bankváltás: egyszerűbb, mint gondolnád

nincs még bankszámlád? nyiss online!
2023. március 19.
Hiányolsz bizonyos szolgáltatásokat, termékeket jelenlegi bankodnál? Csökkentenéd költségeidet, de erre számlavezető bankodnál nincs mód? Esetleg nem vagy elégedett a szolgáltatás, a kiszolgálás minőségével? Ha elérkezettnek érzed az időt a bankváltásra, most megmutatjuk pár lépésben, hogyan vezényelheted le a váltást egyszerűen és gyorsan!

Bankváltás

miért akarsz váltani?

Fontos, hogy pontosan tudd a tervezett bankváltásod indokait. Amennyiben csak a teljes szolgáltatás egyik-másik részével van gondod, érdemes körülnézni a jelenlegi bank egyéb termékei közt, mivel simán lehet, hogy házon belül is van megoldás.

Amennyiben viszont több minden zavar a mostani konstrukcióban, vagy kedvezőbb szolgáltatást találsz jobb számlavezetési díjakkal máshol, ne ijedj meg a váltástól! A keresés közben tisztázd le, melyek a legfontosabb igényeid az új bank felé. Ilyen lehet például a bankfiókok elérhetősége és elhelyezkedése, a nyitvatartási idő, az, hogy van-e ATM a lakhelyed vagy munkahelyed közelében, de az is lehet, hogy számodra az elektronikus szolgáltatások fontosabbak, és az számít, hogy mennyire jó a netbankjuk vagy mobilbankjuk, van-e lehetőség okostelefonnal történő fizetésre, és így tovább.

mit jelent az egyszerűsített bankváltás?

Sokan azt hiszik, hogy a bankváltás bonyolult folyamat, és nem éri meg a befektetett energiát. Ma már azonban az úgynevezett egyszerűsített bankváltás nagyban megkönnyíti a folyamatot, így például a legjobb esetben régi bankunkba már be sem kell mennünk

hogyan kezdeményezheted a bankváltást?

A bankváltás elindítását a számla tulajdonosa a kiválasztott új banknál kezdeményezheti, a bankváltást 13 munkanap alatt lebonyolítja az új és a régi bank egymás között. Egy meghatalmazást kell csak kitöltened az új bankban, amelyben az új bank 2 munkanapon belül felkéri a régit, hogy 5 munkanapon belül adja át neki a következő adatokat az elmúlt 13 hónap vonatkozásában:

 • a beérkező ismétlődő átutalások
 • a rendszeres ismétlődő átutalási megbízások
 • a beszedési felhatalmazások adatai, így az utalás összege, gyakorisága, határideje, vagy azonosítója

milyen dokumentumokra lesz szükséged a bankváltáshoz?

Semmiképp se felejtsd otthon a személyes okmányaidat (pl. személyi igazolvány és lakcímkártya), mert a választott új bankodban ezeket fogják kérni a beazonosításodhoz. Illetve vinned kell egy bankszámlakivonatot a jelenlegi bankodtól - ez tartalmazza a jelenlegi számlád adatait.

milyen költségei vannak a bankváltásnak?

Az egyszerűsített bankváltási folyamatnak önmagában nincsen díja, így ezzel nem kell számolnod.

milyen esetekben nem tudod megszüntetni a régi bankszámlád?

Abban az esetben, ha

 • az egyenleged negatív, vagy folyószámlahitel-tartozás van rajta,
 • van rajta lekötött betét,
 • a számlán van inkasszó, hatósági átutalás, végrehajtás,
 • van rajta vitás tranzakció,
 • hagyatéki eljárásba van vonva,
 • zárolt (részben vagy egészében)

Ha a jelenlegi számlának nem csak mi vagyunk a tulajdonosai, a számla bezárásához az összes (társ)tulajdonos beleegyezésére szükség van.

meghatározhatsz egy neked tetsző időpontot a bankváltásra

A nyilatkozatban meghatározhatod az első munkanapot, amelytől kezdve a különböző tranzakciókat az új számláról kell teljesíteni (ez a dátum azonban nem lehet korábbi, mint a bankszámlaváltási meghatalmazás leadásától számított 13 munkanap). A meghatalmazásban egyúttal a régi számla felmondásáról is rendelkezni tudsz, ami azért lehet fontos információ, mert addig a napig nem tiltja le a bankkártyádat az előző bank, onnantól kezdve viszont nem fogod tudni használni a régi kártyádat.

mi történik a meglévő banknál lévő megbízásokkal?

Az új bankodhoz a megbízások is átköltöznek. Ezek közül a legfontosabbak a bérátutalás és a csoportos beszedési megbízások. Ez azt jelenti, hogy munkáltatód felé nem kell külön jelezned az új bankszámlaszámodat, ezt elintézi az új bankod. Illetve a régi bankodnál meglévő a költöztetéskor élő csoportos beszedési megbízásokat berögzíti neked az új bankod. Neked csupán annyi a teendőd, hogy a költöztetés után egy hónappal leellenőrizd, minden szokásos megbízásod a korábban megszokottak szerint teljesült az új bankodnál is.

mi történik a megszűnő bankszámlán lévő egyenleggel?

Amennyiben a régi bankodnál rendben lezajlik a számlazárás, az egyenleget átutalja az újonnan nyitott számládra, és az új számládon jelennek meg a megtakarításaid. A kiegészítő szolgáltatások – így az SMS értesítő vagy a mobilbank – használata nem áll a váltás útjában, de ha szeretnéd ezeket használni az új számládhoz is, vagy az új banknál elérhető plusz szolgáltatásokat igénybe venni, érdemes megérdeklődni a bankváltáskor a fiókban, hogy ezeket a későbbiekben telefonon vagy online is meg tudod-e igényelni, vagy csak személyesen, bankfiókban intézhető.

összegezzük, mire érdemes odafigyelni bankváltáskor!

 • Mérlegeljük, és pontosan határozzuk meg, hogy milyen szolgáltatásokra van szükségünk, és ez alapján válasszunk új bankot és számlacsomagot.
 • A jelenlegi bankunknál egyenlítsük ki minden tartozásunkat, és ne legyenek zárolt tranzakcióink, ügyleteink.
 • Mindig vigyük magunkkal személyazonosító okmányainkat és egy bankszámlakivonatot jelenlegi bankunktól.
számlavezetés

 

További információra van szükséged? Itt mindent megtalálsz a bankváltásról!

érdekel

Még keresed az ideális bankszámlát? Nézz körül a K&H számlacsomagok között és nyisd meg számlád online, pár perc alatt!

K&H online számlanyitás

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a K&H Bank Üzletszabályzata, az Ügyfélszerződés, a Devizabelföldi és devizakülföldi természetes személye részére nyújtott bankszámla, betétszámla és lekötött betét termékekre vonatkozó Általános szerződési feltételek, az Elektronikus azonosítású banki szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó Hirdetmény dokumentumok tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes weboldalon. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá.