környezetvédelem egyénileg: így csináld hatásosan!

indíts rendszeres befektetést mobilon!
2019. október 16.
Ökológia lábnyom, széndioxid, erdőirtás, klímaváltozás, szemétsziget, tengerszint emelkedés, globális felmelegedés - szinte minden nap találkozunk ezekkel a fogalmakkal, de a legtöbben mégsem tudjuk, mit jelentenek, vagy csak legyintünk az újabb híreket hallva, hiszen mi egymagunk úgysem tehetünk ellenük semmit. De mi van, ha mégis lehetünk úgy egyénileg környezetvédők, hogy annak valódi hatása is legyen?

környezetvédelem egyénileg: így csináld hatásosan!

kell-e egyáltalán nekem a környezetvédelemmel foglalkoznom? 

Itt élünk Magyarországon, a globális felmelegedésből annyit érzékelünk, hogy van pár forróbb nap nyáron, és talán annyira nem hideg a tél. Tengerszint emelkedés? Kit érdekel? Itt, a Kárpát-medencében biztonságban vagyunk. Szemétsziget az óceánban? Nem én dobtam oda a műanyag palackot, sőt én még szelektíven is gyűjtöm a hulladékot, ezzel máris többet tettem, mint sok millió ember a világon. Erdőirtás? Mi innen nem sokat látunk ebből. A környezetünkben sok erdő van, és a médiából is hallani, hogy hány új fát ültetnek minden évben. És amúgy is, én egyedül mit tehetnék ennél többet, ami tényleg hatással van bármire is?

mit jelent valójában a fenntartható fejlődés?

A legelfogadottabb megfogalmazás így hangzik: "úgy elégítsük ki az igényeinket, és úgy valósítsuk meg a fejlődésünket, hogy közben ne veszélyeztessük a jövő generációinak a képességét arra vonatkozóan, hogy ők is kielégítsék a saját szükségleteiket". 

Rövidebben: éljük úgy a jelenünket, hogy gyermekeink jövője is biztosítva legyen. A legtöbben azt gondoljuk, hogy ami rajtunk múlhat, az nem több, mint a szelektív hulladékgyűjtés vagy a kevesebb autóhasználat. Pedig ha jobban utána járunk a kérdésnek, akkor azért világossá válik, hogy a lehetőségeink valójában nem ennyire szűkek. Odafigyelhetünk arra, hogy mit fogyasztunk, mit vásárolunk, mennyit utazunk és ezekhez a kérdésekhez tudatosabban állva jelentősen csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat. De jogosan merülhet fel a kérdés, hogy elég-e ez?

az ökológiai lábnyom csökkentés sajnos nem elég!

Mindamellett, hogy nagyon dicséretes, ha tudatosak vagyunk az életünkben, a saját fogyasztási döntéseink egyéni szinten sajnos nem annyira meghatározóak, mint azt gondolnánk. Globálisan, nyilván azok lehetnének, de ennek elengedhetetlen feltétele, hogy a többi 7,5 milliárd ember is hasonlóan gondolkodjon, mint mi. Nagyobb hatást azzal tudunk tenni a világra, ha szintet lépünk, és a pénzügyeinkben, a befektetéseinkben is tudatosak vagyunk! 

fontos, hogy kinek adjuk a pénzünket!

Jelenleg a Földön nagyon sok olyan állam és vállalat van, akiknek fontos a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás, akik évente dollár százmilliókkal támogatják ezeket a törekvéseket, illetve ők maguk is úgy működnek, hogy a lehető legkisebb öko lábnyomot hagyják maguk után, ahogy többek között a K&H Csoport is. Mindezt úgy teszik, hogy közben a nyereségességük és a hosszú távú kilátásaik nem romlanak, sőt, egyes kutatások egyértelmű összefüggést mutattak ki az egyes vállalatok környezet- és társadalomtudatos törekvései, és a részvényárfolyamuk emelkedése között. Hosszabb távon az ilyen cégek kisebb működési költségekkel tudnak dolgozni (energiahatékonyabbak, kisebb a dolgozói fluktuáció, hatékonyabb a menedzsment), ami hozzájárul a nyereség növekedéséhez. Ezt felismerve, manapság már a befektetők nagy része is ezeket a vállalatokat részesíti előnyben a döntései meghozatalakor.

