5 kérdés, amit fel kell tenned a diákmunka elvállalása előtt!

2019. július 13.
Jól jönne egy új telefon, pár ruha vagy éppen egy fesztiváljegy? Ha diákmunkát vállalnál a nyári szünetben, van egy jó hírünk – a diák munkaerő egyre keresettebb, így már nem csak szórólapozással vagy gyorséttermi munkával kereshetsz egy kis plusz pénzt. Ám mielőtt rábólintanál egy jónak ígérkező lehetőségre, fusd át tippjeinket, hogy milyen kérdéseket feltéve tűnhetsz rutinos munkavállalónak és kerülheted el a buktatókat!

5 kérdés, amit fel kell tenned a diákmunka elvállalása előtt!

1. hogyan lehetek biztos abban, hogy nem vernek át?

Ha nyári munkát szeretnél vállalni, azzal biztosíthatod be magad leginkább, ha te magad jelentkezel be egy iskolaszövetkezethez és rajtuk keresztül keresgélsz az álláslehetőségek között. Az iskola- vagy diákszövetkezetek lényegében közvetítőként működnek közted és a munkáltató között és nem utolsó sorban minden adminisztrációt elintéznek helyetted!

Azt is jó, ha tudod, hogy 16 éven aluliak csak szülői engedéllyel dolgozhatnak, így ha ilyen papírt nem kér tőled a munkahely vagy a szövetkezet, akkor nem árt, ha rögtön új lehetőséget keresel vagy már eleve magaddal viszed a szüleid által aláírt papírt és rákérdezel a szükségességére. Egyetemistaként pedig jó hír, hogy aktív és passzív hallgatói státusszal is dolgozhatsz szövetkezeten keresztül, igaz csak akkor, ha nappali tagozaton tanulsz.

Ja, és nem árt, ha körbe kérdezed a haverokat is, akik már dolgoztak/ dolgoznak, így akár együtt is megkereshetitek a fesztiválbelépő árát!

2. honnan tudhatom, hogy nem „feketén” foglalkoztatnak?

„Feketén”, vagyis bármiféle bejelentés, papír, szerződés nélkül, így elmulasztva az adófizetési kötelezettséget. Miért érint ez Téged? Mert a nyomtalan, „fekete” munkavégzést még diákként is bünteti a törvény ráadásul így azt is kockáztatod, hogy „véletlenül” nem kapsz fizetést a hónap végén!

Milyen jelekből veheted ezt észre? Leginkább a munkaszerződés hiánya, a nem vezetett jelenléti ív és a kézbe, készpénzben kapott fizetés utalhat a törvénytelen foglalkoztatásra, ami bár elsőre jó pénzt ígérhet, biztosan megéri rizikózni a büntetéssel vagy az elmaradt/ ígértnél kevesebb fizetéssel?

tudtad?

A diákmunka elvállalása előtt szükséged lesz egy bankszámlára is, amire majd a fizetésed érkezik. Neked még nincs? Akkor kattints ide és tudj meg többet a K&H ifjúsági számlacsomagokról!

3. mi minden szerepeljen a szerződésemben?

Mielőtt bármire is igent mondanál, ragaszkodj hozzá, hogy legyen munkaszerződésed, ami pontosan rögzíti a munkavégzés összes feltételét! Kézhez kaptad a dokumentumot, de nem tudod, mit kellene ellenőrizned benne? Mutatjuk a check listet:

  • bruttó és nettó havi vagy órabér és ha vannak, egyéb juttatások mint például bérlet, eladások utáni jutalék stb.
  • napi és havi vállalt munkaórák száma, szünetek, pihenők ideje
  • munkaviszony kezdete és vége
  • fizetési időpont(ok) és gyakoriság (napi, heti vagy havi)

4. milyen munkafeltételek, körülmények várnak?

Diák munkaerőként a normál munkavállalókkal azonos, sőt plusz jogok is megilletnek!

  • 18 év alatt nem dolgozhatsz éjszakai műszakban és 1 nap 8 óránál többet sem dolgozhatsz, még rendkívüli esetben és több munkahelyen sem!
  • két munkanap között minimum egybefüggő 11 órányi pihenőidőt kell biztosítani
  • hetente legalább 2 szabadnapot kell kapnod
  • neked is jár a kollégákkal azonos időtartamú ebédidő és szünet
  • betegség esetén orvosi papír nélkül is otthon maradhatsz, de ezt mindig időben jelezd!
  • felmondási időd nincs, így ha nem szeretnél tovább dolgozni egy adott cégnél, akkor ha jelzed, már másnaptól felfüggesztheted a munkát

Ami pedig a legfontosabb – mindig tisztázd előre a kérdéseidet, hiányzásaidat, szabadságaidat, mert így válhatsz megbízható munkatárssá, akinek szívesen adnak új feladatokat.

5. mennyi pénzt kereshetek?

A törvények szerint diákként a te munkabéred sem lehet kevesebb, mint a mindenkori minimálbér, vagyis alacsonyabb bruttó 857 forintnál óránként. 2019 első negyedévében egy átlagos nappali tagozatos diák nettó 1200 forintot keresett a fővárosban, míg egy vidéken élő 10-20%-kal százalékkal kevesebbet. Ugyanakkor ettől sokkal jobban is kereshetsz az IT, hostess/host, mérnöki vagy idegen nyelveket jól beszélő munkakörökben, akár 2-3000 forintot is óránként!

K&H ifjúsági számlák

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. Az Akció részletei a „STRAND fesztivál napi belépőd felét mi álljuk!” Részvételi feltételek tartalmazzák. A termék, szolgáltatás részletes leírását, kondícióit a vonatkozó ügyfélszerződés, a lakossági bankszámla, betétszámla, és lekötött betét termékek Általános szerződési feltételei, a bankkártya és hitelkártya szolgáltatások Általános szerződési feltételei, az Üzletszabályzat, a Természetes személyek bankszámláira, betétszámláira, lekötött betéteire, valamint pénztári tranzakcióira vonatkozó hirdetmény, továbbá a betéti bankkártya hirdetmények természetes személyek részére tartalmazzák, melyek megtalálhatóak a bankfiókokban vagy a www.kh.hu internetes oldalon. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja.