5+1 tipp, hogy ne fogyjon el a mobilneted

2019. szeptember 26.
Jaj, ne, már megint beütött az Edge katasztrófa! Pedig jó lenne még sürgősen dobni egy üzit a haveroknak, megnézni az év legcukibb macskás videóját, meg kitenni egy Instastoryt az új lépőről. Azért, hogy ez lehetőleg ne történhessen meg, kövesd tippjeinket és oszd be okosan a rendelkezésre álló mobilnet keretedet!

5+1 tipp, hogy ne fogyjon el a mobilneted

többet ésszel, mint erővel!

A spórolás itt is a tudatosságnál kezdődik. Tisztában vagy vele, hogyan és mire használod jellemzően a mobilneted?

Első lépésként keresd meg a telefonodon a Mobilinternet menüpontot, ami alatt lecsekkolhatod, melyik alkalmazásokat használod a leggyakrabban, és ezek mekkora adatmennyiséget fogyasztanak.

Ha például a netes böngészésre menne el a legtöbb gigabyte, telepíthetsz kevesebb adatot felhasználó böngészőt vagy adattömörítő alkalmazást. Sőt, léteznek olyan appok is, melyek segítségével akár alkalmazásonként vagy naponként beállíthatod a mobilnet keretedet! Az adattömörítők pedig azért is hasznosak, mert kiszűrik azokat az egyszer telepített, majd alig (vagy soha nem) használt alkalmazásokat, melyek csendben, a háttérben futnak az interneten.

csatlakozz wifire, amikor csak tudsz

A telefon 3G vagy 4G forgalmát folyamatosan naplózó appok mellett egy wifi-vadász alkalmazás is hasznos lehet, ami megmutatja, hogy hol van a legközelebbi ingyen wifi-spot. Bár nyilván te is tudod, a legtöbbet akkor spórolhatsz a mobilnettel, ha helyette wifire csatlakozol. Az alkalmazások kínálata ezen a téren is széles; léteznek olyan appok is, amik nemcsak az ingyen netet keresik, hanem abban is segítenek, hogy a legtöbbet hozhasd ki a hálózatból.

De arra jó ha odafigyelsz, hogy a személyes adatokat (például jelszó, diákigazolvány szám, oktatási azonosító stb.) is kérő weboldalakat a mobilneten keresztül, vagy az otthoni wifin keresztül használd, ne a nyilvános hálózatokon, hogy az adathalászok még véletlenül se férhessenek hozzá indokolatlanul adataidhoz!

tölts le mindent előre, amit lehet

Mielőtt hosszú útra indulsz, érdemes kedvenc alkalmazásaid beépített funkcióit felhasználni. Ha a telefonod tárhelye engedi, és előfizető vagy, a Netflix-szel teljes filmeket és sorozatokat letölthetsz, a Spotify-nál pedig offline is hallgathatod a kedvenc lejátszási listádat. Utóbbi esetben, előfizetés híján, kipróbálhatod az Alacsony adatforgalom üzemmódot is, amikor kevesebb képet jelenít meg az app és gyengébb hangminőségben játsza a tartalmakat.

Ezen kívül olyan applikációkat is letölthetsz, amik képesek tartalmakat (például weboldalakat) lementeni, hogy azokat később, mobilnetes vagy wifi kapcsolat nélkül is meg tudj nézni.

 tipp!

Te is unikornis tetoválással a kezeden buliztál a STRAND fesztiválon? Játszd újra a nyár legszebb pillanatait és hallgasd meg a legismertebb slágereket a K&H-STRAND Spotify lejátszási listán, amit Prémium előfizetés esetén, szintén előre lementhetsz a mobilnetmentes unalmas órákra, most 2 hónapig akár teljesen ingyen.
A térképes applikációknál is érdemes előre letöltened az útvonalat, hogy használhasd offline is, mert ezek online módban szintén eléggé megpörgetik az adatforgalmat.

 

kapcsold ki az automatikus szinkronizálást

Vigyázz, pillanatok alatt elfogyaszthatod a teljes havi mobil adatcsomagod, ha elfelejted kikapcsolni az automatikus szinkronizálást. Ekkor akár több gigányi adatot is letölthetsz, miközben nem is tudsz róla. Jó hír, bármilyen operációs rendszert is használj, könnyedén ki tudod kapcsolni ezt a funkciót.

viszlát automatikus frissítés

Az automatikus szinkronizálás mellett az appok automatikus frissítésének is ints búcsút, így a komolyabb adatmennyiséget igénylő aktualizálást otthon, kényelmes wifi környezetben is megtudod tenni.

optimalizáld a videókat

Ha viszonylag sokat YouTube-ozol, állítsd a legkisebb felbontásúra a videókat, mert önmagában már ezzel felére csökkentheted a mobilnet fogyasztást!

Számlavezetés [K&H ifjúsági számlacsomagok]
Betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön/külföldön

Mobilneted már van, de bankkártyád még nincs? Tudj meg többet a K&H ifjúsági számlákról!

K&H számlavezetés fiataloknak