befektetéseiddel tennél egy élhetőbb jövőért? válaszd a felelős rendszeres befektetéseket mobilon!
2020. február 19.
Építkezés vagy lakásfelújítás? Belevágni sosem olcsó és pihentető megoldás, de ha szem előtt tartjuk a fenntarthatósági szempontokat, akkor a rezsi költségen később havonta több tízezer forintot is megspórolhatunk! Tudj meg többet a passzívházakról és érezd a környezettudatosság előnyeit a pénztárcádon is!

minden, amit tudnod kell a passzívházakról!

A környezettudatosság általában nem az otthonunk teljes átalakításával kezdődik, pedig egy ilyen nagyobb léptékű változással nagyobb hatást is érhetünk el! Bár ma még a passzívház építése vagy otthonunk passzívvá alakítása a pénztárcánkat lenullázó projektnek tűnik, már csak azért is érdemes lehet ebben gondolkozni, mert az Európai Unió döntése alapján 2021-től már csak és kizárólag alacsony energiafelhasználású házak épülhetnek majd! De mit is jelent ez pontosan és hogyan vágjunk bele? Összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót a passzívházakról!

a spórolás királya: a passzívház

A passzívház magasan kitűnik a különböző típusú környezetkímélő, energiatakarékos háztípusok közül, ugyanis kiemelkedő hőszigetelése miatt extrém alacsony az energiaigénye. Ez az energiatakarékos háztípus Németországból ered, mára pedig már több mint 32 000 ilyen ház épült eddig csak Európában! A passzívház különlegessége, hogy a kívánt hőmérséklet eléréséhez viszonylag kis hőmennyiségre van szüksége, amit főleg a megfelelő tájolással, nyílászárókkal és különleges ablaküvegekkel tud elérni a napsugárzás, az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések segítségével. Emellett valamilyen (csekély mértékű) fűtésre általában szükség van, például hőszivattyús kazánnal is meg lehet oldani. A fűtéshez a csövek a falban, a mennyezetben és a padlóban is jelen vannak az egységes hő elérése és az energia leghatékonyabb felhasználása miatt. Ezeknek a rendszereknek köszönhetően télen fűthetünk, nyáron pedig hűthetjük a házat a benne cirkuláló meleg- és hidegvízzel.

a passzívház előnyei

A passzívházakat a legtöbb ember azért kedveli, mert egységes, kifejezetten kellemes hőérzetet biztosítanak, nincs olyan nagy hőmérséklet-ingadozás, mint a legtöbb, kevésbé korszerű eljárással épült téglalakásban. Emellett soha nincs huzat és a falak sem árasztanak hideget magukból: kiemelkedő szigetelésüknek és a falakban lévő fűtéscsöveknek köszönhetően a belső felületek hőmérséklete mindig megegyezik a ház belső levegőjének hőmérsékletével.
Ez úgy lehetséges, hogy a falak legalább 50 cm vastagok, az ablakokhoz pedig legalább 3 rétegű üveget használnak. Másik nagy előnye, hogy a szellőzőrendszerének köszönhetően friss a levegő, nem kell tartanunk penészedéstől, hiszen a páratartalom azonos szinten tartható, ami a korszerű és rendkívül hatékony hőcserés szellőztető-berendezésnek köszönhető.

mennyi az annyi? a fűtés költségei

Ha ez még mind nem lenne elég, hihetetlenül alacsony a fűtési költsége és a minimális energiafelhasználása miatt a CO2 kibocsátása is elenyésző. Ezeken a házakon általában nincs kémény, így a tüzelésből származó káros anyagok nem jutnak a levegőbe, és a ház tulajdonosait sem fenyegetik a gázhasználattal járó veszélyek. Összességében elmondható, hogy a hagyományos épületekhez képest 80-90% energiát takarítanak meg, hiszen amíg egy téglaszerkezetű épület 300-400 kWh/m2/év energiát használ fel, addig a passzívház esetében 15 kWh/m2/évvel számolhatunk.

hogyan alakítható saját otthonunk fenntarthatóbbá?

A meglévő épületek passzívvá alakítása — bár a legújabb technológiákkal többé-kevésbé már lehetséges —, nem túl költség- és időhatékony a szakemberek szerint, mivel a régi épületek tervezése és felépítése során az energiatakarékosság, mint szempont nem szerepelt. Ez az átalakítás csak abban az esetben lehet gazdaságos, ha a ház műszaki szerkezete egyébként is felújításért kiált, és rendelkezik azokkal az adottságokkal, amik lehetővé teszik az egyszerű energetikai korszerűsítést. Fontos szempont emellett az épület tájolása, a belmagasság, illetve hogy van-e pince a házunk alatt. Terveinket mindenképp érdemes megvitatni hozzá értő szakemberekkel és ezután meghozni a döntést, ugyanis lehet, hogy gazdaságosabb eladni a meglévő házunkat és belevágni az építkezésbe, ha valódi passzívházat szeretnénk. Ha nem ragaszkodunk a passzívházhoz, folyamodhatunk kisebb átalakításokhoz is, amelyek fenntarthatóbbá, energiatakarékosabbá varázsolják otthonunkat.

