bankszámla a gyereknek – mikor érdemes megnyitni?

2018. április 25.
Mindannyian arra vágyunk, hogy gyermekünk számára a lehető legjobbat nyújtsuk minden téren, ebbe pedig beletartozik a pénzügyi kultúra alapjainak lefektetése és annak folyamatos fejlesztése is. Zsebpénz, a szülők pénzügyei, bankkártya, bankolás – most adunk pár hasznos tippet, hogy hogyan is fogjunk hozzá ehhez.

bankszámla a gyereknek – mikor érdemes megnyitni?

fokozatos felkészítés

A pénzügyi tudatosság fontos, ezért az alapvető fogalmakkal és folyamatokkal való ismerkedést érdemes korán elkezdeni. Túlságosan komoly és bonyolult összefüggésekkel bombázni azonban a gyereket akkor, amikor még csak számolni tanul, többet árthat, mint használhat. 

 • fontos, hogy mindig a koruknak megfelelő, kellőképpen leegyszerűsített magyarázatokkal és beszélgetésekkel keltsük fel az érdeklődésüket a pénzügyek iránt. 
 • a szülők fizetése sok családban tabu. Minél előbb elkezdünk azonban olyan saját, családi példákról társalogni velük, mint a kiadások, bevételek, havi kötelezettségek, annál biztosabb, hogy jó alapot teremtünk a későbbi bonyolultabb pénzügyi folyamatok megértéséhez, másrészt még büszkeséggel is töltheti el a gyerekeket, hogy ezekbe is beavatjuk őket. 

zsebpénz

A zsebpénz-kérdés nekünk, szülőknek egy folyamatos egyensúlyozás: mennyi a nem túl sok, mennyi a nem túl kevés – és ebben természetesen anyagi lehetőségeink is komoly tényezőt játszanak. Bár örök igazság, hogy a gyerekek legszívesebben egy pillanat alatt elköltenék az összes pénzt, amit kapnak, mégis érdemes egy kicsit hagyni kísérletezni őket: kapjanak zsebpénzt, és engedjük vele szabadon gazdálkodni őket még akkor is, ha számunkra értelmetlennek tűnik, amire költik, mert úgy tudják megtanulni az értékét. 

bankolás

Amikor tinédzserkorba lép a gyerek, érdemes közösen megnyitnunk első bankszámláját. Felmerül a kérdés, miért lehet erre szüksége egy tininek?

 • itt biztonságosan, egy helyen tarthatja rendszeresen kapott zsebpénzét, ajándékba kapott pénzét, jobban átlátja, mennyiből gazdálkodhat
 • ha nyári munkát/diákmunkát szeretne vállalni, akkor munkaadója is bankszámlára fogja utalni a fizetését
 • utazás vagy szórakozás alkalmával egyszerűbb és biztonságosabb, ha nem hord magánál nagyobb összegű készpénzt
 • ha bankkártyával vásárol, könnyebb nyilvántartani a kiadásokat, így ő maga is jobban látja, hogy mikor, mire mennyit költött
 • megtanulja gördülékenyen használni a korszerű bankolási eszközöket – mint a netbank, vagy az okostelefonon kezelhető mobilbank -, és ki tudja használni azok előnyeit (pl. egyenlegkövetés mobiltelefonon, fizetés mobiltelefonnal)
 • az egyetemi/főiskolai élethez (például egy vizsgadíj befizetéséhez) ma már elengedhetetlen a bankszámla

biztonságos bankolás

Azon túl, hogy megismertetjük a gyermekünkkel ezeknek az eszközöknek a mindennapi használatát, fontos arra is kitérni, hogy a „valóságban” és a „kibertérben” hogyan vigyázzanak adataikra, hogy illetéktelenek ne tudjanak hozzáférni bankszámlájukhoz, megtakarításukhoz: 

 • fontos, hogy a PIN kódjukat és a bankkártyájukat soha ne tárolják egy helyen
 • ne adják meg PIN kódjukat senki másnak, ennek egyedül ők legyenek birtokában
 • mutassuk meg, hogyan ismerhetik fel, ha adathalász e-mailt kapnak, amiben bankkártyájuk, jelszavaik megadását kérik. Mondjuk el azt is, hogy mi a teendő ilyenkor: semmiképp ne válaszoljon az ilyen e-mailekre, személyes adatot, jelszót, bankkártyaszámot ne továbbítson senkinek, ne kattintson rá az e-mailben szereplő linkekre és ne nyisson meg semmilyen csatolmányt, amit az e-mailhez mellékeltek.
 • ugyanez igaz a weboldalakra is: ma már sok tinédzser vásárol különféle webes játékok felületén, adott esetben külföldi oldalakról is. A biztonságos online fizetési felületek jellemzőinek megismertetésével elejét vehetjük annak, hogy csalók kezére jussanak bankkártya adataik
 • okostelefonjukon és számítógépükön – amennyiben az operációs rendszer miatt szükséges – használjanak vírusvédő szoftvereket, és mindig a legfrissebb banki alkalmazásokkal rendelkezzenek, amelyek biztonsági szempontból is folyamatosan frissülnek

Ha Nálatok is aktuális a bankszámlanyitás, ismerd meg a K&H ifjúsági számláit 0 forint havi díjjal, és válaszd ki gyermeked számára a legmegfelelőbbet.

K&H ifjúsági számlacsomagok