szervezett utazás vagy egyéni utazásszervezés - melyiket válasszuk?

kapj vissza pénzt Booking.com-os foglalásod után!
2024. június 24.
Amikor végre eljön a jól megérdemelt szabadság és nyaralás ideje, igencsak sok mindent kell átgondolnunk. Elsősorban azt, hogy hol szeretnénk nyaralni és mennyi időt szánunk a kikapcsolódásra. Ha ez megvan, jöhet a következő dilemma: az utazás szervezése. Egy hosszabb, esetleg külföldi út megtervezése és zökkenőmentessé tétele bizony nagy kihívás. Dönthetünk úgy, hogy mindent mi magunk intézünk, de annak sincs akadálya, hogy a szervezett utazás mellett tegyük le a voksunkat. De vajon mikor érdemes az egyéni utazásszervezést és mikor a szervezett utazást választani? Milyen előnyökkel jár az egyik, illetve a másik megoldás? Cikkünkben minden hasznos információt megtalálsz!

Szervezett utazás, egyéni utazásszervezés
 

változó utazói igények és trendek

Az elmúlt években számos olyan hatás érte az utazási piacot, ami alapvető változásokat indított el. Ilyen volt először is a digitalizáció, később jött a világjárvány, a közelmúltban pedig a gazdasági visszaesés és az infláció. Ezek az események gyökerestül forgatták fel mind a piaci szereplők működését, mind az utazók elvárásait és igényeit.

Az utazási irodák napjainkban egyre inkább a személyre szabott utakkal próbálnak vásárlókat csalogatni magukhoz. Ennek egyik elterjedt módja, hogy külön célcsoportoknak szóló utazásokat szerveznek, így például eltérő nyaralást kínálnak az idősebbeknek vagy a családosoknak. A kényelmi szolgáltatások is olyan extrák, amiket gyakran bevetnek a szervezett utazást kínáló cégek. Egyebek mellett reptéri privát transzfer, idegenvezetés és exkluzív túra teszi könnyebbé a dolgunkat, de az is lehet, hogy megnézhetünk olyan látnivalót is, ami egyébként nem lenne számunkra elérhető.

A tematikus utazások is nagyon népszerűvé váltak az utóbbi időben, ami teljesen érthető. Ha minket tegyük fel az aktív pihenés hoz lázba, akkor aligha szeretnénk a fél napot egy múzeumban tölteni. Ezt az igényt az utazási irodák is felismerték, ezért például külön kulináris, wellness, sport vagy kaland utazásokat szerveznek.

Az egyéni utazásszervezés területén is döntő változások következtek be. Az internet, majd az okoseszközök, mobilapplikációk megjelenése drasztikusan alakította át a szokásainkat. Az olyan online foglalási platformoknak köszönhetően, mint az Airbnb és a Booking.com ma már a kanapén ülve is lefoglalhatjuk a szállást, míg a Google Maps-szel vagy a TripAdvisorral a teljes utazásunkat megszervezhetjük. Sőt, ha igazán innovatívak vagyunk, akár a mesterséges intelligenciát is segítségül hívhatjuk a szervezéshez!

Azon sem kell már sokat gondolkodnunk, hogy miként jutunk el A-ból B-be, hol kell átszállni a metrón vagy hogyan érhetjük el a főbb nevezetességeket. Akár a virtuális valóságot is bevethetjük, hogy előre megnézzük a szállást, a látnivalókat és az útvonalakat. Abban is változás állt be a technika hatására, hogy miként választunk úticélt. A közösségi oldalak vagy az influenszerek bizony könnyen befolyásolhatnak minket és adhatnak remek tippeket.

Igazán új trendnek számít az úgynevezett workation is, ami az angol work (munka) és vacation (nyaralás) szavak frappáns kombinációja. Ez nem azt jelenti, hogy nyaralás alatt dolgozunk, hanem épp ellenkezőleg: pár hétre elutazunk valahova dolgozni, és persze némileg kikapcsolódni is. Hasonlóan ehhez, vannak, akik digitális nomádként élik az életüket és egy laptoppal a hónuk alatt bejárják a világot, miközben dolgoznak és nyaralnak is.

szervezett utazás vagy egyéni utazásszervezés? röviden az előnyökről és hátrányokról

mik a szervezett utazás előnyei és hátrányai?

