5+1 hasznos tipp a tudatos vásárláshoz

így vess véget a túlköltekezésnek!

indíts rendszeres befektetést mobilon!
2018. október 09.
A túlköltekezés mindennapos probléma hétköznapjaink során, hiszen a kirakatok és a webáruházak csábításának sokszor nehéz nemet mondani. Éppen ezért cikkünkben olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amivel segíthetünk kordában tartani a kiadásainkat!

5+1 hasznos tipp a tudatos vásárláshoz

1. tudd meg, hogy mi váltja ki az impulzusvásárlást!

Sokan meglepődnek, hogy mennyire tisztán kirajzolható, milyen napszakban, környezetben vagy közérzetben veszik elő jellemzően az emberek a bankkártyájukat. Érdemes megfigyelni, hogy mik azok a külső ingerek, amik alapján úgy érezhetjük, muszáj megvennünk valamit, holott nem biztos, hogy valójában szükségünk van rá. A tudatos vásárló jól ismeri, hogyan zajlik le benne ez a folyamat, és úgy tudja ésszerűsíteni a költéseket, hogy tudatosan kontrollálja ezt, miközben a különböző termékek és szolgáltatások árait is nézi.

Tipikusan impulzusvásárlásra alkalmas helyzetek például:

  • a kasszánál elhelyezett, relatíve kis értékű termékek, amelyekkel sorban állás közben „barátkozunk össze”
  • a „most akciós”, vagy a „kettőt egy áráért” ajánlatok
  • ide tartozhat a „családi méretű kiszerelés” is
 tipp!

Éhesen sose menj élelmiszert vásárolni, mert így hajlamosabb lehetsz mennyiségileg a kelleténél többet venni és a nassolnivalókat választani az egészségesebb ételek helyett.


2. határozz meg kisebb pénzügyi célokat is!

Fontos, hogy ne csak hónapokra előre tervezzük meg a kiadásainkat! A nagy célok eléréséhez kisebb, jobban megfogható feladatokat és teendőket kell rendelnünk, hogy hatékonyak lehessünk a pénzügyeink terén is.

Így például elhatározhatjuk, hogy az eddigi étkezésre szánt keretünket egy kicsit lecsökkentjük, az így fennmaradt összeget pedig, át tudjuk csoportosítani akár az autóvásárlásra vagy nyaralásra szánt megtakarítási számlánkra is.

3. tanuld meg beosztani a pénzedet!

Sok ember beleesik abba a hibába, hogy nincs pénzügyi terve, pontosan azért, mert vég nélkül költi a pénzét. Ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy milyen bevételeink és kiadásaink vannak, ezt nem követjük folyamatosan, akkor csak a hónap végén fog tudatosulni bennünk, hogy már bőven tovább nyújtózkodtunk annál, mint ameddig a takarónk ér.

  • Először is vegyük számba, hogy mekkora kerettel gazdálkodhatunk egy hónapban annak érdekében, hogy félre is tudjunk tenni.
  • A második lépésként nézzük meg, hogy általában mire adunk ki pénzt, és ebből mik azok a tételek, amikről letudnánk mondani.

Szerencsére sokféle mobil applikáció létezik már arra, hogy ne jelentsen túl sok adminisztrációt a kiadásaink és megtakarításaink követése, például az Android és iOS operációs rendszerrel rendelkező okostelefonokra is letölthető „Money Lover” vagy a „Koin” appok táblázatok és grafikonok segítségével teszik átláthatóbbá költéseinket.

így vess véget a túlköltekezésnek!

4. állíts fel fontossági sorrendet!

Ahelyett, hogy fizetéskor rögtön arról álmodoznánk, hogy melyik étteremben, boltban hagynánk ott a fizetésünket, gondoljunk először a havi rezsiköltségre, a megtakarítási számlánkra és csak azután költekezzünk!

5. használd bank- vagy hitelkártyádat tudatosan!

Megtetszik valami a boltban? Elegendő csak előkapni a bankkártyánkat vagy a mobilunkat, és pár pillanat alatt meg is szerezhetjük vágyaink tárgyát. Ennek az egyszerű megoldásnak viszont van „árnyoldala” is, hiszen nincs szemmel látható változás a pénztárcánkban. Éppen ezért érdemes letölteni a bankok mobil alkalmazásait, mert ezek segítségével gyorsan és egyszerűen ellenőrizhetjük költéseinket és aktuális egyenlegünket, illetve ha beállítottunk SMS-szolgáltatást, a vásárlás után kapott üzenetben is tájékozódhatunk aktuális számlaegyenlegünkről.

Mi a helyzet a hitelkártyával? Nem mindenki számára ismert, hogy a hitelkártyás vásárlások után pénzvisszatérítést kaphatunk, és plusz szolgáltatásokat is igénybe vehetünk. Itt is fontos azonban tisztában lenni a korlátainkkal:

  • mennyit költhetünk, vagyis mekkora az az összeg, amit minden hónapban gond nélkül vissza tudunk fizetni
  • a költésünket mindig vissza tudjuk-e fizetni a megadott határidőig

Ahhoz tehát, hogy kihasználhassuk a hitelkártya nyújtotta pénzvisszafizetési előnyöket, fontos a következetesség és a pénzügyi fegyelem. (THM: 18,3-26%)

+1. használd okosan a kuponokat!

Az ősz beköszöntével a különféle kuponakciók is felütik a fejüket, arra ösztökélve az embereket, hogy vásároljanak, vásároljanak és még egy kicsit vásároljanak… Az Amerikai Egyesült Államokban már rengeteg ember mesteri szintre emelte a kuponozást és ezzel a spórolást, így nekünk se szabad restnek lenni. Fontos, hogy ilyenkor is két lépéssel előrébb gondolkodjunk, ne csak azt nézzük, hogy most mire van szükségünk, hanem azt is, hogy 2 hét vagy 1 hónap múlva mit kellene így is, úgy is beszereznünk (például tusfürdőre, fogkrémre, higiéniás termékekre biztosan szükség lesz akkor is). Közeleg egy születésnap, egy áráért két sampont kapunk vagy netán most van lehetőségünk kedvezményesen beülni egy éttermbe? Legyünk tudatosak és ne szalasszuk el az esélyt, hogy spórolhassunk!

Szeretnéd te is teljes magabiztossággal kézben tartani a napi pénzügyeidet? A K&H tervező megtakarítási számla segítségével minden jövőbeli tervedre külön megtakarítási célt hozhatsz, így folyamatosan nyomon követheted hol tartasz céljaid elérésében. EBKM: 0,01%

K&H tervező megtakarítási számla

Hosszabb távú céljaidhoz a K&H rendszeres befektetési program segítségével takaríthatsz meg.

K&H rendszeres befektetési program 

A K&H hitelkártyáiról (THM: 18,3-26%) és az általuk elérhető szolgáltatásokról pedig itt tájékozódhatsz bővebben:

K&H hitelkártyák