Ha egy régi házat szeretnénk energiatakarékosabbá tenni, elsődlegesen négy fő területre kell figyelmet fordítanunk: 
  • a hőszigetelésre, 
  • a megfelelő szellőzésre, 
  • az épületgépészetre 
  • és a nyílászárókra.

A korszerűsítés és az építkezés sosem olcsó mulatság, de hosszú távon rengeteget spórolhatunk velük az alacsonyabb energiafelhasználás miatt.

Azt tudtad, hogy életmódod mellett, akár megtakarításaiddal is bánhatsz tudatosan? A K&H felelős befektetési alapokkal gyermeked jövőjét is támogathatod, mert a jó befektetés nem csak pénzben térül meg!

K&H felelős befektetések

Jelen marketing célú hirdetés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. Az alap részletes leírását, befektetési politikáját a Tájékoztató tartalmazza, mely angol nyelven elérhető a vezető forgalmazó K&H Bank Zrt. fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu (vagy a khalapok.hu) internetes oldalon. Ugyanezen elérhetőségeken tájékozódhat az alap magyar nyelvű Kiemelt Befektetői Információi felől, mely az alap alapvető jellemzőit tartalmazza tömör formában, önmagában azonban nem ad teljes körű leírást az alapról. Megalapozott befektetési döntése érdekében előzetesen alaposan vizsgálja meg az ezen dokumentumokban szereplő adatokat, különös tekintettel a kockázatokra.  A befektetési jegyek forgalmazási költségeiről tájékozódjon a forgalmazási helyeken található hirdetményekből és a vezető forgalmazó www.kh.hu internetes oldalán. Az alap számára árfolyamfedezeti céllal, vagy befektetési cél megvalósítása érdekében származtatott ügyletek alkalmazása engedélyezett. Az alap nettó eszközértéke jelentősen ingadozhat!  Az alap sem tőkevédelmi sem hozam- vagy árfolyamvédelmi ígéretet nem tesz, ilyen garanciát nem vállal! A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményekre! A befektetési jegy hozama – kivéve, ha tartós befektetésből származó jövedelem – kamatjövedelemnek minősül, mely után a fizetendő adót a kifizető a kifizetéskor köteles levonni. A befektetése hozamához kapcsolódó adózási tudnivalókról kérjük, tájékozódjon a www.kh.hu oldalon vagy tanácsadóinknál. A tartós befektetési szerződés alapján és a nyugdíj-előtakarékossági számlán szerzett jövedelemre sajátos adózási szabályok vonatkoznak. Az adózással összefüggő következmények a jövőben változhatnak, a konkrét adófizetési kötelezettség mindenkor csak az egyedi körülmények alapján állapítható meg. Az alapot a KBC Asset Management N.V. belga alapkezelő társaság kezeli, amelynek működését a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, de egyes, jogszabályban nevesített tárgykörökben (pl. reklámok) a Magyar Nemzeti Bank jogosult eljárni. A K&H Bank Zrt. termékeinek értékesítése során a MiFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. a Budapesti Értéktőzsde tagja, tevékenységi engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata. Az alap által kibocsátott befektetési jegyekhez kapcsolódó befektetői jogok magyar nyelvű összefoglalóját itt találja.

K&H személyi kölcsön THM: 15,9–22,4%

Ha pedig belevágnál az átalakításba, akkor tudj meg többet a megfelelő feltételek fennállása esetén, akár az elejétől a végéig online vagy akár mobilon is igényelhető K&H személyi kölcsönről!

K&H személyi kölcsön

A hirdetésben szereplő THM az aktuális K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény szerint, az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett kerültek megállapításra. Jelen kalkuláció nem minősül ajánlattételnek és nem helyettesíti az általános hitelbírálatot. Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit a személyi kölcsön Ügyfélszerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális K&H személyi kölcsönökre vonatkozó hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a dokumentumoknál található „5. sz. függelék: minimális igénylési feltételek” tájékoztatóban olvashatnak, illetve további információkat bankfiókjaink nyújtanak. A kölcsönigénylés elfogadása minden esetben a Bank által végzett hitelelbírálás függvénye.

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év