nyugdíj kifizetés – postán vagy bankszámlára?

nyiss bankszámlát otthonról!
2022. szeptember 20.
A megszokás nagy úr - nem véletlen, hogy a nyugdíjasok nagy része még mindig nem bankszámlán keresztül kéri a nyugdíja kifizetését. Pedig a számlanyitással számos kényelmi funkció válik elérhetővé, amivel kiváltható a hosszadalmas banki ügyintézés, a sorban állás, egyszerűbb egy kis plusz zsebpénzt küldeni az unokáknak, befizetni a rezsiszámlákat sőt, a fizetés is gördülékenyebb bankkártyával a sarki boltban, vagy akár külföldön.

Bankszámla nyugdíjasoknak

A digitalizáció térhódítása, a felhasználói szokások változása a pénzügyeink intézésére is kihatott. Az online ügyintézés, az okoseszközök használata immáron megszokottnak tekinthető egyes korosztályok esetében, ugyanakkor az idősebbek közel fele még mindig nem rendelkezik bankszámlával, ami több szempontból is hátrányosan érinti őket. A nyugdíjukat később kapják kézhez, az otthon tartott készpénz komoly kockázattal jár, hogy csak néhány dolgot említsünk. Milyen előnyöket kínálhat még számukra egy bankszámla? Milyen szempontok szerint érdemes kiválasztani? Cikkünkből kiderül!

berögzült bankolási szokások?

A KSH adatai szerint közel 2,6 millió nyugdíjas van hazánkban, az évente kifizetett nyugdíjuk pedig 3,5 ezer milliárd forintra tehető. Meglepőnek tűnhet, hogy a digitalizáció térhódítása közepette a nyugdíjasok közel fele még mindig készpénzben, postai úton kéri a nyugdíját, miközben a bankszámlák a nyugdíj elektronikus kifizetését is lehetővé teszik és számos más előnnyel is járnak.

 tipp!
Online számlanyitás éjjel-nappal, egyszerűen? Tudj meg többet és nyisd meg saját bankszámládat a K&H számlanyitás mobilapplikáción keresztül!


milyen előnyöket kínál a bankszámla a nyugdíjasoknak?

tervezhetőbb nyugdíj utalás

Aligha kell megmagyarázni, hogy számos élethelyzetben biztonságosabb és egyszerűbb a pénzhasználat digitálisan, mint készpénz formájában, hiszen így nem kell attól tartani, hogy a lakásban tartott megtakarításunkat ellopják, vagy rosszul adnak vissza a boltban. Azok számára, akik bankszámlára kapják a nyugdíjukat, jóval tervezhetőbb a pénz megérkezése is, hiszen minden hónap 12. napján történik a nyugdíj utalás. Ez alól a december kivétel, amikor az ünnepekre való felkészülésre tekintettel már korábban elutalják a nyugdíj összegét. A kiegészítő emelés és a 13. havi nyugdíj külön időpontban szokott megérkezni. A postai kifizetésre a Magyar Posta által jelzett időpontban kerül sor, azonban a gyakorlatban előfordul, hogy ez a túlterheltség miatt, nem történik meg pontosan.

több élmény a digitális térben

A pandémia mindannyiunk életét megváltoztatta, mely alól az idősebb korosztály sem volt kivétel. A kockázatok miatt teljesen megváltoztak felhasználói szokásaink, jóval többször és többet használjuk az online felületeket, és ebbe az irányba a nyugdíjasok is kénytelenek voltak elmozdulni.

Kétségtelen, a nyugdíjasoknak figyelniük kell az új technikai eszközök használatának elsajátítására, jóllehet a GPS, az okostelefon, az okos TV és általában a digitális megoldások használata ma már a hétköznapi élet része. Ezek nélkül a napi ügyintézés, szórakozás és információgyűjtés sokkal nehézkesebb.

bankszámla nyugdíjasoknak az egyszerűbb ügyintézésért

Lássunk pár alapvető érvet amellett, hogy miért lenne fontos bankszámlát nyitnunk, használnunk nyugdíjasként:

 • ha bankszámlára kérjük a nyugdíjat, akkor az jóval előbb érkezik meg, mintha a postás hozná ki
 • biztonságosabb, ha a bankszámlán van a pénz, mintha otthon tartanánk
 • azonnal és kényelmesen tudunk fizetni, utalni:
  • a családnak,
  • a külföldön élőknek,
  • és mi is könnyen tudunk pénzt fogadni
 • a rezsiszámlákat azonnal, akár automatikus átutalásokat beállítva, vagy a QR-kódot az okostelefonunk kamerájával leolvasva ki tudjuk fizetni, nem kell a postára menni a sárga csekkel
 • időt takaríthatunk meg: míg korábban akár órákat is igénybe vett egy-egy átutalás, most azonban már pár másodperc alatt átér a pénz. Ezzel további kényelmi szolgáltatások is elérhetővé váltak, például nem kell a bankszámlaszámot ismernünk, hanem már adószám vagy telefonszám használatával is utalhatunk
 • kamatozik a megtakarításunk, miközben a készpénz jobban inflálódik
 • bankkártyával könnyebben és gyorsabban tudunk a boltban fizetni, ez is biztonságosabb, mint készpénzt magunkkal hordani
 • amennyiben mégis készpénzre lenne szükségünk, akkor az ingyenes készpénzfelvétel keretén belül a banki ATM készülék használatával kényelmesen és díjmentesen tudunk havonta maximum két részletben 150.000 forint erejéig készpénzt felvenni. További pénzfelvétel korlátlan számban rendelkezésre áll.
 • ha elutazunk, sokkal kényelmesebb és egyszerűbb idehaza és külföldön is bankkártyával fizetni
 • a mobiltelefonon azonnal láthatjuk a bankszámla egyenlegünket és a tranzakcióinkat, költéseinket
a bankkártyahasználat előnyei

Az internetes fizetőhelyek és az üzletekben, az elektronikus fizetésre lehetőséget biztosító bankkártya terminálok száma folyamatosan bővül, így egyre több helyen lehet bankkártyával fizetni.

