3. lépés – takarítás fenntartható módon

A takarításkor elhasznált termékek után nem csak az üres, műanyag dobozok maradnak: az erős vegyszerek óriási károkat okoznak a környezetünkben, ha a talajba vagy a vizekbe jutnak. Egyszerűsítsük le a tisztítószer-arzenálunkat, használjunk citromot, ecetet és szódabikarbónát! Az egyszerhasználatos papírtörlő helyett vegyünk, esetleg varrjunk néhány textil anyagú törlőkendőt, a szintetikus mosogatószivacsot pedig cseréljük le természetes luffaszivacsra!

4. lépés – tudatosság + előrelátás= kevesebb lom

A hulladékcsökkentés folyamatos tervezést igényel, a titka is ebben rejlik. Ne induljunk el csak úgy bevásárolni! Mindig gondoljuk végig, hogy:

  • mire van szükségünk,
  • hol tudjuk ezeket beszerezni csomagolásmentesen,
  • milyen tárolók, edények, vászonzsákok kellenek a szállításhoz

És itt érdemes kitérni bővebben a mire van szükségünk kérdéskörre. Hasznos lehet, ha végzünk egy alapos selejtezést/ lomtalanítást így könnyen kibukhatnak azok a tárgyak, melyek valójában használatlanul lapulnak a szekrény mélyén vagy amikből hajlamosak vagyunk túlkészletezni magunkat. Jegyezzük meg ezeket a kritikus pontokat és ne támogassuk felesleges lomok vásárlásával a globális túltermelést! 
Az olyan termékeket, amelyekre pedig nincs szükségünk például műanyagzacskó, szívószál stb. tudatosan utasítsuk vissza és válasszuk a digitális megoldásokat a papír alapúak helyett ( számlák, akciós újságok, magazinok stb.)!

5. lépés – újrafelhasználás vagy újrahasznosítás

A hulladékmentes életmód a tárgyak élettartamuk végéig történő használatára törekszik. Ne dobjuk hát ki még jó állapotban lévő ruháinkat, elektronikai termékeinket, inkább adjuk tovább őket és válasszunk helyettünk jó minőségű, hosszú évekig tartós darabokat az aktuális divattermékek helyett. 
Nem csak környezettudatos, hanem jó móka is új funkciót találni a megunt, elhasznált tárgyainknak. Befőttesüvegbűl mécsestartó? Autógumiból virágkaspó? A lehetőségek tárháza szinte végtelen! 
A zero waste életmód körforgásának utolsó lépéseként pedig nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a hulladék újrahasznosítására való törekvést sem: gyűjtsük tehát szelektíven, amit csak tehetünk!

6. lépés – gondolkozzunk nagyban!

Végül, de nem utolsó sorban a környezettudatosság és így a zero waste életmód magasabb lépcsőfoka az, amikor már nem csak egyénileg törekszünk a fenntarthatóságra, hanem olyan vállalatok és államok támogatásával is, akik globális szinten segítik a célok elérését. Mindezt egyéni életmódunk és tudatos vásárlásaink mellett, hogyan tehetjük meg? Például befektetési döntéseinkkel, melyekkel olyan, szigorú szempontok szerint válogatott cégeket támogatunk, akik globális szinten tudnak tenni a fenntarthatóbb jövőért!

Ehhez nyújtanak segítséget a K&H felelős befektetési alapok, amelyekkel úgy érhetsz el pénzügyi hozamot, hogy bolygónk fennmaradásához és gyermeked jövőjéhez is hozzájárulsz! Tudj meg többet, mert a jó befektetés nem csak pénzben térül meg!

K&H felelős befektetések

Jelen marketing célú hirdetés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. Az alap részletes leírását, befektetési politikáját a Tájékoztató tartalmazza, mely angol nyelven elérhető a vezető forgalmazó K&H Bank Zrt. fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu (vagy a khalapok.hu) internetes oldalon. Ugyanezen elérhetőségeken tájékozódhat az alap magyar nyelvű Kiemelt Befektetői Információi felől, mely az alap alapvető jellemzőit tartalmazza tömör formában, önmagában azonban nem ad teljes körű leírást az alapról. Megalapozott befektetési döntése érdekében előzetesen alaposan vizsgálja meg az ezen dokumentumokban szereplő adatokat, különös tekintettel a kockázatokra.  A befektetési jegyek forgalmazási költségeiről tájékozódjon a forgalmazási helyeken található hirdetményekből és a vezető forgalmazó www.kh.hu internetes oldalán. Az alap számára árfolyamfedezeti céllal, vagy befektetési cél megvalósítása érdekében származtatott ügyletek alkalmazása engedélyezett. Az alap nettó eszközértéke jelentősen ingadozhat!  Az alap sem tőkevédelmi sem hozam- vagy árfolyamvédelmi ígéretet nem tesz, ilyen garanciát nem vállal! A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményekre! A befektetési jegy hozama – kivéve, ha tartós befektetésből származó jövedelem – kamatjövedelemnek minősül, mely után a fizetendő adót a kifizető a kifizetéskor köteles levonni. A befektetése hozamához kapcsolódó adózási tudnivalókról kérjük, tájékozódjon a www.kh.hu oldalon vagy tanácsadóinknál. A tartós befektetési szerződés alapján és a nyugdíj-előtakarékossági számlán szerzett jövedelemre sajátos adózási szabályok vonatkoznak. Az adózással összefüggő következmények a jövőben változhatnak, a konkrét adófizetési kötelezettség mindenkor csak az egyedi körülmények alapján állapítható meg. Az alapot a KBC Asset Management N.V. belga alapkezelő társaság kezeli, amelynek működését a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, de egyes, jogszabályban nevesített tárgykörökben (pl. reklámok) a Magyar Nemzeti Bank jogosult eljárni. A K&H Bank Zrt. termékeinek értékesítése során a MiFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. a Budapesti Értéktőzsde tagja, tevékenységi engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata. Az alap által kibocsátott befektetési jegyekhez kapcsolódó befektetői jogok magyar nyelvű összefoglalóját itt találja.