online fizetés: bankkártya vagy e-payment?

így működnek az elektronikus fizetéssel foglalkozó társaságok

nyiss bankszámlát otthonról!
2022. május 30.
A legtöbben szinte már elképzelni sem tudnánk az életünket online vásárlás nélkül, ami automatikusan magával hozza az online fizetés lehetőségét. Mi a különbség az online bankkártyás fizetés és az e-payment, azaz e-fizetés között? Kik az e-payment szolgáltatók, hogyan működik maga a folyamat és mikor célszerű ezt igénybe venni? Cikkünkben segítünk eligazodni az elektronikus fizetés útvesztőjében.

online fizetés, e-payment

A vásárlások egyre nagyobb része történik online boltokban, így nem csoda, ha a fizetési szokások és megoldások is próbálnak lépést tartani ezzel a tendenciával. Már ma is több különböző megoldás létezik, amellyel kiváltható a készpénz, valamint a bankkártya használata.

online fizetés vagy utánvét

A belföldi online vásárlásoknál még mindig a készpénzes utánvétes fizetés a legnépszerűbb megoldás. Viszont egyre gyakrabban választjuk az online bankkártyás és az utánvétes bankkártyás fizetési módot.

A külföldi online vásárlásoknál az esetek döntő többségében bankkártyával tudunk fizetni, ami mindig felvet egy bizalmi kérdést. Meg merjük-e adni a bankkártyánk adatait a kereskedő weboldalán keresztül? Erre az esetre próbálnak biztonságos megoldást kínálni az e-payment szolgáltatók.

mi az e-payment?

Az e-payment egy olyan fizetési megoldás, amelynek segítségével online fizethetünk anélkül, hogy a fizetés során a saját bankkártya adatainkat meg kellene adnunk a kereskedő weboldalán. Az e-payment szolgáltatók tulajdonképpen egy online pénztárcaként (e-walletként) funkcionálnak, és a kereskedő kizárólag ezzel a „pénztárcával” kerül kapcsolatba a fizetési műveletnél. A bankkártyánk adatainak biztonságát az e-payment szolgáltatók garantálják.

kik a szolgáltatók, hogyan működnek és mennyibe kerül a szolgáltatás?

Míg korábban a PayPal egyeduralkodó volt ezen a piaci szegmensen, az utóbbi években számtalan más vállalkozás lépett erre a piacra.

Az e-fizetés legnagyobb előnye:

  • az egyszerűség,
  • a biztonság és
  • a legtöbb esetben ingyenes használat.

Az e-pénztárcának két alapvető fajtája van:

  • Az egyiknél online vásárlás esetén valós időben rendelkezünk a szolgáltatáson keresztül összekötött bankszámlán található pénzzel, illetve eladás esetén ide érkezik be a vásárló által elutalt vételár,
  • míg a másiknál előre feltölthetjük online egyenlegünket, majd azt vásárolhatjuk le, használhatjuk fel.

Egy ilyen e-pénztárca létrehozása egyébként nem túl bonyolult feladat, hiszen elegendő kiválasztani a számunkra megfelelő (és biztonságos) szolgáltatót, akinél egy előzetes regisztrációval elkészíthetjük a fiókunkat, amihez hozzárendeljük a bankkártyánkat vagy a hitelkártyánkat, és már vásárolhatunk is kedvünkre a legnagyobb online piactereken és a kisebb webáruházakban egyaránt.

A szolgáltatás igénybevételekor a kártyaadatokat nem közvetlenül az online kereskedő kapja meg, nem szükséges azokat esetleg idegen, megbízhatatlan felületeken megadnunk. Ráadásul az e-payment cégek általában nem a vevővel, hanem az eladóval fizettetik meg a költséget, viszont léteznek olyan esetleges költségek is, amelyekkel nem árt tisztában lennünk a használat előtt (pl. fizetendő pénznem átváltásának díja).

Mi a teendő, ha probléma merülne fel a fizetéssel vagy a vásárlással kapcsolatban? A problémás vásárlással kapcsolatban először a kereskedő felé kell megpróbálni jelezni problémánkat. Ha nem kapunk megfelelő megoldást, akkor kell az e-payment társasághoz fordulni.

betétikártya-szolgáltatás [K&H lakossági bankkártyák]
számlavezetés
betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön/külföldön
hitelkártya-szolgáltatás [K&H lakossági hitelkártyák]


Ha szívesen vásárolnál online, de még nincs saját bankszámlád, nézd át számlavezetési szolgáltatásainkat:

érdekelnek a számlacsomagok

Ha inkább hitelkártyát igényelnél, azt is megteheted oldalunkon:

érdekelnek a hitelkártya ajánlatok

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a K&H Bank Üzletszabályzata, az Ügyfélszerződés, a Bankkártya és hitelkártya szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a Hirdetmény vállalati ügyfelek részére, a Prémium banki ügyfelek bankszámláira, betéteire, pénztári tranzakcióira, bankkártyáira és befektetéseire vonatkozó hirdetmény, a Privát banki ügyfelek bankszámláira, betéteire, pénztári tranzakcióira, bankkártyáira és befektetéseire vonatkozó hirdetmény, a betéti bankkártya hirdetmény természetes személyek részére, a hitelkártya hirdetmény természetes személyek részére, a Prémium banki ügyfelek bankszámláira, betéteire, pénztári tranzakcióira, bankkártyáira és befektetéseire vonatkozó hirdetmény, a Privát banki ügyfelek bankszámláira, betéteire, pénztári tranzakcióira, bankkártyáira és befektetéseire vonatkozó hirdetmény, a hitelkártya hirdetmény természetes személyek részére tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon.