folyószámla vagy bankszámla: van különbség?

nyiss bankszámlát otthonról!
2022. március 29.
A folyószámla és bankszámla kifejezések között sokszor a hétköznapi szóhasználat nem tesz különbséget, valójában azonban a két fogalom jelentősen különbözik egymástól. Összeszedtük, milyen célra melyik számlára van szükséged!

folyószámla, bankszámla különbség

Eltérő célokra más- más számlatípus lehet alkalmas, nem használhatod ugyanazt például befektetési célokra és hitelfelvételre. Bármelyikre is van azonban szükséged, pénzügyeidet intézheted online, akár már az online számlanyitástól kezdve - ezzel pedig időt spórolhatsz meg.

folyószámla

A folyószámla esetében, szerződés alapján, a felek meghatározott jogviszonyból származó, beszámítható követeléseiknek egységes számlán való nyilvántartására és elszámolására kötelesek.  De nézzünk is egyből egy gyakorlati példát! Folyószámla szerződés kerül alkalmazásra tipikusan társasházi és közüzemi szolgáltatások esetében, ahol felek láthatják befizetéseiket és tartozásaikat, azaz nyomon követhetik egyenlegük alakulását. Így már érthetőbb, ugye?

fizetési számla vagy bankszámla

A fizetési számla vagy bankszámla a folyószámla egy különleges altípusa sajátos részletszabályokkal, a leggyakoribb, pénzintézetek által vezetett számlatípus, ide utalják a jövedelmedet, és amikor a bankkártyáddal fizetsz, innen vonják le vásárlásod ellenértékét. Nem csak forint-, hanem devizaszámlád is lehet, ahol az elszámolás az általad választott devizában történik. Ilyet akkor érdemes nyitnod, ha bevételeid jelentős részét vagy a fizetésedet nem forintban kapod, illetve sok tranzakciót bonyolítasz devizában.

Ha a bankszámlára érkezik a fizetésed, hitelkeretet is igényelhetsz hozzá. Ennek menete egyszerű és gyors, mivel ilyenkor nem kell új számlát nyitni. Kattints és tudj meg többet a K&H folyószámlahitelről.

megtakarítási számla

A bankszámlán lévő összeg után csak kisebb (úgynevezett „látra szóló”) kamatot fizetnek a bankok, ezért ha magasabb kamatot szeretnél, érdemes lehet megtakarítási számlát használnod. Ilyenkor a havonta jóváírandó kamaton felül a prémium kamat fizetés feltételeinek teljesülése esetén prémium kamatot fizet a Bank.

törlesztési számla

Amennyiben kölcsönt veszel fel egy pénzintézettől a kölcsön törlesztése érdekében rendelkezned kell a banknál vezetett törlesztési számlával. Törlesztőszámla a banknál vezetett bankszámlád vagy a kizárólag a hitel törlesztésére igénybe vehető hiteltörlesztési számla lehet. A hiteltörlesztési számlán, a törlesztőrészlet jóváírásán kívül más banki tranzakció nem bonyolítható.

értékpapírszámla

Ha értékpapírba szeretnél fektetni, értékpapírszámla segítségével teheted meg. Amennyiben befektetési jegyet, állampapírt, részvényt, kötvényt szeretnél vásárolni, ezen számlatípusra van szükséged.

speciális számlák

Speciális, elkülönítési célokra letét- vagy fedezetszámlára van szükség. Ezeket jellemzően cégek használják, magánszemélyként ritkán fogsz találkozni velük. Ide sorolható akár még a gyámhatósági számla is, melyet a bank a gondnokolt személy nevén vezet, azonban azon kizárólag a gyámhatóság határozatában kijelölt gondnok rendelkezhet, a határozatban foglaltaknak megfelelően.

internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás [K&H mobilbank, K&H számlanyitás alkalmazás,Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay]
Betétikártya-szolgáltatás [K&H lakossági bankkártyák]
Hitelkártya-szolgáltatás [K&H hitelkártyák] THM: 26,2%
Betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön 
Betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön külföldön
számlavezetés [K&H kényelmi plusz számlacsomag]


Még keresed a szokásaidhoz leginkább illő bankszámlát? Válaszd a K&H számlanyitás appon keresztül gördülékenyen megnyitható K&H bankszámlát, használd kedved szerint 3 hónapig díjmentesen & mi utána felajánljuk neked a számodra legkedvezőbb számlacsomagot!

K&H online számlanyitás

Jelen tájékoztató marketingjellegű közleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A termék, szolgáltatás részletes leírását, kondícióit a vonatkozó Szerződés, a lakossági bankszámla, betétszámla, és lekötött betét termékek Általános szerződési feltételei, a bankkártya és hitelkártya szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a lakossági hitelek Általános szerződési feltételei, az elektronikus azonosítású banki szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó hirdetmény, a K&H betéti bankkártya és hitelkártya természetes személyek részére hirdetmények, a K&H forint folyószámlahitel hirdetmény, a Befektetési és kiegészítő szolgáltatások Üzletszabályzata, a befektetési szolgáltatások és értékpapír műveletek díjhirdetménye tartalmazza. 

A hirdetésben szereplő THM értéke az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabály figyelembevételével, 375 000 forint hitelösszeg és 1 éves futamidő figyelembevétele mellett kerültek megállapításra.