céges jutalomra számítasz? befektetéssel még többet érhet

indíts egyösszegű befektetést mobilon!
2024. június 11.
Bizonyára sokunk megtapasztalhatta, milyen jó érzés, amikor a munkahelyünk elismeri a teljesítményünket egy év végi, vagy akár év közbeni jutalommal. Dagadhat a mellünk a büszkeségtől, ugyanakkor egy fontos kérdést is fel kell tennünk magunknak: mit kezdjünk az így szerzett extra jövedelemmel? A bónusz persze arra is jó, hogy valami azonnali álmunkat valósítsuk meg, de a jutalommal lehetőség nyílik előttünk a befektetésre is. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni, ha az utóbbi lehetőséget választanánk és befektetnénk a céges jutalmat!

jutalom

ha nagyobb jutalom áll a házhoz

Amikor egyszeri, nagyobb összeghez jutunk, vitán felül nagy a kísértés, hogy azt azonnal el is költsük. Ha így döntünk, azzal sincs alapvetően semmi gond. Lehet, hogy pontosan erre volt szükségünk, hiszen így végre meg tudjuk engedni magunknak az új hűtőt vagy a nyári nyaralást. Nem árt azonban megfontolni egy másik utat, vagyis azt, hogy a pénzzel megpróbáljuk a nagyobb volumenű, hosszú távú céljainkat megvalósítani. Ez nemcsak a céges jutalom esetében igaz, hanem akkor is, ha örökséghez jutunk, esetleg felhalmozódik egy komolyabb összeg a számlánkon.

Mi lehet ilyen hosszútávú vagy nagyobb lélegzetvételű cél? Például az, hogy felkészüljünk a nyugdíjas évekre, hogy a jól megérdemelt pihenés ne az anyagi nélkülözésről szóljon. Főleg akkor lehet ez fontos, ha a fiatalabb generációhoz tartozunk, mert a jelenlegi nyugdíjrendszer néhány évtizeden belül alighanem fenntarthatatlanná válik. Egy nyugdíjbiztosítással vagy nyugdíj-előtakarékossági számlával biztosan jó helyre kerül a pénzünk.

Azonban nem kell feltétlenül ennyire nagy távlatokban gondolkodnunk. A jutalom vagy bónusz arra is tökéletesen alkalmas, hogy a jelenlegi anyagi helyzetünkön javítsunk. Mondjuk azzal, hogy visszafizetjük a banknak a fennálló hitelünket. Akkor is jó ötlet lehet ez, ha nem tudjuk a teljes kölcsönt kifizetni, hiszen már az előtörlesztéssel is jelentősen csökkenhetnek az anyagi terheink. Ha pedig hitelfelvétel előtt állunk, például lakásvásárláshoz, a bónusz igencsak jól jön majd az önerő összerakásában.

Végül pedig dönthetünk úgy is, hogy a bejövő összeget inkább befektetjük. Választhatjuk azt, hogy egyszerre fektetjük be a teljes összeget, de járható út az is, ha kisebb adagokban fektetjük be, például havonta. Nézzük meg, miben tér el egymástól az egyszeri és a rendszeres befektetés.

mi a különbség az egyösszegű és a rendszeres befektetés között?

Kezdjük az ismerkedést az egyszeri, vagy más néven egyösszegű befektetésekkel. Ahogy a név is mutatja, ilyenkor a megtakarításra szánt pénzünket vagy annak egy meghatározott részét egyszerre fektetjük be, egyetlen befektetési eszközbe vagy akár egy több befektetésből álló „portfólióba” (ezek lehetnek állampapírok, kötvények, részvények, de akár befektetési alapok is).

A fentiekkel ellentétben rendszeres befektetéssel (amely lehet havi, féléves vagy éves is) előre meghatározott időpontokban szállunk be a „piacra”. A több időpontban való befektetés egyben teríti a piacra való beszállásunk kockázatát (időzítési kockázat) és sokkal kiegyensúlyozottabbá teheti a befektetésünk hozamát.

Mindkét befektetési formának van létjogosultsága. Az egyösszegű befektetés akkor jó választás, ha hirtelen nagyobb összeghez (több százezer vagy millió forinthoz) jutunk, amit szeretnénk tovább növelni. Az ilyen befektetések jellemzően hosszútávra, azaz több évre szólnak. Éppen ezért fontos, hogy csak olyan pénzzel vágjunk bele, ami nem fog később hiányozni, hiszen a befektetés rossz időben történő visszavásárlása akár veszteséggel is járhat.

A rendszeres befektetés ezzel szemben akkor célszerű, ha a havi bevételünkből szánnánk valamekkora összeget megtakarításra és szépen apránként szeretnénk felépíteni a vagyonunkat.

& Te mennyire vagy kockázatkerülő?

Mind a rendszeres, mind az egyösszegű megtakarításnál olyan befektetést kell találnunk, vagy olyan portfóliót összeraknunk, ami megfelel a kockázatvállalási hajlandóságunknak. Számos befektetési típus között válogathatunk, ám fontos, hogy tisztában legyünk azzal, melyik befektetési terméktől milyen hozamot remélhetünk, milyen kockázatok mellett.