Az elmúlt 20 évben kialakult egy olyan új befektetési irányzat, ahol a befektetéseinket a hagyományos pénzügyi megfontolások mellett a fenntarthatósági szempontok alapján választhatjuk ki. Belgiumban ma már az ilyen típusú befektetési alapok adják a befektetési alap piac egyik leggyorsabban növekvő szegmensét!

Ezzel a megközelítéssel biztosak lehetünk abban, hogy például a befektetésünkkel nem támogatjuk a fosszilis energiaforrások kitermelését és használatát (a klímaváltozás egyik fő okát), viszont segíthetjük azokat a vállalatokat, akik a megújuló energiaforrások nagyobb elterjedését szolgálják. 

Nem mindegy az sem, hogy egy olyan szektorban szerzünk részesedést, ami termékeivel évente kb. 7 millió ember halálát okozza (dohányipar), vagy olyan cégeket támogatunk, akik a termékeikkel a globális alultápláltság megszüntetésében, vagy szolgáltatásaikkal a tiszta víz biztosításában vesznek részt.

Keressük hát ezeket a lehetőségeket, amikor befektetni szeretnénk, hogy a pénzügyi hozamunk mellett egy nagy adag "jó érzés hozamot" is elkönyvelhessünk magunknak a nap végén, hiszen egy jó befektetés nem csak pénzben térül meg!

Úgy érzed, Te is szívesen fektetnéd olyasmibe a pénzedet, ami hozzájárul ahhoz, hogy gyermekeid olyan világban nőhessenek fel és élhessenek, amit elképzelsz nekik? Tudj meg többet a K&H felelős alapokról és tegyél azért, hogy a képzelet valósággá válhasson!

K&H felelős befektetések

Jelen marketing célú hirdetés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. Az alap részletes leírását, befektetési politikáját a Tájékoztató tartalmazza, mely angol nyelven elérhető a vezető forgalmazó K&H Bank Zrt. fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu (vagy a khalapok.hu) internetes oldalon. Ugyanezen elérhetőségeken tájékozódhat az alap magyar nyelvű Kiemelt Befektetői Információi felől, mely az alap alapvető jellemzőit tartalmazza tömör formában, önmagában azonban nem ad teljes körű leírást az alapról. Megalapozott befektetési döntése érdekében előzetesen alaposan vizsgálja meg az ezen dokumentumokban szereplő adatokat, különös tekintettel a kockázatokra.  A befektetési jegyek forgalmazási költségeiről tájékozódjon a forgalmazási helyeken található hirdetményekből és a vezető forgalmazó www.kh.hu internetes oldalán. Az alap számára árfolyamfedezeti céllal, vagy befektetési cél megvalósítása érdekében származtatott ügyletek alkalmazása engedélyezett. Az alap nettó eszközértéke jelentősen ingadozhat!  Az alap sem tőkevédelmi sem hozam- vagy árfolyamvédelmi ígéretet nem tesz, ilyen garanciát nem vállal! A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményekre! A befektetési jegy hozama – kivéve, ha tartós befektetésből származó jövedelem – kamatjövedelemnek minősül, mely után a fizetendő adót a kifizető a kifizetéskor köteles levonni. A befektetése hozamához kapcsolódó adózási tudnivalókról kérjük, tájékozódjon a www.kh.hu oldalon vagy tanácsadóinknál. A tartós befektetési szerződés alapján és a nyugdíj-előtakarékossági számlán szerzett jövedelemre sajátos adózási szabályok vonatkoznak. Az adózással összefüggő következmények a jövőben változhatnak, a konkrét adófizetési kötelezettség mindenkor csak az egyedi körülmények alapján állapítható meg. Az alapot a KBC Asset Management N.V. belga alapkezelő társaság kezeli, amelynek működését a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, de egyes, jogszabályban nevesített tárgykörökben (pl. reklámok) a Magyar Nemzeti Bank jogosult eljárni. A K&H Bank Zrt. termékeinek értékesítése során a MiFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. a Budapesti Értéktőzsde tagja, tevékenységi engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata. Az alap által kibocsátott befektetési jegyekhez kapcsolódó befektetői jogok magyar nyelvű összefoglalóját itt találja.