mikor, és hogyan vásárolhatsz legolcsóbban online?

Black Friday, Singles' Day, webáruházak

2017. november 08.
Mi a közös a Cyber Monday-ben, a Black Friday-ben és a Singles' Day-ben? Az egyik hasonlóság az, hogy szépen lassan mindegyik meghonosodik nálunk is, a másik pedig az, hogy a cégek óriási kedvezményeket adnak az online vásárlóknak ezeken a napokon.

mikor, és hogyan vásárolhatsz legolcsóbban online?

kitől és hogyan vásároljunk online biztonságosan?

A hatalmas választék és az óriási árengedmények könnyen megszédíthetnek bárkit. Akár a távol-keletről, akár az Egyesült Államokból vásárolunk, érdemes odafigyelni az eladó és a termék megbízhatóságára, amit a vásárlói vélemények alapján tudunk legegyszerűbben ellenőrizni. A piactereken, mint például az Aliexpress vagy az eBay, az értékeléseknél a mennyiség és a minőség egyaránt fontos. Ha csak két értékelést találunk egy árucikk alatt, az azt jelenti, hogy az eladó vagy maga a termék még nem bejáratott. Ha biztosra akarunk menni, ilyenkor inkább ne kísérletezzünk. Keressünk olyan kereskedőt, terméket, akit és amit többen, a világ számos tájáról tartanak megbízhatónak.

A kínai webáruházak piacán az Alibabán kívül is van élet, és több olyan megbízhatónak tartott kínai webshop van, amelyiknek Európában is van raktára, pl.: tinydeal.  Az innen történő rendelések esetén akár egy héten belül is kézhez kaphatjuk megrendelésünket és nem kell plusz vámkezelési költségekkel számolnunk, hanem annyiért jutunk hozzá a termékhez, amennyit a webáruházban fizettünk érte

várható plusz költségek, ha a Távol-Keletről vagy az USA-ból rendelünk

Ha az Európai Unión kívülről rendelünk, vegyük figyelembe, hogy ilyen esetben az alábbi tételek rakódhatnak még a rendelésünkre:

 • vámügyintézés díja
 • kereskedelmi vámtarifa
 • 27%-os áfa

szállítási idő

Ha az EU-n belülről rendeltünk az eladónál raktáron lévő termékből, akkor nagyságrendileg egy hetet fog igénybe venni megrendelésünk leszállítása.

Ha az USA-ból vagy a Távol-Keletről rendelünk, akkor a szállítási idő akár 1-1,5 hónapot is igénybe vehet.

A legtöbb esetben kapunk egy azonosító számot, amivel nyomon tudjuk követni a csomagunkat. Ehhez használjuk például a Track17 weboldalt.

fizetés

A külföldi webshopokban szinte kizárólag bankkártyával tudunk fizetni. Érdemes odafigyelnünk, hogy kinek adjuk meg bankkártyánk adatait, nehogy adathalászok kezébe kerüljenek. Kizárólag olyan oldalon fizessünk bankkártyánkkal, ahol látjuk a címsorban a biztonságos protokollt jelző ’https’ betűszót. A megbízható weboldalak közül is érdemes azokat választani, amelyeknél lehet PayPal-on keresztül fizetni. A PayPal-os fizetés keretében nem kerülnek illetéktelen kezébe bankkártyánk adatai.

biztosítékok

Belföldi internetes vásárlásoknál már hozzászokhattunk, hogy minimum 14 napos elállási, és 2 éves szavatossági jogot szerzünk egy termék online megvásárlásával.

A külföldi, főleg az EU-n kívüli vásárlásokra ettől teljesen eltérő biztonsági hálót kapunk. Például, ha PayPal-on keresztül fizetünk, akkor 180 napon belül bármilyen hibás teljesítésből (egy könyvet rendeltünk és helyette egy DVD-t kaptunk, három inget rendeltünk, de csak kettőt kaptunk meg, a szállítás során megsérült a termékünk vagy olyan hibával rendelkezik, amit az eladó nem jelzett előre) származó sérelmünket jelezhetjük a PayPal-on keresztül. Jogos sérelmünk esetén a szállítási költséggel növelt teljes vételárat visszakapjuk.

A biztonságos külföldi online vásárlások kapcsán több témát is érintettük. Ezek közül a következőket jobban is ki fogjuk vesézni önálló cikkekben:

 • hogyan dönthetem el, hogy egy akciós ajánlat valódi?
 • mire ügyeljek a bankkártyás fizetésnél?
 • milyen szállítási lehetőségek közül választhatok, melyiket mikor éri meg választani?
 • mit tegyek, ha problémám merül fel egy megrendelésemmel?

Ha most nyitnál bankszámlát, a K&H számlacsomag választójával könnyedén megtalálhatod a számodra megfelelőt.

 tipp!

Érdemes olyan fórumokon is tájékozódni, amelyeken külföldről rendszeresen vásárlók osztják meg tapasztalataikat. Például: prohardver

 

számlacsomag választó

az online vásárlás piros betűs ünnepnapjai:

Singles' Day
Sokan talán tőlünk hallanak először erről a nevezetes napról, ami Kínából indulva a legnagyobb online vásárlási eseménnyé nőtte ki magát az elmúlt években. A dátum is igazodik az elnevezéshez: négy darab egyesből áll, vagyis november 11. 1993-ban kapcsolódott először össze az agglegény (majd később a szingli) életforma ünneplésével néhány vidéki egyetemen. Aztán 2011. 11. 11-én a 21. század Singles' Day híre bejárta az egész világot, és az online kereskedelem újabb ünnepnapot kapott hatalmas leértékelésekkel és óriási bevételekkel. A Singles' Day egyelőre az Alibaba felségterületének tűnik, és hogy el tudjuk képzelni, mekkora forgalmat jelent ez az egy nap, az Alibabán 2016-ban az online vásárlók

 • 710 millió vásárlást bonyolítottak le az Alibaba weboldalán keresztül
 • összesen 17,8 milliárd dollár értékben
 • 467 millió csomag került kiszállításra

Black Friday
A Black Friday az amerikai hálaadás napját (november negyedik csütörtökjét) követő péntek elnevezése, ami eredetileg a karácsonyi bevásárlás kezdetét jelezte. Bár a kifejezés már öt évtizedes múltra tekint vissza, csak 2009-ben vált általánosan használt „kedvezménynappá”. Magyarországra 4 éve érkezett meg a szokás, amikor a kiskereskedelem résztvevői átlagon felüli kedvezményeket kínálnak a vásárlóknak offline és online egyaránt. Az amerikai Black Friday nagyságrendjét tekintve csak kistestvére a kínai Singles' Day-nek:

 • 2016-ban az amerikai vásárlók 24 óra alatt 3,34 milliárd dollárt költöttek a Black Friday-en
 • ebből a 3,34 milliárdból 1,97 milliárd dollárt költöttek el online

Cyber Monday
A Black Friday-t követő hétfő szintén a karácsonyi bevásárláshoz kapcsolódik, ám a „fekete péntekkel” ellentétben csak online vásárlásokra vonatkoznak az óriási árengedmények és kedvezmények. Magyarországon még nem annyira elterjedt, de a nálunk is elérhető külföldi webshopokban (Amazon, eBay, NewEgg, JoyBuy stb.) mi is csemegézhetünk.

 • 2016-ban a Cyber Monday volt a legnagyobb online vásárlási forgalmat bonyolító nap az Egyesül Államokban
 • 3,45 milliárd dollár értékű áru talált gazdára