TE & az ESG – válaszd a felelős befektetéseket egy élhetőbb jövőért

indíts rendszeres befektetést mobilon!
2023. november 05.
Az ESG nem csupán egy divatos kifejezés: a fenntarthatósági mutatók manapság valóban kulcsfontosságúak számos vállalat számára. De mit jelentenek ezek pontosan & hogyan tudod támogatni magánemberként az ezen irányelveket követő vállalatokat? Például felelős befektésekkel!

ESG

mi pontosan az ESG?

Egyre több magánszemély és cég fedezi fel a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontok fontosságát. Ennek szellemében született meg az ESG kifejezés is, ami az Environment (környezet), Social (társadalom), Governance (vállalatvezetés/-irányítás) szavak rövidítését takarja.

Az ESG korántsem egy új koncepció, hiszen az elmúlt évtizedekben a környezeti és társadalmi problémák egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, ami a vállalatok társadalmi felelősségvállalási tevékenységének erősödését hozta magával. Nézzük meg részletesebben is, pontosan mit jelentenek az egyes pillérek.

környezeti pillér

A fenntarthatóság terén alighanem az egyik legfontosabb lépés, hogy a cégek környezeti terhelése minimális legyen. Aligha kell ecsetelni, hogy mekkora gondokat okoz a vízszennyezés, a tengerekbe jutó műanyaghulladék, vagy éppen a korlátlan üvegházhatású gázkibocsátás. Ez alá a pillér alá tehát azok az elvárások tartoznak, amelyeket egy cég a bolygó megóvása érdekében megtehet.

társadalmi pillér

Egy cégnek nem csupán a környezeti hatásokra kell kiemelt figyelmet fordítania, hanem arra is, hogy miként bánik az emberekkel és mennyire járul hozzá a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásához. A társadalmi pillérhez tartozik a termékek biztonságos előállítása, a munkavállalók jogainak és fejlődési lehetőségének biztosítása, vagy éppen a társadalmi szerepvállalás és az etikus ellátási lánc kialakítása.

vállalatirányítási pillér

A környezeti és társadalmi pillérek aligha valósulhatnak meg, ha a cégvezetés nem azonosul a fenntarthatósági célokkal. A vállalatirányítási pillér alatt tehát azt értjük, hogy a menedzsment milyen erőfeszítéseket tesz a jövőre való felkészüléshez. Ide sorolhatjuk ugyanakkor azt is, hogy milyen jogokat biztosítanak a részvényeseknek, mennyire igyekeznek sokszínű igazgatótanácsot felállítani, és mennyire viselik szívükön a versenyellenes magatartással és a korrupcióval való küzdelmet.

ezért fontos az ESG-minősítés

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, vajon honnan tudhatod, hogy a vállalatok fenntarthatósági törekvései valósak-e, és nem csupán hangzatos szlogenekben merülnek ki. A greenwashing, vagyis a „zöldrefestés” ugyanis nagyon is mindennapos jeleség. Azt értjük alatta, amikor olyan befektetéseket, beruházásokat vagy akár a pénzügyi világtól teljesen független magatartásokat próbálnak zöldnek feltüntetni, amelyek valójában egyáltalán nem azok.

Ezt a problémát orvosolják azok a független ESG-minősítések, amelyeket az erre szakosodott, a témában járatos, de az adott vállalathoz semmilyen módon nem kötődő szolgáltatók adnak ki. Ezzel párhuzamosan egyre több vállalkozás érzi fontosnak, hogy fenntarthatósági jelentést adjon ki, ami szintén jó támpontot jelenthet.

 tudtad?

A K&H elkötelezett a fenntarthatósági irányelvek mellett, amelynek részleteiről fenntarthatósági jelentéseinkből többet megtudhatsz.


az ESG a befektetésben is egyre nagyobb szerepet kap

Az átlátható működés jogos elvárás a 21. században minden cég irányába. Az azonban már nem elég, ha a vállalatok a pénzügyek területén transzparenciát mutatnak: a tőzsdei cégeknek hamarosan kötelező lesz arról is nyilatkozni, hogy milyen hatással vannak a környezetre, a társadalomra és miként valósul meg náluk a felelősségteljes cégvezetés.

Amikor egy befektető a legjobb helyet keresi a pénzének, nagyon is számításba fogja venni, hogy a kiszemelt cég/részvény mögött mennyire teljesülnek az ESG-szempontok. Ez ugyanis még mélyebb rálátást biztosít a vállalat teljesítményére és működésére, illetve a kiszámíthatóságára. Az ESG-nek való megfelelés pedig akkor is egy cég előnyére válik, amikor tőkét szeretne bevonni, például részvény - vagy kölcsöntőke formájában.

hogyan lehet ESG-szempontok szerint befektetni?

