2021. március 04.
Új időszámítás kezdődött Magyarországon 2020 márciusától: azonnal – pontosabban legfeljebb 5 másodpercen belül - átküldheted a pénzt, ehhez korábban maximum 4 órára, még korábban pedig akár egy teljes napra volt szükség. De az régen volt! Most már tehát azonnal utalhatod a pénzt 0-24-ben, azaz hétvégén is, hajnalban is, éjszaka is. De csak akkor, ha digitálisan indítod a tranzakciót, tehát mondjuk a számítógépedről vagy az okostelefonodról és maximum 10 millió forintot utalsz.

Azonnal, de hogyan?búcsút inthetsz a hosszú számlaszámoknak

Az azonnali rendszer bevezetése nagyon felgyorsította a pénzáramlást és a készpénzes fizetésnek is a riválisa lett. Ráadásul hozott magával a rendszer még egy újdonságot, az úgynevezett másodlagos azonosítókat.

  • ez azért jó, mert, ha neked akar utalni valaki, akkor nem kell minden alkalommal a hosszú számlaszámodat megadnod.
  • megadhatod az e-mail címedet, a telefonszámodat vagy akár az adószámodat is másodlagos számlaazonosítónak
  • fontos, hogy ez a megoldás csak abban az esetben működik, ha regisztrálod a szóban forgó adatokat a bankodnál, illetve, ha te akarsz utalni egy barátodnak, akkor neki is meg kellett ezt tennie, hogy küldhesd neki a pénzt például az e-mail címe megadásával.

ezekre érdemes figyelned

A villámgyors utalások sokkal kényelmesebbé teszik az életet, azonban ahhoz, hogy minden jól működjön, néhány dologra nem árt figyelned.

  • a pénz gyakorlatilag azonnal a megcélzott számlára kerül, azaz esetleg hiába reklamálnál egy elrontott utalás miatt, a banknak nincs lehetősége „korrekcióra”. Nagyon fontos jól meggondolni az utalás indítását.
  • ha a partnernek – aki neked utal - esetleg pontatlanul adod meg az azonosítót – tehát mondjuk az e-mail címet vagy telefonszámot – akár egy elütés miatt, akkor nem kapod majd meg a neked küldött pénzt. Rosszabb esetben más számlájára fog megérkezni ez az összeg. Ezért kétszer, háromszor is ellenőrizd, jó azonosítót adtál-e meg!
  • szintén figyelned kell arra, hogy amikor általad indítandó utalás egyeztetése zajlik, akkor biztosan jól rögzítsd a kapott másodlagos azonosítót, ellenkező esetben ugyanúgy másik számlára érkezhet meg pénz. Ha először utalsz jelentős összeget másodlagos azonosítóra, kétség esetén akár érdemes lehet először egy kisebb összeget utalni, ellenőrzés céljából.
  • ugyancsak érdemes óvatosnak lenni, ha olyan másodlagos azonosító felhasználásával utalsz, amelyet régen nem használtál, mert érvényességi ideje egy év.. Továbbá érdemes lehet utánakérdezni, annak is, hogy ugyanahhoz a számlához tartozik-e még az azonosító.
  • e-mail cím regisztrációnál pedig arra érdemes figyelni, hogy lehetőleg ne munkahelyi e-mail címedet add meg, mert előfordulhat, hogy egy munkahelyváltást követően az adott e-mail címet megkapja más. Ebben az esetben pedig ismét csak hozzá kerülhet a neked szánt utalás. Ezért inkább privát e-mail címet érdemes megadnod.
  • ugyanez igaz a telefonszámodra is. Ha lecseréled a számodat, akkor ezt később más megadhatja azonosítóként. Erre mindenképpen figyelned kell.

Egy szó, mint száz: figyelned kell, hogy a másodlagos azonosítókat hibátlanul add meg, illetve jegyezd fel, és ha változik az e-mail címed vagy a telefonszámod, akkor azt feltétlenül jelezd partnereidnek, és a régit töröld, az újat regisztráld a bankodnál.

internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatásban [K&H mobilbank]
átutalás belföldön forintban
számlavezetés

Ismerd meg a K&H mobilbank innovációit, és utalj azonnal a mobilodról, akár másodlagos azonosítóra!

K&H mobilbank

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A termékek, szolgáltatások részletes leírását, kondícióit a K&H Bank Üzletszabályzata, a vonatkozó ügyfélszerződés, lakossági ügyfél esetén a Lakossági bankszámla, betétszámla és lekötött betét termékek Általános Szerződési Feltételei, és a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó Hirdetménye, vállalati ügyfél esetén a Vállalati ügyfelek részére nyújtott pénzforgalmi és betéti szolgáltatások Általános Szerződési Feltételei, valamint az aktuális Hirdetmény vállalati ügyfelek részére tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon.