hogyan jársz a legjobban a babaváró hitellel?

2019. július 09.
Van gyerek, nincs gyerek, egyet tervezünk, hármat tervezünk, ikrek érkeznek, vagy késve jön az új trónörökös... Megannyi tényezőtől függhet a babaváró hitel, ám valójában a rendszer nem is olyan bonyolult, mint első pillanatra tűnhet. Felvázoltuk, mikor járunk a legjobban a babaváró hitellel.

(A cikk tartalma frissült: 2023.08.01.)

így jársz a legjobban a babaváró hitellel

egy tervezett gyerek, nem mindegy mikor

A babaváró hitelt már egy gyermek esetén is fel lehet venni, ám ebben az esetben nem mindegy, hogy mikor érkezik a családhoz a gólya. A babának a hitelfelvételtől számított első öt éven belül kell érkeznie. Ha pedig ez megtörténik, nemcsak az új jövevénynek örülhetünk, hanem 3 évig nem kell törleszteni a hitelt, illetve annak is, hogy a hitel kamatmentessé válik. Ez pedig óriási spórolást jelenthet a családnak.

két gyermek

Ha két babával tervezünk is fontos az időzítés. A babaváró hitelt állapotosan is fel lehet venni, ebben az esetben a tőkét már nem is kell törleszteni. Ám akkor sincs probléma, ha várni kell a babára, hiszen mint azt az előbb olvashattuk, ha öt éven belül érkezik, a hitel kamatmentes lesz és élhetünk a 3 év moratórium lehetőségével is.

Ha a hitelt úgy veszitek fel, hogy az első baba már a pocakban van, rögtön egy 3 éves törlesztési szünettel kezdhettek, illetve a hitel a futamidő végéig kamatmentes marad.

De mi lesz a második gyerkőccel? Előnyös lehet, ha minél előbb követi az első lurkót, hiszen két gyermek után a babaváró hitel fennálló részének 30%-a előtörlesztésre kerül, így pedig lényegesen kevesebbet kell visszafizetni az amúgy már kamatmentes hitelből. Vagyis minél előbb jön az újabb baba, annál kevesebbet törlesztettetek eddig és annál nagyobb a 30%-os támogatás előtörlesztésre. A három év moratórium pedig mindenképpen jár.

Persze az áldás jöhet duplán is. Ikrek esetében logikus módon csak egyszeri 3 év törlesztés szüneteltetés jár, viszont a hitel automatikusan kamatmentes lesz és egyharmada is elengedésre kerül. Arról nem is beszélve, hogy dupla baba, dupla öröm.

három a magyar igazság

Három lurkó érkezése után a maradék babaváró hitel tartozást magára vállalja az állam és nem kell visszafizetni. Vagyis volt hitel, nincs hitel. Jól jár a család, ha a harmadik baba is minél előbb érkezik, hiszen annál hamarabb szabadul a teljes hiteltől.

És persze itt is megeshet, hogy rögtön két trónörökös érkezik az első vagy a második gyermekáldás után. Ebben az esetben természetesen azonnal állami támogatássá alakul a babahitel és nem kell visszafizetni.

hármasikrek

Számolni kell azzal is, hogy lehet egyszerre három jövevény jön – igaz, erre kevés az esély. Norvég kutatók szerint 2002 és 2006 között tízezer terhességre vonatkoztatva 2,7 hármas ikerszülés történt, ami viszont 2,5-ször nagyobb arány, mint a 70-es években. Vagyis a világon egyre több hármasiker születik.

Hármasikrek születése esetén a babaváró hitel alapvetően állami támogatássá alakul át és nem kell visszafizetni. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy tudjuk, hogy három trónörökös érkezik egyszerre, érdemes azonnal felvenni a babaváró hitelt.

K&H babaváró hitel – THM kamattámogatással: 0,6%, THM kamattámogatás nélkül: 10,4%

 

Ismerd meg most a K&H babaváró hitel részleteit és számítsd ki könnyedén kalkulátorunk segítségével, Te hogyan jársz a legjobban! Igényelj babaváró kölcsönt 2024 végéig!

K&H babaváró hitel

A hirdetésben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk.

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet, továbbá a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági Hitelek Általános szerződési feltételei, az Üzletszabályzat, valamint a 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H Babaváró hitel kondícióiról Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu internetes oldalon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.

reprezentatív példa kamattámogatással:
10 millió forint összegű kölcsön esetén, 240 hónapos futamidővel, a teljes futamidő alatt 0% kamat mellett, a 60. hónapban megszülető gyermek és 3 év törlesztés szüneteltetés esetén, 0,5% kezességvállalási díj mellett a havi törlesztőrészlet 45 834 forint, a teljes visszafizetendő összeg 10 745 194 forint, a hiteldíj 745 194 forint, ebből a hiteldíjban foglalt díjak, költségek összege 745 194 forint, THM (kamattámogatással): 0,6%.

reprezentatív példa kamattámogatás nélkül:
10 millió forint összegű kölcsön esetén, 240 hónapos futamidővel, az első 60 hónap alatt 0% kamat mellett, amennyiben nem születik gyermek és a 60. hónapot követően a 60 hónap alatt lehívott állami támogatást az Ügyfél egyösszegben köteles visszafizetni, valamint a további 180 hónapban az ÁKK*130% + 4% kamattal köteles az Ügyfél visszafizetni a hitelt, 0,5% kezességvállalási díj mellett a havi törlesztőrészlet az első 5 évben 45 834 forint, a havi törlesztőrészlet a 61. hónaptól kezdődően 96 714 forint, a teljes visszafizetendő összeg 23 890 901 forint, a hiteldíj 13 890 901 forint, ebből a hiteldíjban foglalt díjak, költségek összege 800 424 forint, THM (kamattámogatás nélkül): 10,4%.

A 83/2010. (III. 25.) Korm. rendelet 9. § (1) bekezdés e) pontja szerint Bankunk tárgyi hitelt nem nyújtja e Korm. rendelet 9.§ (1) bekezdésben meghatározott feltételekkel és Bankunk által kínált feltételek érdemben attól eltérőek, így a THM számításakor a Korm. rendelet 9.§ (1) bekezdésben említett feltételekhez legközelebbi – a hiteltípusra létező – összeget és futamidőt vettük figyelembe. Az érdemben eltérő feltétel a 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet 11. § (3) bekezdése szerint áll fenn, amely szerint a törlesztőrészlet összege a kamattámogatás időszaka alatt – a kezességvállalási díjjal együtt – nem haladhatja meg az 50 000 forintot.
A reprezentatív példában a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül nincs a várandóság 12. hetét betöltő magzat, így az első 5 év után megszűnik a kamattámogatás és az addig igénybe vett kamattámogatást a hitelfelvevők a hitelintézeten keresztül visszafizetik a kincstárnak.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év