Kisbefektetőként is ügyelhetsz arra, hogy olyan helyre kerüljön a pénzed, ahol felelős gazdálkodás és társadalmi szerepvállalás folyik. Mielőtt részvényt vagy kötvényt vásárolnál, mindig nézz utána a kiszemelt vállalatnak: vajon készült-e független ESG-jelentés róla és/vagy a cég nyilvánosságra hozta-e a fenntarthatósági jelentését.

A világhálón számos olyan szolgáltatást találhatsz, ahol a cégeket ESG-szempontok szerint értékelik. Ezek közül az egyik leginkább elterjedt az MSCI adatbázisa, ahol a tőzsdei cégeket hét különböző kategóriába sorolják attól függően, hogy mennyire teljesítik a környezeti, társadalmi, irányítási kívánalmakat.

 • CCC - lemaradók, legrosszabb
 • B - lemaradók
 • BB - átlagos
 • BBB - átlagos
 • A - átlagos
 • AA - vezető
 • AAA - vezető, legjobb

Érdemes megismerkedned az RI (Responsible Investing) fogalmával is, ami magyarul felelős befektetést jelent. Amikor ezt a szemléletmódot alkalmazod, akkor arra törekszel, hogy a befektetésed környezeti, társadalmi és irányítási szempontból is hasznos ügyet szolgáljon. Ennek fényében nem fektetsz például dohányipari termékeket gyártó cégbe, szerencsejátékba, vagy éppen bányászatba és vegyiparba, ha a környezetvédelmet tartod fontosnak.

Úgy tűnhet, nehezebb helyzetben lehetsz, amikor befektetési alapokat választasz, hiszen ilyenkor nem te döntesz a portfólió összetételéről. Szerencsénkre ma már léteznek ESG-alapok is, amelyekben a klasszikus elemzési módszerek mellett a fenntarthatósági szempontok is előtérbe kerülnek. Amikor az ESG-alapok kezelői kiválasztják a befektetési célpontokat, azt is górcső alá veszik, hogy a vállalatok hangsúlyt fektetnek-e az alábbiakra:

 • A gyermekmunka mellőzése
 • A környezetterhelés visszaszorítása
 • A megújuló energiaforrások használata
 • A nemek, vallások közti egyenlőtlenségek felszámolása
 • Üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése
 • Átlátható, korrupciómentes vállalat kialakítása
 • Emberi jogok és munkajogok betartása
 • Oktatás, egészségügy fejlesztése, támogatása
ezért éri meg felelős befektetéseket választani

Amikor befektetést keresel, azt szeretnéd, ha minél alacsonyabb kockázat mellett minél nagyobb hozamra tehetnél szert. Az ESG-n alapuló befektetések több ok miatt is alacsonyabb rizikót jelentenek. Mivel az ilyen cégek felelősen és jövőbe tekintően működnek és gazdálkodnak, sokkal kisebb az esélye, hogy például elvesztik az erőforrásokat, komoly bírságot szenvednek el a szabályozó hatóságoktól, vagy éppen olyan környezetkárosító botrányba keverednek, ami alapvetően tépázza meg a hírnevüket, és ezáltal a részvényeik értékét.

Azt tehát már tudjuk, hogy ESG-alapú befektetéssel, bizonyos szempontból, csökkentheted a kockázatodat. De mi a helyzet a hozammal, hiszen végső soron ez lenne a megtakarításod fő célja? A felelősen működő vállalatok arra is figyelmet fordítanak, hogy kiküszöböljék a rossz cégvezetési gyakorlatokat, hatékonyabbá és precízebbé tegyék a termelést, illetve olyan technikákat használjanak, amelyek megfelelnek a legmodernebb elvárásoknak. Ezáltal tehát a hozamról sem kell lemondanod.

felelős befektetési megoldások a K&H-nál

Ha fontosnak tartod a felelős befektetési megoldásokat, és úgy gondolod, hogy közös felelősségünk egy élhetőbb és fenntarthatóbb jövő megalkotása, akkor a K&H felelős befektetései épp neked valók. Több olyan befektetési alapból is választhatsz, amelyek kifejezetten az ESG-t szem előtt tartva állítják össze a portfóliót. Kizárólag olyan hazai és nemzetközi cégekhez kerülhet a pénzed, amelyek elismerik a környezetvédelem, a társadalmi kérdések és a jó vállalatirányítás fontosságát.

