egy jó befektetés: a fenntartható jövő építése

2021. március 28.
Közlekedés, háztartás, oktatás, munkavállalás és még sorolhatnánk tovább az élet azon területeit, ahol a környezettudatosság, a bolygó védelme, a társadalmi felelősségvállalás nagyon is hangsúlyos szempont. De gondoltad volna, hogy a megtakarításaid esetében is aktívan tehetsz a fenntarthatóbb világért? Az úgynevezett FFB alapok ebben lehetnek a segítségedre: úgy érnek el hozamot, hogy közben a fenntarthatóbb jövő építését is támogatják.

egy jó befektetés: a fenntartható jövő építése

hogyan állíthatjuk befektetéseinket a fenntartható fejlődés szolgálatába?

A nemzetközi szinten egyre kedveltebb, de itthon még eléggé gyerekcipőben járó úgynevezett FFB, vagyis fenntartható fejlődés befektetési alapok olyan társaságok részvényeibe és országok államkötvényeibe fektetnek, amelyek megfelelnek a környezetre, a társadalomra és a különböző irányítási rendszerekre vonatkozó szigorú kiválasztási kritériumnak. Törekszenek arra, hogy a lehető legkisebb terhet róják a környezetre, elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás terén, valamint a vezetőik is folyamatosan ezen célkitűzések mentén irányítják őket. Így közvetve, az alapok megvásárlásával, a befektetők is támogathatják a jó ügyeket, amelyek – az élet számos más területéhez hasonlóan – a pénzügyek terén is egyre inkább fókuszba kerülnek.

hozam elérése, fenntartható módon

Fontos azonban, hogy ezen befektetéseknek is alapvető célkitűzése a hozam elérése, így a befektetők ezen megoldásokat választva is gyarapíthatják vagyonukat. A klasszikus alapokhoz képest annyi a különbség, hogy ezen alapok összeállításakor a fenntarthatósági szempontok kiemelt helyen szerepelnek, és a szűrőn azok a vállalatok mennek át és kerülnek a lehetséges befektetések közé, amelyek a saját iparágukban a legjobbak közé tartoznak.

szigor a hitelesség érdekében

Az FFB alapok esetében szigorú befektetési politika garantálja, hogy kizárólag a fenntarthatóságra figyelő cégek kerülhessenek a megtakarítások célpontjába, mindamellett, hogy a portfólióban szereplő vállalatok társadalmi szempontból sem lehetnek aggályosak. Ennek megfelelően bizonyos szektorok, és iparágak – mint például a dohányipar – kizárásra kerülnek a befektetési palettáról.

A K&H fenntartható fejlődés befektetési alapoknál a vállalatok minősítése három pillér, a környezet, a társadalom és a vállalatirányítás szempontjai szerint történik. Pillérenként 50 (összesen 150) szempontot vizsgál a K&H, többek között az adott cég hulladékpolitikáját, vízfelhasználását, foglalkoztatási feltételeit, a munkaerő sokszínűségét, az igazgatók függetlenségét, a fizetések és adózás átláthatóságát. Majd ezen szempontok alapján, az adott szektor legjobban teljesítő cégeit válogatják be az alapokba az Alapkezelő szakemberei.

Emellett a K&H anyabankja, a belga KBC együttműködik egy független tanácsadói szervezettel is, amely garanciát jelent arra, hogy a fenntartható, társadalmilag felelős befektetés valóban fenntartható befektetés legyen, és az is maradjon a jövőben.

miért jó választás a fenntartható befektetés?

  • a fenntartható fejlődés befektetések a klasszikus befektetésekhez hasonló költségszinten működnek és az általuk elért hozam összhangban van a piacokon elérhető hozamokkal
  • a fenntartható befektetéseket vásárló befektetők egyértelmű erős jelet küldenek azoknak a cégeknek, akik nem felelnek meg a fenntartható befektetési szempontoknak – ha ez a szemlélet általánossá válik, akkor a szempontrendszernek nem megfelelő cégek nehezebben juthatnak tőkéhez, finanszírozáshoz
  • ezekkel a befektetésekkel egy fenntarthatóbb társadalmat hozhatunk létre saját magunk és a jövendő generációi számára

Felkeltette érdeklődésedet a téma? Tudj meg többet a K&H fenntartható fejlődés befektetési alapokról és járul hozzá megtakarításaiddal a fenntarthatóbb jövő építéséhez!

K&H fenntartható fejlődés befektetési alapok

A jelen tájékoztató marketingközleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, befektetési elemzésnek, vagy befektetési tanácsadásnak, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termékek és szolgáltatások részletes leírását, feltételeit az Ügyfélszerződés, a Befektetési és kiegészítő szolgáltatások Üzletszabályzata, a befektetési szolgáltatások és értékpapír műveletek díjhirdetménye tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és itt a www.kh.hu internetes oldalon.