A bankkártya használata gyors és biztonságos, különösen az érintésmentes kártyák elterjedésével vált még gyorsabbá például a bolti fizetés, amire a K&H Mastercard bankkártyái is képesek.  

bankszámla nyugdíjasoknak is: így válasszunk számlacsomagot!

Erre a kérdésre nem lehet általános választ adni, fontos, hogy tisztában legyünk fizetési-, pénzhasználati szokásainkkal. De vegyük sorra, hogy milyen tényezőket kell figyelembe vennünk a döntés során:

 • saját pénzügyi igényeinket,
 • rendszeres pénzmozgásainkat,
 • az igénybe vett szolgáltatások körét.

Bankszámlanyitás előtt érdemes végig gondolnunk, hogy milyen szokásaink vannak. Mindössze havi pár átutalásra lehet szükségünk, egy bankkártyára, vagy mobilbank applikációra is? Netán szükségünk lehet valamilyen hitelkonstrukcióra, például folyószámlahitelre?

Ha a megtakarítás iránt is érdeklődnénk, fontos lehet a bankszámla mellett egy megtakarítási számla, amin kényelmesen tárolhatjuk a félretett pénzünket, igény esetén pedig áttehetünk onnan pénzt a folyószámlánkra ingyenesen.

Befektetés esetén értékpapír számla megnyitására van szükség, amin keresztül értékpapírokat vásárolhatunk.

Egy bankbetét megnyitása is sokat segíthet, ha szabad pénzeszközünket szeretnénk lekötni időlegesen.

Bankszámlánkat pedig akár már online is megnyithatjuk otthonról, kényelmesen a K&H számlanyitás mobilapplikáción keresztül.

Lássunk pár kérdést a továbbiakban, amelyek felmerülhetnek a számlanyitáshoz kapcsolódóan.

szükséges-e hiteligényléshez bankszámla a nyugdíjasoknak?

Igen, mindenképpen és érdemes a hitelt ott felvennünk, ahol a bankszámlánkat vezetjük, hiszen itt már ismernek bennünket, esetlegesen kedvezményeket is kaphatunk.

lehet-e társkártyája egy nyugdíjas házaspárnak?

Természetesen lehet, bármelyik bankszámlatípushoz igényelhető társkártya.

hogy tudjuk bejelenteni, ha bankszámlára kérnénk a nyugdíjat?

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell a bejelentést megtenni, ugyanúgy, mint ahogyan bármilyen fontos adatunk (név, lakcím, bankszámlaszám) megváltozását is. Van lehetőség online Ügyfélkapus ügyintézésre is.

milyen dokumentumokra van szükségünk a bankszámlanyitáshoz?

Mindössze a személyi igazolvány és lakcímkártya szükséges a bankszámla megnyitásához. A további részleteket a bank mindenkor hatályos üzletszabályzatának általános szerződési feltétele tartalmazza.

hogyan döntsük el, melyik bankszámlát válasszuk?

A K&H-nál nem is kell előre eldönteni, hiszen az új ügyfelek online számlanyitás esetén 3 hónapig díjmentesen használhatják számlacsomagjukat, majd ezt követően, a használati szokásaik alapján ajánl nekik a bank egy számukra ideális csomagot, amit természetesen igény szerint bármikor módosíthatnak. 

Ezen felül a számlanyitáskor:

 • minden ügyfél igényelhet bankkártyát is
 • a K&H mobilbank applikációja és az e-bankja díjmentesen használható, így az ügyintézés sokkal gyorsabb és kényelmesebb lehet otthonról
 • lehetőség van digitális közlekedési jegy és bérlet vásárlására a mobilbankon keresztül
 • bármilyen felmerülő kérdésben segítenek a bank munkatársai a mobilbankon keresztül hívható K&H Telecenter ügyfélszolgálaton
 • amennyiben több K&H bankszámlával rendelkezünk, például van megtakarítási és értékpapírszámlánk is, egy helyen láthatjuk és kezelhetjük őket a K&H mobilbankban
 • a mobilbankon keresztül egyszerűen lehet biztosítást is kötni, például külföldi utazás előtt utasbiztosítást, ami így nem jár külön ügyintézéssel
internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás [K&H mobilbank, K&H e-bank]
betétikártya-szolgáltatás [K&H lakossági bankkártyák]
számlavezetés
betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön
betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás külföldön


Csak az első lépés nehéz, de megéri belevágni az újdonságok megismerésébe! Tudj meg többet a K&H online számlanyitásról & ismerd meg az aktuális kedvezményeket!

K&H számlanyitás

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a K&H Bank Üzletszabályzata, az Ügyfélszerződés, a Bankkártya és hitelkártya szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, az Elektronikus azonosítású banki szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó Hirdetmény, a betéti bankkártya hirdetmény természetes személyek részére, a hitelkártya hirdetmény természetes személyek részére dokumentumok tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes weboldalon. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá.