hobbiból üzlet: így kereshetsz pénzt játék streameléssel

nincs még K&H bankszámlád?
2023. július 17.
Az utóbbi évek szórakozási trendjeit figyelembe véve a játék streamelés töretlen népszerűségnek örvend, és nem csupán a nézők körében. A streamelés ugyanis nemcsak egy széles körben elfogadott szórakozási formává, de rendkívül vonzó karrierlehetőséggé, pénzkereseti formává is vált. Alábbi cikkünkben körbe járjuk a közvetítések óriási népszerűsége mögött meghúzódó okokat és megvizsgáljuk, hogyan válhat jövedelmező pénzkereseti lehetőséggé is, ami egyszerű hobbinak indult.

Játék streamelés

így vált a játékok streamelése életformává

A streaming karrier vonzereje abban rejlik, hogy egyedi és interaktív élményt nyújt mind a tartalomgyártók, mind a nézők számára. Leginkább a gamer közösség azon figuráiból lettek népszerű streamerek, akik megnyerő személyiségükkel vagy szórakoztató játékukkal, esetleg ügyes előadói stílusukkal, újszerű szóhasználatukkal ragadták magukkal közönségüket. A közvetítések egyik fő vonzereje ugyanis, hogy lehetővé teszi az aktív részvételt, illetve azt, hogy interakcióba lépj kedvenc tartalomgyártóddal - szemben a szórakoztatás hagyományos formáival, ahol csupán passzív megfigyelő lehetsz.

miért vonzó karrierlehetőség a streamer életforma?

A streamer karrier beindításának legvonzóbb aspektusa az egyszerűségében és hozzáférhetőségében rejlik. Mivel nem igényel speciális tudást vagy szakértelmet magán a játékokon kívül, szinte bárki elindíthatja saját csatornáját egy ingyenes platformon.

Ha ilyen terveid vannak, fontos tudomásul venned, hogy a streamer világban ma már nem olyan könnyű sikert elérni, mint pár éve, a robbanásszerű növekedés elején. A konkurenciaharc ugyanis mostanra már hatalmasra duzzadt a streamerek megnövekedett száma miatt, és bár a nézőszám is folyamatosan gyarapodik, csak az tud komoly sikereket elérni, aki élesen megkülönbözteti magát a tartalomgyártók többségétől.

hogyan kezdj hozzá a streameléshez?

Ha te is azt fontolgatod, hogy beleveted magad a közvetítések világába, igazán izgalmas utazásra indulsz, melynek első lépéseként a Twitch alapjaival érdemes megismerkedned. A játék streamek egyik vezető platformjáról beszélünk, amely az utóbbi években hatalmas népszerűségre tett szert, igazán színes közönséget kiépítve.

mi az a Twitch?

A Twitch, egy élő közvetítésekre szánt platform, amely elsősorban játéktartalmakra összpontosít, de egyéb kreatív tevékenységeket is felölel. Virtuális játszóteret biztosít, ahol bárki élőben közvetítheti a játékát, valós idejű csevegésen keresztül interakcióba léphet a nézőivel, és elkötelezett követőkre tehet szert, melyből karrierje alappilléreit is kiépítheti az anyagi megtérülés révén. Streamerként fontos, hogy olyan funkciókkal és lehetőségekkel bíró platformra gyárts egyedi tartalmat, melyből a működéshez szükséges esetleges bevételeket is realizálni tudod. A Twitch pedig épp ilyen.

miért a Twitch-et válaszd streameléshez?

Számos előnye van, ha az adásaidhoz a Twitch-et választod platformként. Mindenekelőtt a Twitch hatalmas felhasználói bázissal rendelkezik, ami potenciálisan nagyobb közönséget jelent műsoraid számára. Még a legnagyobb tartalomgyártók sem közvetítenek állandóan, és nem képesek minden népszerű játékkal egyszerre foglalkozni. Vagyis a hatalmas felhasználói bázisból jó eséllyel már a kezdetekkor be tudsz szippantani jó pár nézőt. Ha ügyesen választod meg adásaid időpontját, témáját és stílusát, visszatérő és lojális nézőket faragsz az egyszeri érdeklődőkből. A Twitch ugyanis különböző nyelvspecifikus ajánlásokat, felfedezhetőségi funkciókat kínál nézőinek, amelyek segítenek megtalálni az új és érdekes tartalmakat, valamint az érdeklődésükhöz közel álló streamereket.

kik a legnépszerűbb külföldi és hazai sztárok a Twitch-en?

Nemzetközi szinten Ninja, Shroud vagy Pokimane több millió követőt gyűjtöttek össze, világméretű reklámkampányok arcai, és a legnagyobb márkák szponzoráltjai, akik valódi véleményvezérekként mozgatják rajongóikat. Ezek a streamerek kivételes játéktudásukkal, megnyerő személyiségükkel és következetes tartalomszolgáltatásukkal értek fel a csúcsra. Hazai fronton egyértelműen érdemes kiemelni TheVR és Nessaj csatornáit, akik évek óta meghatározó tagjai a magyar gamer közösségnek.

milyen módszerekkel lehet pénzt keresni a Twitch-en?

A Twitch, mint vezető közvetítési platform nemcsak a játéktartalom fogyasztásának módját forradalmasította, hanem a streamerek számára is páratlan üzleti lehetőséget teremtett. Ha a Twitch-en való kiteljesedést fontolgatod, és azon gondolkozol, hogyan változtathatnád szenvedélyedet bevételi forrássá, számos lehetőség áll a rendelkezésedre.

előfizetések

Az egyik elsődleges módja annak, hogy streamerként pénzt kereshess a Twitch-en, az előfizetés. A Twitch olyan modellt kínál, ahol a nézők havidíj ellenében előfizethetnek kedvenc alakjaik csatornáira. Ennek különböző szintjei vannak, amelyek mindegyike különböző előnyökkel jár, például reklámmentes megtekintéssel, exkluzív emote-okkal és különböző jelvényekkel a chaten. A streamerek az előfizetésből származó bevétel körülbelül felét kapják meg a platformtól, ami így visszatérő bevételi forrást jelent.

szponzoráció

Döntő szerepet játszanak a bevételek megteremtésében, a márkák ugyanis gyakran együttműködnek népszerű streamerekkel, hogy termékeiket vagy szolgáltatásaikat népszerűsítsék. Ezek a szponzorációk az egyszerű ajánlástól a bonyolultabb integrációkig terjedhetnek, mint például egy szponzorált játékban való részvétel, vagy szponzorált termékek használata.

reklámbevétel

Újabb lehetőség a tartalomgyártók számára, hogy pénzzé tegyék csatornájukat. A Twitch ugyanis gombnyomásra, a streamer által megválasztott időpontban hirdetéseket jelenít meg, majd pedig ezek nézettsége és konverziója alapján megkapják a csatornájukon értékesített reklámbevételek egy részét. A Twitch emellett egy "Twitch Affiliate Program" nevű funkciót is kínál, ahol a streamerek további hirdetéseken keresztül szerezhetnek bevételt, és a csatornájuk növekedésével egyre nagyobb bevételi részesedést kaphatnak.

együttműködések

Más tartalomgyártókkal együttműködve szintén jövedelmező lehetőségekre bukkanhatsz, hiszen közös streamen, versenyeken vagy különleges eseményeken működhetsz együtt másokkal.

affiliate eladások

Az affiliate értékesítések esetében a közvetítők különböző márkák vagy termékek ajánló linkjeit használva jutalékot kaphatnak minden egyes eladás után. Ez magában foglalhatja gamer eszközök, vagy maguknak a játékoknak a reklámozását is. A márkákkal való kapcsolatépítés, a streamer tartalmához és közönségéhez illeszkedő termékek kiválasztása kulcsfontosságú lehet a sikeres affiliate értékesítésedhez.

egyéb szolgáltatások

A fent említett módszereken kívül streamerként számtalan más szolgáltatást is kínálhatsz csatornád pénzzé tételéhez. Ilyen lehet például coaching szolgáltatások nyújtása feltörekvő játékosoknak, saját merchandise árucikkek készítése és értékesítése rajongóidnak, vagy akár különleges közönségtalálkozók szervezése közönséged számára.

ezzel lehetsz sikeres a Twitch-en

Kezdésként a legfontosabb, hogy minél többen rád találjanak, ezért készíts átfogó leírást a csatornádról, amely kiemeli egyedi tartalmaidat. Ezután állíts fel egy következetes időbeosztást élő adásaidról, hogy a nézőid megszokják, mely napokon számíthatnak rád. A legfontosabb persze, hogy helyezd előtérbe az interaktivitást, és aktívan válaszolj a követőid üzeneteikre, megjegyzéseikre, kérdéseikre. Egy erős és elkötelezett közösség kiépítése létfontosságú a Twitch sikerekhez!

Ha komolyan fontolgatod a streames karrierépítést, szükséged lesz még egy megbízható pénzintézetre, ahol csatornád pénzügyeit menedzselheted. A K&H pár kattintással lebonyolítható, kényelmes online számlanyitási folyamatot kínál, ráadásul a bankolás is gördülékeny a K&H mobilbankon keresztül.
 

Tudj meg többet a K&H online számlanyitásról & zsebeld be az akár 30 000 forint jóváírást!

K&H online számlanyitás

kapcsolódó szolgáltatások:
számlavezetés
betétikártya-szolgáltatás [K&H lakossági bankkártyák]
betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön
betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás külföldön
internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás [Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay, Xiaomi Pay]

Jelen tájékoztató marketingjellegű közleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A termék, szolgáltatás részletes leírását, kondícióit a vonatkozó Szerződés, a lakossági bankszámla, betétszámla, és lekötött betét termékek Általános szerződési feltételei, a bankkártya és hitelkártya szolgáltatások Általános szerződési feltételei, feltételei, az elektronikus azonosítású banki szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó hirdetmény, a K&H betéti bankkártya és hitelkártya természetes személyek részére hirdetmények tartalmazzák. A hivatkozott dokumentumok megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes weboldalon. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá. A Bank a kondíciók megváltoztatásának jogát fenntartja.