2019. június 21.
Gyanús e-mail címek, furcsa URL-ek – nem ok nélkül gyanakszol.

így csapnak le az adataidra

A személyes adatok nagy értékkel bírnak a mai világban, ezért nem meglepő, hogy újabb és újabb módszerekkel próbálják az adathalászok, bűnözők, csalók megszerezni ezeket. De mi is az az adathalászat? Közösségi adathalászat, amikor egy neked küldött gyanús üzenettel vagy egy hivatkozás segítségével személyes adatokat próbálnak megszerezni tőled.

Sokszor hangoztatott tény, hogy az online jelenlétet tudatosan kell megélni. Mit tehetsz tehát, hogy ne legyél a csalók áldozata? Először is általánosságban elmondható, hogy azok az üzenetek mindenképpen gyanúra adhatnak okot, amikben pénzt kér valaki vagy nyereményt, ajándékot ajánl fel, esetleg fenyegetőzik például Facebook-fiókod törlésével vagy letiltásával, . Ezeket azonnal jelentsd az adott felület szolgáltatójának!!

Fontos tudnivaló például, hogy a Facebook-fiókoddal kapcsolatban küldött e-mailek mindig a hivatalos Facebook-címekről érkeznek. Ha gyanús e-mailt kapsz egy fura címről, semmiképpen ne kattints az e-mailben lévő hivatkozásra! Ha nem tudsz bejelentkezni a saját fiókodba, akkor mindenképpen az oldal instrukciói szerint járj el, és ne halogasd a dolgot!

A facebookos csalások között elterjedtek azok, amelyek egy alkalmazás letöltésével azt ígérik, hogy megmutatják, kik néztek meg egy adott profilt vagy valamilyen nyereménnyel, extra követőkkel kecsegtetnek. Ott vannak még – többek között – a romantikus csalók, akik az áldozatokból kívánnak (akár hosszan felépített kapcsolattal) pénzt nyerni. Vagy akár azok, akik egy ismerős fotójával hamis profilt hoznak létre, és anyagi segítséget kérnek, mondjuk balesetre vagy külföldi tartózkodásra hivatkozva. Így nem árt odafigyelned arra, kit is jelölsz vissza. Azok a videók is problémát okozhatnak, amelyek nem a Facebook saját videólejátszójában vagy a Youtube-on indulnak el, hanem egy ismeretlen webhelyre vezetnek át.

Ha rokonod, ismerősöd nevében gyanús üzenetet kapsz, hasznos módszer, ha egy teljesen másik csatornán – telefon, e-mail, Skype – ellenőrzöd, és rákérdezel a dologra: tényleg baleset érte, tényleg ellopták-e a bőröndjét Londonban. Az is okos, ha az üzenet szövegére rákeresel a Google-lal, így például a tipikus csalásokat még idejében könnyen leleplezheted.

Készülj fel te is a digitális világban rejlő veszélyekre, hiszen legjobb védekezés a tudás! Töltsd ki tesztünket és tudd meg mennyire vagy digitálisan érett, milyen biztonsággal mozogsz a digitális világ mindennapjaiban.

kitöltöm a tesztet!