a kiegyensúlyozott portfólió jellemzői

befektetés indításán gondolkodsz? vedd fel velünk a kapcsolatot!
2020. február 14.
A portfólió-építés nem más, mint befektetéseinknek a személyes befektetési céljainkhoz és kockázatviselési, veszteségviselési hajlandóságunkhoz igazított, közgazdaságtani alapokon nyugvó kezelése.

a kiegyensúlyozott portfólió jellemzői

Igen ám, de rögtön felmerül a kérdés: honnan tudhatjuk, melyik portfólió lenne a legmegfelelőbb számunkra? A válasz az, hogy a bank által a személyes befektetési célunk, ismereteink, tapasztalataink, pénzügyi helyzetünk, veszteségviselési és kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelően a bank által összeállított alkalmassági teszt alapján kialakított, jól diverzifikált, nemzetközi eszközöket is tartalmazó portfólió szolgálhatja leginkább céljainkat. Ha jól választjuk meg a pénzpiaci eszközök, a nemzetközi és hazai kötvények és részvények, illetve az egyéb alternatív eszközök (pl. nyersanyagok) arányát, úgy csak akkora árfolyam-ingadozást vállalunk a teljes portfóliónk szintjén, ami nekünk még komfortos, viszont ehhez az ingadozáshoz a lehető legjobb várható hozamot kapjuk.

A legfontosabb, hogy hozamelvárásunkat a személyes kockázatvállalási képességünkhöz igazítsuk, ehhez válasszunk egy megfelelő portfóliót. Mindig hosszú távon gondolkodjunk befektetéseinkről, és tartsuk magunkat az előre meghatározott befektetési stratégiánkhoz.

1. a kiegyensúlyozott portfólió három pilléren nyugszik:

 • magasabb kockázatmagasabb hozam: ha megfigyeljük az egyes eszközosztályok, pl. a részvények, kötvények, pénzpiaci befektetések árfolyammozgását, akkor azt látjuk, hogy ahol magasabb a napi árfolyamok ingadozása (tehát nagyobb az adott eszköz kockázata), ott hosszabb távon magasabb hozam várható
 • a portfólió hatékonyabb az egyedi befektetéseknél: a különböző befektetések csoportja, más néven portfóliója, mindig jóval kevésbé kockázatos, mint az egyedi befektetések. Egy különböző típusú eszközökből álló portfólió azonban nem csak kevésbé kockázatos, de hatékonyabb is: ugyanazt a várható hozamot alacsonyabb kockázat (alacsonyabb árfolyam-ingadozás) mellett érhetjük el, mint az egyedi befektetéssekkel
 • befektetéseinket igazítsuk céljainkhoz és kockázatviselési hajlandóságunkhoz, hiszen elsősorban ez határozza meg, hogy mekkora kockázatot vagyunk képesek elviselni. Ahány élethelyzet, annyi egyedi befektetési megoldás létezik.

2. a jó portfolió igazodik az aktuális élethelyzethez, megtakarítási célokhoz

a mindennapok biztonsága

Ha egyáltalán nincs még félretett pénzed, akkor ez az első, amit érdemes megteremteni.

Bármikor előfordulhat egy váratlan esemény: például elromlik valami a háztartásban, baleset, megbetegedés történik, esetleg átmenetileg elveszíthetjük munkahelyünket. A közös mindegyikben az, hogy a bajokra gyorsan gyógyírt kell találni, melyben segíthet egy, ezekre a célokra megteremtett megtakarítási bázis.

milyen kritériumoknak feleljenek meg azok a megtakarítások, amelyeket erre a célra keresünk?

A megtakarítás legyen:

 • gyorsan hozzáférhető és
 • biztonságos, azaz alacsony árfolyam ingadozású.

mire érdemes figyelni?

A legnehezebb feladat a megtakarítás nagyságának meghatározása. Kétségtelen, hogy minél magasabb a félretett összeg, annál nagyobb a biztonságérzetünk, hiszen nem tudhatjuk, hogy mikor történik egy váratlan esemény, így a megtakarítás felhasználásának ideje sem kiszámítható. A mai alacsony kamatkörnyezetben azoktól a megtakarításoktól nem sok hozamot vagy kamatot lehet várni, amelyek célja a mindennapok biztonságának megteremtése, ezért érdemes odafigyelni az erre a célra félretett összeg arányára a teljes portfólióban. Ha túl nagy a biztonsági tartalék aránya, akkor sok jövőbeni hozamlehetőségről kell lemondani. Az általános gyakorlat az, hogy 6 havi kiadásnak megfelelő összeg legyen a biztonsági céllal félretett megtakarítások nagysága.

stabil megoldások középtávra

Az egyéni megtakarítási portfólió legfontosabb és legnagyobb része, amikor az egyes megtakarítási célokhoz keresünk stabil, kiszámítható megoldást.

Ahány ember, annyi megtakarítási cél: pl. ingatlanvásárlás, építkezés, felújítás, autó, utazás, család, gyermekek taníttatása, jövője, hobbi.  A célokat mindenkinek magának érdemes átgondolnia, hiszen mindenkinek más és más az élethelyzete. A célok rögzítése után a következő lépés az időtáv meghatározása, azaz, hogy az egyes célokat mikor szeretnénk megvalósítani. Ez rendkívül nagy időskála lehet, akár a néhány hónapon belül megvalósítandó céloktól a több éves, sőt több évtizedes célokig. Ezért fontos a befektetési döntés során mindig a célnak és az időtávnak megfelelő megtakarítási eszközt választani. Ezen döntés alapján építhető fel a saját biztonsági fokozatnak megfelelő portfólió.

milyen kritériumoknak feleljenek meg a megtakarítási eszközök, amelyek erre a célra alkalmasak?

Azért gyűjtünk egy-egy célra, hogy az meg is valósuljon, ezért ezektől a megtakarításoktól az várjuk, hogy:

 • az ajánlott időtávon belül nyújtson biztonságot,
 • a kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelő hozamelvárást nyújtson,
 • rendszeresen is lehessen vásárolni, így gyűjtve a vagyont az egyes célokhoz.

mire érdemes figyelned?

Elmondható, hogy sok esetben egy-egy megtakarítási termék tulajdonságai kerülnek a befektetési döntés középpontjába, pedig épp fordítva kellene gondolkodni! A célokat és időtávokat kell elsődlegesen meghatározni, így ennek tükrében már pontosabban határozható meg az alkalmas megtakarítási eszköz. Hibát úgy tudsz elkövetni, ha rövid távú célokhoz kockázatos megtakarítást választasz, ekkor ugyanis az árfolyam ingadozása meglepetéseket okozhat. Ugyanakkor a hosszabb távú célokhoz választott nagyon biztonságos eszköz a jövőbeni hozamlehetőségtől foszthat meg.

kiemelkedő hozamlehetőségek hosszú távra

Ha van rá módod és bátorságod, adj a portfóliódnak lehetőséget a magasabb hozam elérésére hosszú távon!

Minden megtakarításnak az egyik fő célja az, hogy gyarapodjon, növelje az értékét, ezért fontos, hogy a portfólióban legyenek olyan eszközök, megtakarítások, amelyek szerepe hosszú távon az adott kockázati szinten elérhető legmagasabb hozam elérése.

milyen kritériumoknak feleljenek meg a megtakarítási eszközök, amelyeket erre a célra keresünk?

A biztonsági elvárások háttérbe szorulnak, hiszen ezektől a megtakarításoktól azt várjuk, hogy:

 • legyen bennük hozampotenciál, és cserébe toleráljuk a magas árfolyam-ingadozást,
 • izgalmas befektetési piacokat érjen el,
 • rendszeresen is lehessen vásárolni, így porlasztva tovább a kockázatokat.

mire érdemes figyelni?

Az egyéni portfólión belüli arányra! Nagy a csábítás a várható hozamok miatt, ugyanakkor ezzel arányos a kockázatvállalás is. A nagy hozampotenciállal rendelkező megtakarítások csak kiegészítésként szolgálnak egy-egy portfólióban, amelyeknek a nagysága szorosan összefügg az egyéni kockázatvállaló képességgel.

A mindennapok biztonsága már megvan? Akkor jöhet a következő lépés, a stabil megoldások középtávra és a kiemelkedő hozamlehetőségek hosszú távra!

K&H befektetések

A jelen tájékoztató marketingközleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, befektetési elemzésnek, vagy befektetési tanácsadásnak, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termékek és szolgáltatások részletes leírását, feltételeit az Ügyfélszerződés, a Befektetési és kiegészítő szolgáltatások Üzletszabályzata, a befektetési szolgáltatások és értékpapír műveletek díjhirdetménye tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és itt a www.kh.hu internetes oldalon.