Léteznek ugyanis olyan befektetések, amik nagy hozammal kecsegtetnek, és akár három év vagy még rövidebb idő alatt is komolyabb pluszba kerülhetünk, ám természetesen itt a veszteséggel járó kockázatok is jelentősebbek. Ha ennél kevésbé vagyunk merészek, akkor inkább döntsünk alacsonyabb kockázatú befektetés mellett. Lehet, hogy ebben az esetben a várható hozam is kisebb, ám azt viszonylag stabilan tudják kínálni nekünk. 

hogyan igazodjunk el a befektetési eszközök széles palettáján?

Az állampapír legnagyobb előnye, hogy közel kockázatmentesnek tekinthető, hiszen az állam biztosítja a hozamot és a lejáratkori visszafizetést. Ebből fakad a hátránya is, hogy az elérhető hozam jellemzően alacsonyabb, mint egy kockázatosabb befektetésé.

A részvények azt jelentik, hogy résztulajdonossá válunk egy cégben az értékpapírunkon keresztül. A tulajdonrészünket a vállalatban az általunk birtokolt részvények és az összesen forgalomban lévő részvény aránya határozza meg. A részvényeken keresztül megvalósított befektetések magas hozamot is elérhetnek, ezzel együtt a kockázat is magasabb lehet, ami azt jelenti, hogy a befektetésünk egy részét vagy egészét is elveszíthetjük.

A befektetési alapok a kockázat és hozam horizonton egészen széles spektrumot fednek le. A befektetési alap egy olyan kollektív (több befektetőtől gyűjt tőkét) befektetési forma, mely előre meghatározott befektetési politika mentén fekteti be a tőkéjét. A befektetési alapok portfóliója sokféle terméket foglalhat magába: állampapírt, részvényt, kötvényt, ezek kombinációját, de az is elképzelhető, hogy egy -egy alap mögött nyersanyag vagy ingatlan befektetések is állhatnak. A befektetési portfóliótól függően a pénzünk tehát nem egy helyre kerül, így a többféle eszközbe való befektetéssel a kockázatunk is csökkenthető. A befektetési alapokon keresztül lehetőségünk van különböző szektorokba (pl. egészségügy, energia, telekommunikáció, mesterséges intelligencia, stb.) is fektetni, illetve a nemzetközi piacokra is „betörhetünk”, ami a hozamlehetőség mellett a felvállalt kockázatot is növeli.

befektetési alapok vásárlása, kényelmesen, mobilról

A befektetések remek lehetőséget jelentenek ahhoz, hogy a céges jutalmat tovább növeljük, ráadásul mindezt gyorsan, mindössze néhány perc alatt megtehetjük a K&H mobilbankban.

A K&H-nál kilenc befektetési alap jegyeiből válogathatunk, amelyek változó kockázati besorolásúak, ám ami mindegyikre érvényes: minden egyes alapot befektetési szakértők kezelnek.

Ha óvatosabbak vagyunk, akkor választhatunk kizárólag állampapírokat tartalmazó befektetési alapot, vagy egy olyat, amely vegyesen tartalmaz részvényt és kötvényt is, akár nemzetközi kitettséggel is.

Ha valamivel nagyobb kockázatot is elbírnánk, akkor ideális választásnak bizonyulnak a dinamikus befektetési alapok, amelyek vegyesen tartalmaznak részvényt és kötvényt is, ez esetben már inkább részvény túlsúllyal.

A merész befektetési alapok kockázatosabb eszközökbe fektetnek be, ami magasabb hozammal kecsegtethet. A K&H kínálatában találhatunk olyat, ami vegyesen tartalmaz részvényt és kötvényt is, részvény túlsúllyal, illetve olyat is, ami kizárólag részvényekbe fektet.

Ha a hozam mellett az is fontos számunkra, hogy az adott vállalat jobban figyeljen a tevékenysége környezetre és társadalomra gyakorolt hatására (ESG), akkor a K&H Bank kínálatában ezt a lehetőséget is megtaláljuk. A mobilbankban jelenleg 5 olyan alap van, amelyek felelős alapok, ez azt jelenti, hogy az Alapkezelő felelős befektetések módszertana alapján, a környezeti és a társadalmi szempontokra is odafigyelő cégeket, illetve államok kötvényeit igyekszik vásárolni az alap portfóliójába.

A befektetési alapok esetében is érdemes lehet diverzifikálnunk a portfóliót, tehát nemcsak egyetlen alapba fektetni a szabad pénzeszközünket, hanem megosztani azt különböző típusú termékek, különböző eszközosztályok és eltérő földrajzi régiók között.

Itt az ideje megvalósítani a közép- vagy hosszútávú célokat egy olyan befektetéssel, ami gyors, kényelmes és könnyen átlátható. Tudj meg többet a K&H egyösszegű befektetésről, ami már mobilon is elérhető!

K&H egyösszegű befektetés

Jelen tájékoztató marketingjellegű közleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A termék, szolgáltatás részletes leírását, kondícióit a vonatkozó Szerződés, a K&H Bank Üzletszabályzata, a Befektetési és kiegészítő szolgáltatások Üzletszabályzata, a befektetési szolgáltatások és értékpapír műveletek díjhirdetménye tartalmazza. A befektetési alapok kezelője a KBC Asset Management N.V. Az internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás vonatkozásában a részletes feltételeket a Természetes személyek bankszámláira, betétszámláira, lekötött betéteire, valamint pénztári tranzakcióira vonatkozó Hirdetmény, a természetes személyek részére nyújtott bankszámla, betétszámla és lekötött betét termékekre vonatkozó Általános szerződési feltételek, az  Elektronikus azonosítású banki szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, és az Üzletszabályzat tartalmazza, melyek  megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá.