ezekkel a megtakarításokkal mentesülhetsz a szocho alól

kamatadó és szocho mentes befektetést keresel?
2023. június 25.
2023. július 1-je után a megtakarítások után járó hozamokat már nemcsak a 15 százalékos kamatadó csapolhatja meg, hanem az újonnan bevezetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó is. Milyen konstrukciókat érint az új adóteher és milyen megoldásokkal mentesülhetsz alóla? A cikkben ehhez találsz tippeket!

(A cikk tartalma frissült: 2023.07.31.)

Szocho

mi is pontosan a szocho?

A szociális hozzájárulási adó, vagy más néven szocho nem új jelenség, a jelenlegi formájában 2019 óta létezik, amelyből az állam a szociális kiadásokat fedezi. Magánszemélyként bizonyos jövedelmek esetében korábban is találkozhattál ezzel az adónemmel, de ha eddig nem fordítottál rá kellő figyelmet, akkor most eljött az ideje ennek, 2023. július 1-től ugyanis jelentősebb csökkenést is jelenthet a megtakarításaid hozamaira nézve.

milyen jövedelmek után kell szochót fizetni?

A szocho fizetésével eddig a munkabér, béren kívüli juttatás, vállalkozásból kivont jövedelem, netán osztalék, vagy árfolyamnyereségből származó jövedelem esetében szembesülhettél. A májusi kormánydöntés értelmében ugyanakkor 2023. július 1-től ez kiterjed az szja-törvény szerinti kamatjövedelemre is, ráadásul felső korlát nélkül. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert bizonyos jövedelmek esetében ott van a “szocho-plafon”, azaz csak addig kell fizetned, amíg annak összege el nem éri a minimálbér összegének huszonnégyszeresét az adott adóévben.

Érdemes tüzetesebben megnézni a részleteket, hiszen nem könnyű eligazodni a különböző megtakarítási formák között. A nyilvánosan forgalomba hozott kötvények, befektetési jegyek, valamint az életbiztosítások esetében is választóvonalnak számít 2023. július 1-je: ha e határidő után egy összegben vásárolsz befektetési jegyet, vagy kötsz életbiztosítást, akkor arra már fog vonatkozni ez az adónem.

milyen megtakarítási formák mentesülnek a szocho fizetése alól?

A szocho alól továbbra is mentességet élveznek az ingatlanalapok befektetési jegyei, valamint az állampapírok, ideértve a rövid lejáratú Diszkont Kincstárjegyeket is. Ugyancsak nem érinti a szociális hozzájárulási adó a két államilag támogatott konstrukciót, a Tartós befektetési számlát (TBSZ) és a Nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ). A TBSZ-nél a pénzedet minimum 3, maximum 5 évig tudod elhelyezni, az itt befektetett pénzed részben vagy egészben mentesül a kamat-, árfolyamnyereség- és osztalékadó alól, szochót egyáltalán nem kell fizetned, feltörés vagy részkivét esetén sem. A NYESZ pedig egy nyugdíj-megtakarítási forma, a számládon összegyűjtött pénz után évi 20 százalékos adójóváírást igényelhetsz, viszont a számlán tartott pénzhez adómentesen csak nyugdíjba vonuláskor férhetsz hozzá.

milyen befektetések felé érdemes fordulnod, hogy kikerüld a szocho fizetést? 

Nyugdíjcélú megtakarítások

A nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ) bármikor bármekkora összeget befizethetsz, és az itt összegyűlt megtakarításod adómentesen felveheted, miután nyugdíjba vonultál és amennyiben 10 év eltelt a számlanyitás óta.

Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításnál (ÖNYP) a hozam 10 év után vehető fel adómentesen (háromévente egyszer), ráadásul a legalább 10 éve bent lévő tőke után fizetendő adó mértéke is évről évre csökken.

A nyugdíjbiztosítási szerződés esetében úgy tudod elkerülni a szocho fizetést, ha 10 éves, vagy annál hosszabb futamidejű szerződést kötsz, a szerződést pedig az időtartam végéig, de legalább 10 évig megtartod. A konstrukció ugyanis a 10. évtől válik teljesen adómentessé, függetlenül attól, hogy időközben elérted-e nyugdíjkorhatárt. Részleges adómentességet biztosít - hasonlóan a rendszeres díjas életbiztosításokhoz - a 6. évtől.

