gazdálkodj okosan! - tippek a mindennapi pénzügyi tervezéshez

indíts rendszeres befektetést mobilon!
2018. szeptember 18.
Hiába próbálkozol, mindig elfogy a fizetésed a hónap végére? Esetleg sikerül félrerakni belőle, de félsz, hogy nem eleget? Megmutatjuk, hogyan alakítsd ki tudatosan és okosan saját költségvetésedet!

(A cikk tartalma frissült: 2024.01.31.)

gazdálkodj okosan! - tippek a mindennapi pénzügyi tervezéshez

Lehet, hogy a pénz önmagában nem boldogít, de az egészen biztos, hogy nehezen boldogulunk nélküle. Itthon kevés iskolában tanítanak gazdasági alapismereteket, és sajnos az se sokaknak adatik meg, hogy a családjuktól lessék el a tudatos és fegyelmezett pénzügyi tervezés csínját-bínját. Tanulni azonban sosem késő! Összegyűjtöttük pár fontos szempontot, ami nagy segítség lehet a tudatos tervezésben mind a havi költések, mind pedig a megtakarítások területén.

költeni, de csak okosan!

  • havi mérleg: Követhetünk különböző spórolási tippeket és módszereket, de az biztos, hogy a tervezést ennek az elkészítésével kell kezdeni. Egy hónapon keresztül írjuk le őszintén és precízen az összes bevételünket (fizetés, szociális juttatások, kiadott ingatlanunk bérleti díja, stb.) és kiadásunkat (élelmiszer, rezsi, hiteleink törlesztése, adók, albérletünk bérleti díja, gépjárművek költségei, különféle előfizetések, stb.). A kész lista szembesít azzal, hol lehetne csökkenteni a kiadásainkat, ideális esetben pedig megmutatja, mekkora összeg marad meg a bevételünkből, amit megtakarításra fordíthatunk.
  • spórolás: a teljes listát látva valószínűleg már első pillantásra akadnak majd olyan tételek, melyek meglepően sokat visznek el a havi apanázsból, esetleg csak fizeted, de alig használod őket. A spórolás egyik jó módszere lehet ezeknek a tételeknek a megszüntetése (pl.: havi korlátlan konditerembérlet, ha csak havonta 1-2 alkalommal edzel, olyan TV-szolgáltatás előfizetése, amit valójában nem használsz ki, stb.). A másik jó lehetőséget pedig a szükséges tételek felülvizsgálata, ésszerűsítése adja, például a kihasználatlan, akár 10-15 000 forintos telefonszámla csökkentése, az energiafogyasztás visszaszorítása stb.

félretenni, de mire és hogyan?

  • vésztartalék: A tudatos gazdálkodás bizony megköveteli a fontossági sorrend felállítását, amiben gyerekkori vágyaink megvalósítását megelőzi a vésztartalék kialakítása. A szakértők szerint érdemes minimum a havi fizetésünk hatszorosát összegyűjteni a bankszámlánkon, hogy ne érjenek felkészületlenül az olyan vészhelyzetek, mint egy elbocsájtás, illetve az otthonunkban vagy autónkban keletkezett kár. Emellett egészségünk esetleges megromlásával kapcsolatos költségekkel is számolnunk kell: akár a gyógyulásunkra szánt összeg, akár a munkából való kiesés szempontjából tekintve.
 tipp

Nehezen tudsz tudatosan félre tenni a havi fizetésedből, pedig ismered a mondást- sok kicsi, sokra megy? A K&H rendszeres befektetési programja segítségedre lehet abban, hogy már kis összegekkel is elkezdhess hosszú távra takarékoskodni.
  • nyugdíj: A folyamatosan öregedő nyugati társadalom egyik legnagyobb problémája, amire a lehető leghamarabb fel kell készülünk egyénileg is. A hosszú élet elég szomorúvá válhat a megfelelő anyagi háttér nélkül, így érdemes bevételünk egy részét önkéntes nyugdíjpénztárba, nyugdíjelőtakarékossági számlába vagy nyugdíjbiztosításba fektetni a munka utáni időkre. Tekinthetjük ezt a vésztartalék hosszútávú változatának is.
  • egyéni tervek: Tetemes kezdőtőke híján ingatlanvásárlásra valószínűleg az ideális lakáshitel kiválasztása lesz a megoldás, kisebb vágyainkat azonban jobban megéri némi türelemmel és előzetes spórolásával elérni. A vésztartalék felhalmozása és a rendszeres nyugdíjra szánt megtakarítás bevezetése után már kellő fiskális fegyelemmel rendelkezünk ahhoz, hogy minden hónapban félretegyünk egy kisebb összeget a családi nyaralásra, az új autóra, vagy esetleg a konyha régóta esedékes felújítására. Erre a célra megfelelő egy megtakarítási számla ahová mi határozzuk meg, hogy havonta mekkora összeget teszünk félre.
  • befektetések: Amennyiben olyan szerencsések vagyunk, hogy a bevételünk rendszeresen meghaladja mindennapi szükségleteinket, vagy a fentiek alapján olyan szintre fejlesztettük spórolást, hogy nagyobb összeg gyűlt össze a megtakarításunkból, érdemes megvizsgálni a különböző közép- és hosszú távú befektetési lehetőségeket . Az a pénz, ami lekötés nélkül áll a bankszámlánkon, napról napra veszít az értékéből, ezért fontos megtalálni azt az opciót, ami a leginkább megfelel jövőbeli terveinknek és a rendelkezésünkre álló pénz mennyiségének. A K&H rendszeres befektetési programja pedig a havi, kis összegű takarékoskodás egyszerűsítése mellett abban is segítségedre lehet, hogy csökkenthesd befektetéseid kockázatát.

Ne késlekedj, kezdd el már ma a tudatos pénzügyi tervezést és válaszd ki a számodra legideálisabb ajánlatot a K&H termékeinek széles kínálatából!  

K&H megtakarítások