Ugrás a tartalomhoz

bankszámla vagy devizaszámla: Te mindent tudsz már?

2018. január 29.
Bár az emberek döntő többségének elegendő egy „hagyományos”, forint alapú bankszámla, vannak olyan esetek, amikor bizonyos vállalkozóknak, vállalkozásoknak, illetve magánszemélyeknek megfontolandó a devizaszámla nyitása. Lássuk, hogy miért!

bankszámla vagy devizaszámla: Te mindent tudsz már?

Bankszámlája manapság már szinte mindenkinek van. Van olyan, akinek fiatalkora óta ugyanaz a folyószámlája, míg más alaposan utánajárva kötötte meg jelenlegi bankszámlájának szerződését, esetleg élete során többször is váltott számlacsomagot, vagy bankot. Mivel az elvárások, és a banki szolgáltatások is folyamatosan változnak, ezért bármelyik típusba tartozol, érdemes lehet elolvasnod cikkünket.

bankszámla

Abban az esetben, ha:

 • forint megtakarításodat biztonságban szeretnéd tartani, 
 • az országban szinte bárhol hozzáférnél a pénzedhez,
 • számládról szoktál utalásokat indítani, közüzemi számláidat csoportos beszedéssel egyenlíted ki,
 • a számládhoz szeretnél egy bankkártyát is, amivel kényelmesen, gyorsan és biztonságosan fizethetsz, illetve
 • munkabéredet átutalással fizetik, és
 • nincs jelentős bevételed külföldről, 

akkor Neked minden bizonnyal elegendő egy forint alapú bankszámla. A K&H lakossági bankszámlái között könnyedén megtalálhatod a számodra tökéletes választást.

A megfelelő számlacsomag kiválasztásakor fontos az életkorod, a havi rendszeres jövedelmed, valamint az esetleges megtakarításod összege. Életkor alapján három ifjúsági számlacsomaggal  rendelkezünk külön a 6-14, a 14-18 és a 18 év feletti korosztálynak. A 18. életévüket betöltött, már nem tanuló fiataloknak bankolási szokásaiktól függően ajánlunk számlacsomagot a kínálatunkból. 

A lakossági bankszámlához bankkártyát is kapcsolhatsz, amivel a belföldi és külföldi, fizikai és internetes üzletekben is díjmentesen tudsz fizetni, illetve ATM-ből és bankfiókban egyaránt tudsz készpénzt felvenni vele. Emellett bankkártyádat használhatod a K&H Mobiltárca okostelefonos alkalmazásunkon keresztül is.

megnézem a számlacsomagokat

devizaszámla

A devizaszámla leginkább azoknak a lakossági ügyfeleknek javasolható, akik 

 • sokat utaznak külföldre, 
 • előre láthatóan munkájuk egy időre külföldre szólítja őket, vagy
 • külföldről rendszeres bevétellel rendelkeznek, és nem szeretnék, hogy a beérkező utalás azonnal átváltódjon forintra.

Hiába hangzik tehát nagyon menőnek, devizaszámlát leginkább a külkereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásoknak, a támogatásokat külföldi pénznemben kapó szervezeteknek, illetve azoknak a vállalkozóknak és magánszemélyeknek ajánljuk, akik külföldről rendszeres bevétellel rendelkeznek, és szeretnék ezeket a számlájukra beérkező utalásokat devizában megtartani.

A devizaszámlákon előforduló leggyakoribb tranzakciók:

 • a belföldi és külföldi átutalás, 
 • a valuta ki/befizetés, 
 • bankkártya használat

A lehetőség mindenkinek adott mindkét fajta bankszámla igénylésére, de érdemes előtte tájékozódni a bankok honlapján, illetve a bankfiókokban.

K&H lakossági devizaszámla