egy jó befektetés: a fenntartható jövő építése

indíts rendszeres befektetést mobilon!
2021. március 28.
Közlekedés, háztartás, oktatás, munkavállalás és még sorolhatnánk tovább az élet azon területeit, ahol a környezettudatosság, a bolygó védelme, a társadalmi felelősségvállalás nagyon is hangsúlyos szempont. De gondoltad volna, hogy a megtakarításaid esetében is aktívan tehetsz a fenntarthatóbb világért? Az úgynevezett felelős befektetési alapok ebben lehetnek a segítségedre: úgy érnek el hozamot, hogy közben a fenntarthatóbb jövő építését is támogatják.

egy jó befektetés: a fenntartható jövő építése

hogyan állíthatjuk befektetéseinket a fenntartható fejlődés szolgálatába?

A nemzetközi szinten egyre kedveltebb, de itthon még eléggé gyerekcipőben járó, a fenntarthatósági szempontokat figyelembe vevő befektetési alapok olyan társaságok részvényeibe és országok államkötvényeibe fektetnek, amelyek megfelelnek a környezetre, a társadalomra és a különböző irányítási rendszerekre vonatkozó szigorú kiválasztási kritériumnak. Törekszenek arra, hogy a lehető legkisebb terhet róják a környezetre, elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás terén, valamint a vezetőik is folyamatosan ezen célkitűzések mentén irányítják őket. Így közvetve, az alapok megvásárlásával, a befektetők is támogathatják a jó ügyeket, amelyek – az élet számos más területéhez hasonlóan – a pénzügyek terén is egyre inkább fókuszba kerülnek.

hozam elérése, fenntartható módon

Fontos azonban, hogy ezen befektetéseknek is alapvető célkitűzése a hozam elérése, így a befektetők ezen megoldásokat választva is gyarapíthatják vagyonukat. A klasszikus alapokhoz képest annyi a különbség, hogy az ilyen típusú alapok összeállításakor a fenntarthatósági szempontok kiemelt helyen szerepelnek, és a szűrőn azok a vállalatok mennek át és kerülnek a lehetséges befektetések közé, amelyek a saját iparágukban a legjobbak közé tartoznak.

szigor a hitelesség érdekében

A felelős befektetési alapok esetében szigorú befektetési politika garantálja, hogy kizárólag a fenntarthatóságra figyelő cégek kerülhessenek a megtakarítások célpontjába, mindamellett, hogy a portfólióban szereplő vállalatok társadalmi szempontból sem lehetnek aggályosak. Ennek megfelelően bizonyos szektorok, és iparágak – mint például a dohányipar – kizárásra kerülnek a befektetési palettáról.

A K&H felelős befektetési alapoknál a vállalatok minősítése három pillér, a környezet, a társadalom és a vállalatirányítás szempontjai szerint történik. Pillérenként 50 (összesen 150) szempontot vizsgál a K&H, többek között az adott cég hulladékpolitikáját, vízfelhasználását, foglalkoztatási feltételeit, a munkaerő sokszínűségét, az igazgatók függetlenségét, a fizetések és adózás átláthatóságát. Majd ezen szempontok alapján, az adott szektor legjobban teljesítő cégeit válogatják be az alapokba az Alapkezelő szakemberei.

Emellett a K&H anyabankja, a belga KBC együttműködik egy független tanácsadói szervezettel is, amely garanciát jelent arra, hogy az ilyen típusú befektetés valóban egy élhetőbb jövő előmozdítását támogassa.

miért jó választás a felelős befektetés?

  • a felelős befektetések a klasszikus befektetésekhez hasonló költségszinten működnek és az általuk elért hozam összhangban van a piacokon elérhető hozamokkal
  • az ilyen típusú befektetéseket vásárló befektetők egyértelmű erős jelet küldenek azoknak a cégeknek, akik nem felelnek meg a fenntarthatósági kritériumoknak – ha ez a szemlélet általánossá válik, akkor a szempontrendszernek nem megfelelő cégek nehezebben juthatnak tőkéhez, finanszírozáshoz
  • ezekkel a befektetésekkel egy élhetőbb társadalmat hozhatunk létre saját magunk és a jövendő generációi számára

Felkeltette érdeklődésedet a téma? Tudj meg többet a K&H felelős befektetési alapokról és járul hozzá megtakarításaiddal a fenntarthatóbb jövő építéséhez!

K&H felelős befektetési alapok

Jelen marketing célú hirdetés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. Az alap részletes leírását, befektetési politikáját a Tájékoztató tartalmazza, mely angol nyelven elérhető a vezető forgalmazó K&H Bank Zrt. fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu (vagy a khalapok.hu) internetes oldalon. Ugyanezen elérhetőségeken tájékozódhat az alap magyar nyelvű Kiemelt Befektetői Információi felől, mely az alap alapvető jellemzőit tartalmazza tömör formában, önmagában azonban nem ad teljes körű leírást az alapról. Megalapozott befektetési döntése érdekében előzetesen alaposan vizsgálja meg az ezen dokumentumokban szereplő adatokat, különös tekintettel a kockázatokra.  A befektetési jegyek forgalmazási költségeiről tájékozódjon a forgalmazási helyeken található hirdetményekből és a vezető forgalmazó www.kh.hu internetes oldalán. Az alap számára árfolyamfedezeti céllal, vagy befektetési cél megvalósítása érdekében származtatott ügyletek alkalmazása engedélyezett. Az alap nettó eszközértéke jelentősen ingadozhat!  Az alap sem tőkevédelmi sem hozam- vagy árfolyamvédelmi ígéretet nem tesz, ilyen garanciát nem vállal! A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményekre! A befektetési jegy hozama – kivéve, ha tartós befektetésből származó jövedelem – kamatjövedelemnek minősül, mely után a fizetendő adót a kifizető a kifizetéskor köteles levonni. A befektetése hozamához kapcsolódó adózási tudnivalókról kérjük, tájékozódjon a www.kh.hu oldalon vagy tanácsadóinknál. A tartós befektetési szerződés alapján és a nyugdíj-előtakarékossági számlán szerzett jövedelemre sajátos adózási szabályok vonatkoznak. Az adózással összefüggő következmények a jövőben változhatnak, a konkrét adófizetési kötelezettség mindenkor csak az egyedi körülmények alapján állapítható meg. Az alapot a KBC Asset Management N.V. belga alapkezelő társaság kezeli, amelynek működését a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, de egyes, jogszabályban nevesített tárgykörökben (pl. reklámok) a Magyar Nemzeti Bank jogosult eljárni. A K&H Bank Zrt. termékeinek értékesítése során a MiFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. a Budapesti Értéktőzsde tagja, tevékenységi engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata. Az alap által kibocsátott befektetési jegyekhez kapcsolódó befektetői jogok magyar nyelvű összefoglalóját itt találja.