Életbiztosítás

Az életbiztosítások esetében külön kell kezelni a rendszeres és az egyszeri díjas életbiztosításokat. A rendszeres díjas életbiztosításnál - csakúgy, mint a nyugdíjbiztosításnál - szintén a 10. évtől válik teljesen (szocho és kamat) adómentessé a konstrukció. Az egyszeri díjas biztosításoknál pedig már az ötödik évtől férhetsz hozzá a pénzhez adómentesen. Ha előbb szeretnél hozzájutni megtakarításodhoz, akkor az eltelt évek számától és a típustól függ, hogy teljes (rendszeres díjas életbiztosítás esetén 5 éven belül, egyszeri díjas életbiztosítás esetén 3 éven belül), vagy fele mértékű (7,5% szja, 6,5% szocho) kamatadót és szochot kell fizetned.

Tartós befektetési számla (TBSZ)

A Tartós befektetési számlán tartott megtakarításodat 5 év után veheted fel teljesen adómentesen. Ennek a megtakarítási formának az az előnye, hogy te határozod meg, milyen megtakarítások kerüljenek tartós befektetésekbe, a biztonságos, stabil lehetőségtől, egészen a kockázatos, magas hozam lehetőségét biztosító megtakarításokig. A tartós befektetésekben elhelyezett megtakarítással korlátlanul tudsz tranzakciókat végrehajtani, nem szükséges például egy értékpapírban tartanod a befektetésed. Arra figyelj, hogy tartós befektetések elhelyezésére egy naptári évben egy szolgáltatónál (bank, illetve brókercég) csak egy befektetési célú számla nyitható.

milyen termékeket ajánl a K&H Bank?

A K&H Bank kínálatában számos olyan terméket találhatsz, amely jó megoldást kínál arra az esetre, ha kamatadó és szocho mentes lehetőségeket keresel.

A K&H nyugdíj-előtakarékossági számla lehetővé teszi, hogy összeválogasd azokat a termékeket, amelyekkel a biztonságos, tervezhető nyugdíjas éveidet megalapozhatod. Ráadásul 20% adókedvezményt is kaphatsz az éves SZJA befizetéseidből maximum 100.000 forintig.

A K&H Tartós befektetési számla még nagyobb rugalmasságot kínál, hiszen itt a befektetés időtartama a felhalmozási időszakot követően mindössze 5 év. A számlán lévő összegről szabadon dönthetsz, számtalan tranzakciót végrehajtva. Bár adójóváírást nem kínál, de kamatadó és szocho mentes jövedelemhez juthatsz. A kamatadó megfizetése ugyanúgy működik, mint eddig, szocho fizetési kötelezettség nem fog terhelni feltörés vagy részkivét esetében sem. Itt is számtalan termékből választhatsz a befektetési jegyeken, kötvényeken keresztül egészen a részvényekig.

A K&H Banknál indíthatsz nyugdíjbiztosítást és megtakarítási célú életbiztosítást is. Ezek hosszabb futamidejű, rendszeres megtakarításra alkalmas befektetési termékek, amelyek a távlati céljaid megvalósításában fognak téged segíteni.

Foglalj időpontot vagy kérj visszahívást, hogy megtalálhasd a számodra leginkább megfelelő befektetési megoldásokat a piacon.

Ismerd meg a K&H kamatadó és szocho mentes termékeit!

megtakarítások adóelőnyökkel

Jelen tájékoztató marketingjellegű közleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A termék, szolgáltatás részletes leírását, kondícióit a vonatkozó Szerződés, a lakossági bankszámla, betétszámla, és lekötött betét termékek Általános szerződési feltételei, a bankkártya és hitelkártya szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a lakossági hitelek Általános szerződési feltételei, az elektronikus azonosítású banki szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó hirdetmény, a K&H betéti bankkártya és hitelkártya természetes személyek részére hirdetmények, a K&H forint folyószámlahitel hirdetmény, a Befektetési és kiegészítő szolgáltatások Üzletszabályzata, a befektetési szolgáltatások és értékpapír műveletek díjhirdetménye tartalmazza. A programban résztvevő befektetési alapok kezelője a KBC Asset Management N.V. Magyarországi Fióktelepe. A biztosítást a K&H Biztosító Zrt. nyújtja. A biztosítás feltételeit a vonatkozó biztosítási feltételek tartalmazza. A Bank a kondíciók megváltoztatásának, valamint az Akció visszavonásának jogát fenntartja.