2019. június 21.
Ha kopogtatnak a telefonodon, nem biztos, hogy barátságból teszik.

bluetooth és a többiek

A Bluetooth-technológia már évek óta létezik, és megkönnyíti az életet, elég csak az autóban történő telefonálásra gondolni. Vagy arra, hogy az okostelefonodon tárolt zenéket egy Bluetooth-os hangszóróval bárhol lehet hallgatni.

Azonban Bluetooth-ozásnál is óvatosnak kell lenni, a legjobb megoldás, ha csak akkor használod, amikor tényleg szükséged van rá. Ha állandóan be van kapcsolva, azzal lehetőséget adsz arra, hogy a csalók, bűnözők bejuthassanak a telefonodba és elhelyezzenek olyan rosszindulatú programot, amellyel akár adatokat lophatnak. Arra is érdemes figyelni, hogy a mobilos fizetésnél legyen kikapcsolva a Bluetooth, és ne kapcsolódj nyilvános wifihez!

Előfordulhat az is, hogy olyan környezetbe kerülsz, ahol sokan vannak körülötted. Ilyenkor adhat olyan jelzést a telefonod, hogy Bluetooth-on keresztül akar valaki küldeni valamit. Fontos, hogy ismeretlen szám esetében ezt ne engedd meg!

Az okostelefonok operációs rendszereit fejlesztő cégek – Google, Apple – az esetleges Bluetooth-os támadások ellen frissítéseket adhatnak ki, ezért lényeges, hogy mindig naprakész legyen a telefonod operációs rendszere. Tudnod kell azonban, hogy kisebb, másodvonalbeli gyártók régebbi készülékeihez nem mindig jelenik meg rendszeres frissítés, ilyen támogatás hiányában a hibajavítások nem kerülnek befoltozásra. Amit tenni lehet: a már nem támogatott telefonon legalább használj vírusvédelmi programot, illetve érdemes lehet azt lecserélni újabb, támogatott és rendszeres frissítésben részesülő modellre.

Készülj fel te is a digitális világban rejlő veszélyekre, hiszen legjobb védekezés a tudás! Töltsd ki tesztünket és tudd meg mennyire vagy digitálisan érett, milyen biztonsággal mozogsz a digitális világ mindennapjaiban.

kitöltöm a tesztet!