nem lehet elég korán kezdeni a pénzügyeket!

de mit adhatunk egy már szinte felnőtt fiatalnak?

2018. február 16.
Sok kritika érte már az oktatást, amiért nem kezdi el megismertetni a gyerekekkel a pénzügyi alapokat idejekorán. Szerencsére az elmúlt években kifejezetten pozitív változások mentek végbe ezen a területen, de ahogy a címben is írtuk: nem tudják elég korán elkezdeni a pénzügyekkel kapcsolatos ismeretek átadását a szülők és tanárok!

nem lehet elég korán kezdeni a pénzügyeket! de mit adhatunk egy már szinte felnőtt fiatalnak?

Tegyük hozzá rögtön, hogy a kisgyerekek pénzügyi oktatása tipikusan az a feladat, amit sokkal könnyebb mondani, mint csinálni. Épp, hogy megtanultak számolni, a szociális képességeik fejlődőben vannak, és ezzel együtt a különböző tárgyak, játékok csereértékével is most találkoznak először. Ezekbe a természetes folyamatokba beilleszteni a szikár pénzügyeket nem egyszerű. Mára rengeteg különböző fogás, minta, vagy éppen gamification eszköz áll rendelkezésre ahhoz, hogy ne legyen a szülő vagy a tanár elefánt a porcelánboltban.

De melyek a legfontosabb ismeretek, amiket a megfelelő ütemben kell adagolni a gyerekek életkorától függően ahhoz, hogy pár évtizeddel később kiegyensúlyozott anyagi körülmények között élő felnőttek lehessenek?

Mindenekelőtt azt kell megértetni a gyermekekkel, hogy ha valamit szeretnének, akkor sokszor várni kell - akkor is, ha majd kiugranak a bőrükből, hogy azonnal megkaphassák. Emellett pedig nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a várakozás végén jó ütemben, tiszta elvárások teljesítése után kell odaadni nekik a vágyott tárgyat vagy aktivitást, mivel a jutalom élményét is meg kell adnunk nekik. Ezt a nevelést már 3 éves korban el lehet kezdeni. Az óvodáskor végén, általános iskola elején pedig már indulhat a számszerű tervezés is, először még csak elméletben, matematikai alapon. Ne feledjük, hogy manapság a felgyorsult kommunikációs csatornáknak köszönhetően jóval hamarabb anyag- és márkatudatosak lesznek a gyerekek, mint akár a tíz évvel ezelőttiek voltak, ezért könnyebb kicsúszni az időből, ha nem figyelünk!

Azoknál a fiataloknál, akik már elkezdtek pénzt használni, akár csak a sulibüfés vásárlásokra gondolunk, már indokolt elindítani az első takarékossági “programot” otthon. Azaz azt, ami felnőttkori boldogulásuk egyik legfontosabb tényezője lesz. Gimnáziumban aztán a továbbtanulás szakmai oldala mellett az ezzel járó direkt és indirekt költségeket is rendszerszinten át kell beszélni velük és megértetni, hogy csakúgy, ahogy egy évtizeddel korábban a játékokat sem tudták azonnal megszerezni a homokozóban, úgy a megálmodott életpályára sem feltétlenül tudnak rögtön rálépni. Sőt, lehet, hogy más irányba kell haladniuk, legalábbis átmenetileg. 

mit adhatunk egy már szinte felnőtt fiatalnak? 

Ilyenkor már nagyon sok mindenük megvan, ezért a szülők, nagyszülők bizony nehéz helyzetbe kerülhetnek. A pénzügyi tudatosság erősítése, és a megtakarítások megfelelő kezelése azonban olyasmi, amiből a gyerek hosszú távon csak profitálhat. A K&H Banknál most a szerződött prémium ügyfelek gyerekei vagy unokái is megkaphatják a prémium szolgáltatást, és az ezzel járó összes előnyt (például pénzügyeiket saját dedikált prémium tanácsadóval intézhetik személyesen bankfiókban vagy online, prémium távbankárukkal videokonferencián keresztül). Amíg szülőjük, nagyszülőjük prémium ügyfél a K&H Bankban, a K&H prémium családi szolgáltatás egészen 30 éves korukig elérhető lesz számukra, prémium tanácsadójuk pedig bevezeti őket a pénzügyek világába és többek között megismerteti velük a rendszeres megtakarítások fontosságát, amit minél hamarabb kezd el alkalmazni az ember, annál inkább élvezheti a kamatos kamat jótékony hatását.

A K&H prémium családi szolgáltatás keretében a fiataloknak nem szükséges teljesíteniük a K&H prémium számla- és szolgáltatáscsomag igénybevételi feltételeit, egy feltétel van: a szülő vagy a nagyszülő rendelkezzen K&H prémium számla- és szolgáltatáscsomag szerződéssel. Legyen nálunk prémium ügyfél, hozza magával gyermekét is és élvezzék együtt a prémium szolgáltatás előnyeit, hiszen ugyanaz a kényelem jár a lányának is.

A K&H prémium családi szolgáltatás egy ajándékkártyával elérhető bármelyik fiókunkban, adja át gyerekének vagy unokájának egy közelgő alkalomra, például születésnapjára vagy névnapjára.

Bővebb információ a prémium családi szolgáltatásról itt

K&H prémium családi szolgáltatás