A szervezett utazás legnagyobb előnye vitán felül a kényelem. Csak meg kell bíznunk az utazási irodát vagy utazásszervezőt, és onnantól lényegében minden teher lekerül a vállunkról. Az sem mellékes, hogy a szervezett utazással biztosra mehetünk. Abban az értelemben, hogy megbízható szálláshelyünk lesz, az utazás is zökkenőmentessé válik és eljutunk azokhoz a látnivalókhoz, amit ígértek. Mindez összefügg a harmadik előnnyel, a szakértelemmel. Egy utazási irodában olyan emberek dolgoznak, akik napi szinten szerveznek nyaralásokat, kirándulásokat, így ismerik a buktatókat, kihívásokat.

Ezzel együtt a szervezett utazás hátrányai mellett sem lehet elmenni szó nélkül. Egy ilyen nyaralás elég sok kötöttséggel jár: előre meghatározott módon utazunk, és előre lefixált programokon veszünk részt. Emiatt az élmény is csorbulhat, mert esetleg nem azt nézzük meg egy városban, ami minket igazán érdekel, és nem olyan programokra jutunk el, ami illik hozzánk. Mindez jellemzően drágább, mintha egyénileg szerveznénk, ami szintén nem utolsó szempont.

mik az egyéni utazásszervezés előnyei és hátrányai?

Nézzük ezek után az egyéni szervezés pozitív és negatív hozadékait. Pozitív irányba billenti a mérleg nyelvét, hogy ha magunk szervezünk, akkor élvezhetjük a maximális rugalmasságot. Csakis rajtunk múlik, hogy mikor hova megyünk, mit nézünk meg (mit hagyunk ki), és mire mennyi időt szánunk. Alighanem anyagilag is jobban járunk a saját szervezéssel, mert nem kell közvetítői díjat fizetni. Összességében tehát az egyéni utazásszervezéssel személyre szabottabb élményt állíthatunk össze.

Persze csak akkor, ha van időnk a szervezésre. Az egyéni szervezés egyik fő hátránya ugyanis az, hogy sok-sok órányi munkát kell belefektetnünk. Már csak azért is, hogy csökkentsük a kockázatokat. Utána kell járnunk minden egyes kiszemelt szolgáltatónak a hoteltől az autóbérlést biztosító cégen át a biztosítókig. És még így sem garantált, hogy a váratlan helyzetekre fel tudunk készülni. Egy utazási irodának bevett gyakorlatai vannak az ilyen szituációk kezelésére, míg nekünk tapasztalat nélkül kell megoldanunk a kényes helyzeteket.

mikor melyik utazási mód lehet ideális?

Az előnyök és hátrányok számbavétele alapján egyértelmű, hogy nem lehet pálcát törni egyik megoldás felett sem. Minden azon múlik, hogy milyen igényeink vannak és melyik utazásszervezési mód illik jobban ezekhez. Miként tudjuk ezt eldönteni? Néhány szempont átgondolása után már alighanem tisztább képet kaphatunk.

kiadások

Nézzük meg, melyik megoldás milyen kiadásokkal járna. Bár általánosságban elmondható, hogy utazási irodával nyaralni drágább, ez nem törvényszerűen van így. Mivel az utazásszervezők nagy tételben foglalják a szállásokat és a belépőjegyeket, néha bizony kedvezőbb árakat tudnak elérni. Ezzel pedig akár kompenzálhatják is azt, hogy amúgy költségesebb velük utazni.

rugalmasság

Azt is mérjük fel, hogy mennyire lényeges számunkra a rugalmasság. Ezt ugyanis egy utazási irodától, ahol minden előre le van szervezve, és kis túlzással minden percünk be van osztva, aligha kapjuk majd meg. Ezzel szemben a szervezett út a jó, ha kényelemre, profi szervezésre és maximális biztonságra vágyunk.

kényelem

A szervezett utazás mellett döntsünk, ha kevés a szabadidőnk, és nem tudnánk kellő alapossággal és odafigyeléssel megszervezni az utunkat. Az is egy érv, ha egyszerűen nincs kedvünk ennyi teendővel bajlódni, és inkább egy az egyben kiszerveznénk a teljes feladatot. A szervezett utazás egyik nagy előnye, hogy csoporttal megyünk majd, így új embereket ismerhetünk meg és akár barátságok is köttethetnek.

helyismeret

Egy tematikus út megszervezése (pl. jóga tábor, kulináris élményeket nyújtó utazás) egyénileg igencsak macerás lehet. Az utazási irodák viszont rutinosak ebben, így őket érdemes választani, ha valamilyen speciális céllal utazunk. Ahogy akkor is, ha távoli, számunkra teljesen idegen ország az úticél.

nyelvismeret

Ha nem beszélünk jól idegen nyelveket - főként angolt -, és kétségeink vannak, hogy képesek leszünk boldogulni egy idegen környezetben, akkor a szervezett utazással ezt a problémát áthidalhatjuk. Ha úgy gondoljuk viszont, hogy angol nyelven “nem adnak el minket”, vagy akár egy másik idegen nyelvet is beszélünk, akkor az egyéni szervezés is gördülékenyen haladhat.

használd ki az egyéni szervezésű utazás előnyeit a K&H-val!

Ha rendelkezünk K&H bankkártyával vagy hitelkártyával, aktiválhatjuk a K&H mobilbankban elérhető visszapénz szolgáltatást a K&H+-nál. A Booking.com ajánlatára kattintva, ha az oldalon foglalunk szállást, amit bankkártyával fizetünk ki, akkor 4%-os pénzvisszatérítésre lehetünk jogosultak. Ez az ajánlat ráadásul a Booking.com Genius kedvezményeivel együtt is felhasználható, hogy még olcsóbban járhassuk be a világot. Bizony, a kedvezmény akár többször is felhasználható és nincs maximum korlát!

Meg van a szállás, megszerveztük az utat, mi hiányzik még? Ideje utasbiztosítást kötni! A K&H-nál az általános biztosítás mellett a különleges igényekhez is találunk megoldást, például tengeren túli utazáshoz vagy akár extrém sportokhoz. A kedvezményeket semmiképp ne hagyjuk ki, mert számos módon csökkenthetjük a kiadásainkat!

Betétikártya-szolgáltatás
Betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön, külföldön
Internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás [K&H mobilbank]
 

Tudj meg többet a K&H mobilbankban aktiválható visszapénz szolgáltatásról & használd ki a szállásfoglalásnál is elérhető kedvezményeket!

K&H visszapénz

Még nem vagy K&H-s? Tudj meg többet az egyszerű, online számlanyitásról!

K&H online számlanyitás

Lefoglaltad az utazásod & biztosítást kötnél? A K&H utasbiztosítást akár a buszon vagy autóban is megkötheted, pár perc alatt!

K&H utasbiztosítás

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a Természetes személyek bankszámláira, betétszámláira, lekötött betéteire, valamint pénztári tranzakcióira vonatkozó Hirdetmény, a természetes személyek részére nyújtott bankszámla, betétszámla és lekötött betét termékekre vonatkozó Általános szerződési feltételek, a Bankkártya és hitelkártya szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, a betéti bankkártya hirdetmény természetes személyek részére, az  Elektronikus azonosítású banki szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, és az Üzletszabályzat tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá.  A K&H+ szolgáltatást a K&H Csoportszolgáltató Központ Kft. nyújtja. A K&H visszapénz szolgáltatást a vonatkozó Részvételi feltételek tartalmazza. A biztosítást a K&H Biztosító Zrt. nyújtja.

A K&H Bank Zrt. jelen tájékoztatóban nevesített applikációk fejlesztőivel, üzemeltetőivel nem áll szerződéses kapcsolatban, az applikációk vonatkozásában jelen tájékoztató nem minősül marketing jellegű közleménynek, és nem minősül ajánlattételnek, az applikációs bemutatásának célja kizárólag ismeretterjesztés.

KiberPajzs
Vértezd fel magad a kibercsalásokkal szemben, látogass el a KiberPajzs honlapra! (kiberpajzs.hu)