Mindegy, hogy forintban vagy devizában szeretnél befektetni, a K&H-nál megtalálhatod a számításodat. A befektetési módot is te döntheted el, vagyis azt, hogy kis összegben rendszeresen, vagy nagyobb összegben egyszeri vétellel fektetsz be.

Ha rendszeres befektetésben gondolkodsz, akkor szuper választás a K&H mobilbank, ugyanis könnyedén, néhány kattintással, akár 5 000 forinttal elkezdheted a takarékoskodást a felelős befektetési alapokban. Ráadásul elég egyszer megadnod, utána már élvezheted az automatikus befektetés kényelmét.

Ha tudod, hogy hosszabb távon is tudod nélkülözni a pénzed, akkor érdemes megismerned a tartós befektetési számla (TBSZ) nyújtotta lehetőséget! Tartós befektetési számlát három vagy öt éves befektetési céllal tudod elindítani, és csak rajtad múlik, hogy milyen kockázatú és hozamú befektetést tartasz ezen a számlán, kedvedre válogathatsz a felelős befektetések között is. Érdemes szem előtt tartanod, hogy a számlára befizetni csak a nyitás évében (gyűjtőév, azaz 0. év) lehet, és a nyitáshoz legalább 25 ezer forint szükséges. A gyűjtőévet követően bármikor megváltoztathatod a portfóliód összetételét, de új pénzt már nem fogsz tudni beutalni. A legjobb pedig, hogy a megtakarításaid után fizetendő kamatadót csökkenteni tudod, vagy akár teljesen kamatadó mentessé is teheted. Szociális hozzájárulási adó (szocho) pedig egyáltalán nem terheli a TBSZ-en történő befektetéseket még akkor sem, ha idő előtt kiveszed a pénzed!

Mindegy, milyen célra szeretnél megtakarítani, a K&H felelős befektetésekkel közelebb kerülhetsz az álmaidhoz és sokat tehetsz az élhetőbb jövőért.

K&H felelős befektetések

Jelen marketing célú hirdetés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. Az alap részletes leírását, befektetési politikáját a Tájékoztató tartalmazza, mely angol nyelven elérhető a vezető forgalmazó K&H Bank Zrt. fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu (vagy a khalapok.hu) internetes oldalon. Ugyanezen elérhetőségeken tájékozódhat az alap magyar nyelvű kiemelt információkat tartalmazó dokumentumai felől, mely az alap alapvető jellemzőit tartalmazza tömör formában, önmagában azonban nem ad teljes körű leírást az alapról. Megalapozott befektetési döntése érdekében előzetesen alaposan vizsgálja meg az ezen dokumentumokban szereplő adatokat, különös tekintettel a kockázatokra.  A befektetési jegyek forgalmazási költségeiről tájékozódjon a forgalmazási helyeken található hirdetményekből és a vezető forgalmazó www.kh.hu internetes oldalán. Az alap számára árfolyamfedezeti céllal, vagy befektetési cél megvalósítása érdekében származtatott ügyletek alkalmazása engedélyezett. Az alap nettó eszközértéke jelentősen ingadozhat!  Az alap sem tőkevédelmi sem hozam- vagy árfolyamvédelmi ígéretet nem tesz, ilyen garanciát nem vállal! A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményekre! A befektetési jegy hozama – kivéve, ha tartós befektetésből származó jövedelem – kamatjövedelemnek minősül, mely után a fizetendő adót a kifizető a kifizetéskor köteles levonni. A befektetése hozamához kapcsolódó adózási tudnivalókról kérjük, tájékozódjon a www.kh.hu oldalon vagy tanácsadóinknál. A tartós befektetési szerződés alapján és a nyugdíj-előtakarékossági számlán szerzett jövedelemre sajátos adózási szabályok vonatkoznak. Az adózással összefüggő következmények a jövőben változhatnak, a konkrét adófizetési kötelezettség mindenkor csak az egyedi körülmények alapján állapítható meg. Az alapot a KBC Asset Management N.V. belga alapkezelő társaság kezeli, amelynek működését a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, de egyes, jogszabályban nevesített tárgykörökben (pl. reklámok) a Magyar Nemzeti Bank jogosult eljárni. A K&H Bank Zrt. termékeinek értékesítése során a MiFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. a Budapesti Értéktőzsde tagja, tevékenységi engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata. Az alap által kibocsátott befektetési jegyekhez kapcsolódó befektetői jogok magyar nyelvű összefoglalóját itt találja.